Goya + Metal = Sant

Nima Daryamadjs krönikor i Close-Up är alltid intressant och intelligent läsning. I senaste numret av tidningen drar han paralleller mellan målaren Goya och den stenhårda metallen. Goya gjorde mycket groteska och brutala motiv som "Great deeds! gainst the dead" -
 image570
och "This is worse" föreställande en "armlös kille spetsad på en trädgren som införts i anus och sticker ut ur skuldran." Nima nämner också Goyas målning av guden Saturnus:
"Höjdpunkten bland Goyas svarta målningar är "Saturnus slukar sin son", ett av konsthistoriens mest morbida verk. Enligt romerska myter var guden Saturnus rädd att hans söner skulle avsätta honom, så han gjorde vad varje bekymrad far skulle ha gjort: åt pojkarna! Som en speedad Ozzy som tröttnat på sin vanliga kost på kyckling och fladdermus har Goyas Saturnus tuggat i sig sonens huvud."

Ja, säga vad man vill men Goyas konst är ren och skär metal.
Några kan du kolla här!
Och det lustigaerkligen  är att jag själv använde just Goyas Saturnus för att demonstrera hur man själv kunde bli en GUD. Med andra ord det är skönt att se hur tungt kulturella vi lyssnare av brutal metal verkligen är. Så ni andra kulturkoftor, prova lite fläskig döds, det passar perfekt till klassisk konst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback