Vem bestämmer vad som ska sparas?

Frågan har aktualiserats sedan jag pratade med webmaster Anders (www.nationalteatern.nu) han är djupt involverad i ett projekt om en kommande Nationalteatern DVD. Nåväl, han har kollat upp vad Sveriges Television har i gömmorna och.. tja.. det hade kunnat vara så mycket mer. Men förr återanvände man magnetband, jo det var dyra saker. Men vem avgjorde vad som var viktigt att spara och vad som kunde spelas över?
   Hade min flickvän basat på SVT hade allt sparats, ja hon har svårt att slänga saker. Själv är jag nästan raka motsatsen.. med åldern har lusten att samla försvunnit. Visst en rejäl musiksamling är alltid trevligt, men måste man ha vinylerna kvar. Kan man inta bara nöja sig med musiken?
   Tillbaka till SVT. Vems beslut var det exempelvis att tidiga Måndagsbörsen inte var viktiga att spara? Eller typexemplet Trazan och Banarne? Sa man: Jag tror vi sparar Sicken Vicka och Fråga Lund, så spelar vi över barnprogrammen.
   När det gäller Radion är det samma historia. Alla referensband för Ny Våg, men också alla demokasseter som programmet fick är utraderade från historien. Man sparade inget.. någon ansåg väl att punken skulle bort. Att det var en del i kulturhistorien det sket man fullständigt i.
   Nåväl, jag är inte sentimental på det sättet. Men jag vill ändå veta vem som anser sig veta vad som bör bevaras för framtida bruk.
   Jag nämde innan att jag inte sparar allt för framtiden och inte är sentimental över det som varit. Men ibland måste jag tillstå att jag verkligen älskar historieresor (i ljud och bildhistorien) närhistorien kanske jag ska tillägga. Ett lysande exempel på detta är www.TV-ark.org där man frossa i Televisionhistoria. Det är den brittiska, men många delar (sattelit tv) är lika viktiga för mig. Det kan kanske tyckas lite löjligt, men roligt är det att kolla in programvinjetter från SKY Channel, Music Box, Landscape Channel mfl.. för att inte tala om reklamarkivet.. Så gör ett besök du också.

Kommentarer
Postat av: Beth (flickvännen som inte slänger saker)

Hej på dig Farbror! Nu har jag SLÄNGT! Ja...inget av värde direkt, men ändå. Plastburkar, metallskrot, glas med och utan färg, pant...flera kassar! Donerade pantpengarna till Röda Korset (40 spänn blev det), och belönade mig själv med en biltvätt och en chokladkaka att avnjuta då maskinen gjorde jobbet. Var helt upptagen med att läsa texten på en DVD jag fick på köpet, då jag kom på att jag inte skjutit in radioantennen! Vevade ner rutan och såg att det var för sent...den är av nu.
Så kan det gå en dag då jag ska göra mig av med skrot. Och bilen blev inte ens riktigt ren i bak. Skit också.

2005-10-15 @ 13:42:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback