Bread spisades innan Nationalteatern

Innan Nationalteatern bildades höll flera av medlemmarna på med musik. Nere i södra Sverige fanns Pale Olofsson och Anders Melander. De hade tidigare spelat pop i Basic Facts men i och med bildandet av gruppen Bread blev man svenska soulpionjärer. Bread var helt enkelt först med Motown-soundet i Sverige.
Breads karriär blev inte långlivad efter tre år lade man ner verksamheten när bandets utrustning stals. Melander skrev teatermusik till Lunds studentteaters uppsättning av Edward Bonds "Räddad". Senare värvades också Pale till teatern, som då kallades Gorillateatern, för att spela pjäsen Nick Carter. När man skulle turnera med Nick Carter delades Gorillateatern i två delar, varav den turnerande delen valde namnet Nationalteatern.
27020-286
Bread spelar playback i TV.

Sedan ett antal år har jag en nästan klar
hemsida om Bread. Det är i princip bara en vettig historik som saknas och i sommar har jag som mål att försöka ordna detta. Som popnörd känns det nämligen lite trist att Bread inte fått sin rättmätiga plats i svensk pophistoria. Den som istället ständigt ges epitetet svensk soulpionjär är Jerry Williams och hans "Keep on". Förvisso en bra låt, men han var inte först.
27020-288
Besök gärna Breads hemsida.
Massor av pop-klipp, bilder och dessutom ett medley på gruppens fem studioinspelade låtar.


För ett och ett halvt år sedan klippte jag ihop en musikvideo på låten "Motortown beat". Där materialet hämtades från en trafikfilm som Bread hade medverkat i. I programmet kunde man höra c.a en minut av låten så jag fick plocka bilder från restan av programmet för att fylla ut videon. Redigeringen gjordes med Windows Movie Maker som är ett riktigt B-program. Därav osynk och lite andra skavanker. Hur som helst, tycker jag ändå att det är en skojig video med material från TVs barndom. Och tanken är att fixa till den ordentligt så småningom när hela Breadsajten är klar. Men för er som vill få en smak av svensk Motown, singerat Anders Melander,  föreslår jag att ni klickar här och kollar in videon. Obs den är i WMV.
La upp en MPEG också - HÄR!

Vill dessutom passa på att gratta Pale Olofsson i efterskott. Han fyllde 60 år i våras, faktiskt samma dag som David Bowie. Grattis Pale!  (Pale längst till vänster)
27020-287


Kommentarer
Postat av: pecka

det är väl även samma dag som Elvis Presley och Per Gessle eller ?
fast jag föredrar amerikanska Bread, det är grym soft rock

2007-05-23 @ 11:27:57
Postat av: F Punk

Grym softrock. Det låter som olja och vatten ;o)
Jo,samma som Elvis och Perra G.

2007-05-23 @ 11:35:56
Postat av: pecka

suck, softrock is the grej mannen

2007-05-23 @ 18:36:50
Postat av: Farbror Pink Flöjt

Nåväl Pecka. Ska bränna dokumentären Hotel California åt dig så får du en dos grym västkustrock ;o) Soundet som gav Ramones näring att börja spela.

2007-05-24 @ 14:17:55
Postat av: pecka

det skulle jag älska

2007-05-24 @ 19:43:36
Postat av: Slacker

Fan vilka snygga kläder de har, rutmönster som inte går av för hackor, och då kommer det från en som verkligen inte är känd för sin moderiktigthet. Skulle jag vara up to date så är det mest för att något blivit retro igen, haha.

Postat av: Farbror Punk

Slacker: Visst är det coola kläder. När jag var hemma hos Pale och lånade Bread-material. Visade han den snygga scenkostymen som han har på bild på hemsida. Han har sparat en hel del kläder från sina år som sångare i Bread och Nationalteatern. Sånt är skitskoj.

2007-05-27 @ 21:26:44
Postat av: pon

lägg upp en video på you tube också! intressant.

2007-09-25 @ 01:49:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback