JAPOP

JAPOP, Meningslöst Motstånd (Pharlophone)
Den här gossen har fått ordning på sina artistiska muskler. Tät och händelserik pop, bra text och melodi. Mycket, mycket av den speciella känsla som The Hollies hade på sin tid. Och en antydan om hur skojiga dom kunde ha varit idag. Grattis allihop - nu river vi av tejpen från plånboken!
Mats Lundgren Schlager Nr 21 - 21 juli 1981

JAPOP, Moderna Museet Stockholm
Som en av de sista aktörena på en mastig nonstopgala i MM:s trädgård en solig sommarsöndag äntrar Janne Andersson POP scenen.

Öronen börjar mist sagt bli trötta efter många timmars musiklyssnande av band som KLO, Diestinct, USCH, Tant Strul och KSMB.

Men där står dom och där låter dom.

Janne Anderssons musik tror man sig kunna efter några års lyssnande av glad oförarglig pop både med JAPOP själva och med Anderssons tidigare band Mandarines.

Men det här är faktiskt något nytt.

Inte bara att texterna äntligen börjar få någon mening och lämnat det tidigare svensktoppsstadiet, utan även musiken har lyft många centimeter.

Nästan samma fyndighet som dB´s intelligenta, men ändå så elementära pop. Nästan samma kraft, lyft och styrka som Skids (eller U2´s) stridsfältspop.

JAPOP inleder, det för mig helt nya programmet, med "Dödens stad" och jag hör Jam framför mig. Dom avlevererar "Teater", "Väntan" och "24 karat" och jag hör framför mig något som nästan är färdigt, komplett, det behöver bara växa på sig ännu ett tag.

"24 karat" är en sång om livskvalité, säger Janne med sitt alltid så avväpnande leende. Smilfinkeri? Mask? Jag tror inte det, det verkar hela tiden så äkta och förenklar möjligheterna till ovärdelig publikkontakt många grader.

Nye basisten Tony Maneri från Moderns och "gamle" Stefan Hjelm bakom trummorna kompletterar Janne Andersson till något som för gruppen tillbaks till de verkligt intressantas skara.

Nu fattas det bara de sista stegen.
Dom är NÄSTAN tagna.
Lars Nylin Schlager Nr 21 - 21 juli 1981

Japop - Meningslöst Motstånd - Singel
Japop - Dödens stad - Live Tonkraft
Japop - Till dej - Live Tonkraft
Japop - 24 Karat - Lp:n Rysk pop

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback