Tant Brun

Innan Sixten Redlös etablerade sin melodiösa punk fanns Tant Brun. Gruppen kallades ibland Jönköpings Ebba Grön, med viss rätt. Tant Brun var liksom Ebba en trio, Jannä på gitarr & sång, Jacco, bas och Colla på trumpallen, dessutom drog de precis som Rågsvedskollegorna musikaliskt åt pophållet med sin punk.

Till skillnad mot Jönköpings första punkband Seg Deg, lyckades Tanterna fästa sin musik på skiva. 1980 släpptes debutsingeln Nej - Så mycket skit, varav den senare kom att spelas i Ny Våg.


Klockan är tio på kvällen när jag kommer ut till KB-studion i Tenhult. På ett minimalt utrymme ryms 8-kanals mixer och annan apparatur. På väggen över mixerbordet hänger två högtalare. Ur dessa vräker skärande, ylande och taktfasta ljudmassor. En låt är redan inspelad och man håller på att lägga grunden till den andra. "Ok - Så Mycke Skit tagning ett" säger Robban och grabbarna räknar in. De får börja om ett par gånger men till slut sitter det. Dags för gitarrsolo.. Temperaturen i studion har stigit rejält. Ljudisolering fungerar utmärkt även som värmeisolering. Producenten Edde rusar runt med bar överkropp. Han kompletterar Robban på ett kul sätt. När det går bra lyser ögonen på honom och han bubblar av förtjusning. När det går snett blixtrar han till och ser ut att vilja mörda. Robban däremot är lugn som en filbunke.
Det är dags för sångpålägg. Janne är först osäker men efter lite peptalk från Edde lossnar det. Helt plötsligt flyter allt och det går lätt att lägga på bakgrundssång. Halv fyra är allt inspelat och mixningen återstår.
Jönköpingsposten 80-07-22 Text: Peter Blonde

Året efteråt släppes uppföljaren Swärje - Lördagskväll.
Tant Brun "Lördagskväll" (Sjöbo pop)
Det är en fin vecka för punk. Det här är Jönköpings svar på Ebba Grön och deras gitarrist Janne är så lik Thåström att de två inte kan vara i samma rum samtidigt. Erik Hörnfeldt Expressen 26 sept -81

Men då de musikaliska influenserna förändrades insåg man att Tant Brun var ett avslutat kapitel. Punkpopen skrotades och postpunkkostymen plockades fram i form av Sex Machine. Men det är en annan historia.

Tant Brun släppte aldrig någon fullängdare trots ett gediget och bra låtmaterial. Tack vare Heddas kulturinsats kunde jag likt Lena PH "göra min egen skiva" med
Tant Brun - Brun utan sol. En samling innehållande singlarna replokalsinspelningar och mixerbordsupptagningar från b.la Rigoletto.

27020-398
Här kan du lyssna till Tant Brun och själv upptäcka vilket eminent litet punkpopband som fanns i Jönköping för snart 30 år sedan.

Första singeln:
Nej

Andra singeln:
Lördagskväll

Live Rigoletto -82
Kan inte
Duktig idiot

Rigoletto 820516
Härifrån/Kamikazie

Kommentarer
Postat av: Jimmy

Härligt, jag såg Tant Brun som förband till Ebba Grön i Jönköping nångång runt 80-81?
Minnet är ju inte så bra men jag har för mig det var på någon skola eller liknande.

2007-09-16 @ 12:12:20
Postat av: Heinz

Klicka på länken å se ett klipp från Tant Bruns sista spelning + en av Sixten Redlös första + lite kvalitetsråpunk med Hospital Död

Postat av: Slobodan Burgher

WHOA. Tackar sa mycket. Aven for klippet!

2007-09-17 @ 00:07:58
URL: http://www.slobodanburgher.co.uk
Postat av: Andy

Underskattat band, bägge 7" orna är riktigt bra.
Jönköpings rule, min födelsestad men jobbigt när man hälsade på runt 1980 med alla raggare.

2007-09-17 @ 23:13:48
Postat av: eken

kan ingen lägga in "så mycket skit" .Ta me fan den bästa punklåt ever.Vill gärna ha tag i all Tant Brun.SNÄLLA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2008-02-03 @ 01:15:39
Postat av: Makkan

Tack! Härlig nostalgi!

Hälsningar till alla gamla BallaBoden-punkare i Jkpg. Ingen nämnd ingen glömd! Hoppas ni mår bra och lyssnar på punk än idag - det gör jag! Trallala!

2008-11-19 @ 14:34:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback