Umeå rocks - Citizen Kane

image576
As the T-shirt says. Citizen Kane. Courtesy Marika Lindgren

Rubriken syftar på samlingskassetten med samma namn från 1981. Jag ska villigt erkänna att min kunskap om punken i Umeå är mycket begränsad och sträcker sig till de få band jag hört, som Dagen D (som bitvis var mycket popiga), Anders Ångest och Citizen Kane. De sistnämnda kan kanske beskrivas som Umeås svar på Generation X. Personligen väcktes mitt intresse för bandet när de medverkade i TV-programmet Zorro. Här trodde man att punken var död eller hade övergått i postpunk eller rå-punk. Och så vräker sig ett gäng onsutna glamposörer ut genom TVn med större kaxighet än både Kim Rocker och Spiv Åland tillsammans. Dessutom bränner de av en version av Pirates klassiska "Shakin all over" som om det varit Citizen Kane och inte Generation X som stod på scen i Osaka.  (En klassisk bootleg med GenX).

image577

Fast till skillnad mot, Noice framträdande i Måndagsbörsen, betydde inte framträdandet i TV det stora genombrottet för Citizen Kane. De kom sågs och ..upplöstes efter några smått suveräna demoinspelningar. Den då lätt Xeroxkopierade Billy Idol klonen J G Marx återfinns numer sedan många år i tuffa The Originators - Kolla deras MySpace -
HÄR! 
image575

Där ni också kan höra demoversioner på "The Sunny side of the Street" och "Easy target".
Annars kan ni smaka på - "Shakin´all over", "My life" och "Our love". Tyvärr är det något som hänt med Shakin´-inspelningen. Men det förtar inte att det är tre fräcka glampunksmällar så man önskar att det var 1983 igen och att det bara var timmar innan nästa Johnny Thunders- Hanoi Rocksspelning.

Alla bilder har lånats från The Originators MySpacesida.

Kommentarer
Postat av: The Vince!!!!

The Originators är lätt Sveriges bästa band!!!!

2008-02-23 @ 13:00:52
Postat av: Farbror P

Vince: Har lite kul demos med Dagen D som jag tänkt lägga upp samt inspelningar med Anders Ångest. Har du koll på Umeåscenen kanske du kan hjälpa mig lite? Tänkte också lägga ut Caligulas Barn, Boi Top och Checkpoint Charlie samt Steve Roper Band. Jo, de sistnämnda är knappast punk men jag är ändå lite svag för dem.

2008-02-23 @ 13:28:15
Postat av: Anonym

Farbror Punk!
Snubbarna i Caligulas Barn, känner jag faktiskt, 2 av dom bor fortfarande kvar i Umeå och harvar på i diverse band. I Boi Top var Peder med som lirade bas i Citizen Kane Checkpoint Charlie tyckte jag bara var trista, men Steve Roper var kul och framför så lirade dom högt, Bröderna Åhdén har numera ett band som heter Cover Kings, som mestadels lirar Rockpile-låtarna, och med några bira i kroppen, så uppskattar man deras spelningarna också.
Behöver du hjälp så skall försöka hjälpa dig så gott jag kan.
Originators-sångaren lär jag träffa på torsdagkväll då Robert Gordon och Chris Spedding lirar i Umeå.
Vi är båda stora fans av Chris Spedding.

2008-02-23 @ 14:57:53
Postat av: The Vince!!!!

Jag skrev alltså inlägget ovan.

2008-02-23 @ 14:59:03
Postat av: the drum

marklund började sin karriär som sångare i bandet
Pinheads 1980.då under namnet lee harvey oswald.
vi gjorde 1 ep och 1 lp med harvey innan han bildade
c kane vi tog oss an en engelsk sångare vid namn
trevor searle som var med oss tills vi lade ner 1986

2008-03-05 @ 16:22:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback