En intervju med Karensdag


För Karensdag spelar det ingen roll om 08:orna anser att Värmland tillhör Sveriges baksida. Bandet gör stenhård musik som sparkar Stureplanspung och skriver chosenfria texter om den vanliga människans liv. På bilden ses Smörjern & Svetsern.


Observera
- Intervjusvaren är på Skoghallsmål och ska naturligtvis läsas på detta sätt. Så för de utanför länet som knappt vet skillnaden på en Exäring och en Arvikabo: Tänk er, typ, en grinig Bengt Alsterlind utan ystert språk med lut och Skohallsrök i käften istället för kokkaffe och mandelkubb, då hamnar ni hyfsat rätt, åtminstone i södra delen av Värmland.


Nu är jag lite nyfiken. Berätta vilka är ni i Karensdag?

Vi ä ett gäng olika personer ifrån Skoghall, söder ôm Karlstad. Vi ä inte nödvändigtvis kompiser, men giller å spele å sjunge ihop. Vi har alle arbetarbakgrund å giller musik i alla fôrmer som handler ôm sånt en känner igen sej i. Vissa har spela' i andre band, å vissa har aldrig hôllt på med musik alls.

Finns det en tanke bakom Karensdag?

Jora, tanken bakom Karensdag... Dä där ä sånt en måste påminne sej själv ôm. Från början var dâ nog mest så att ja å Smörjern kände ôss jävligt nedstämde. Både han å ja hade't surt och var jävligt grinige av olika anledninger. Det var nog där ifrån musiken kom från början och efter det så flöt det på som på rullande band. Det var inte så att det skulle bli nôt stort av detta, men det visa sej att dä va många som kände som vi gjorde och hele fenomene bare växte å växte. Till slut börja t.o.m fôlk från storstan lyfte ögonbryna för va vi höll på mä. Dä va skönt å vete att dä inte bare va nötter i Karlstad.

Kan man spela samma typ av stenhård musik även om man kommer från t.ex Kil, Ekshärad eller Sunne?
Ja, för att inte tala om Stockholm.

Vesst! Alle kan spele å sjunge hård musik, bare dä ä äkta. Ja tror dä ä därför dä gått så bra för ôss. Dä ä rektige känsler vi sjunger ôm - rekti ångest alltså. Om 08:er kan spele hård musik? Ja har inte hört nôn hård musik från stockhôlmera, så dä kan ja inte svare på.

Är bruket och bruksorten underskattat som inspiration för textförfattande?

Mycket. Dä ä tydligt på så vis att vi är di ende som skriver ôm'et. Dä underskattat, men också jävligt sôrgligt. Varför vill inte fôlk skriver texter om saker som händer i verkligheta?

Vilka andra yrkeskategorier skulle kunna göra lika starka texter som Karensdag?

Vilka som helst. Så länge det finns fôlk som jobber mä't så kan en göre musik ôm'et. Ja inbiller mej inte att vi är den enda sôrtens människer där ute, även om det vore gôtt om så vore fallet. Men ja tror att fôlk ha längtat efter den musikaliske revolutionen - och nu är den här! Alle arbetere som kan spele å sjunge... Berätt' ôm ERT liv!

Hur har ni det med speltillfällen och när ska övriga delar av landet få smaka kokkaffe med skogsstjärnan och Skohallsröj?

Vi ä så jävla många i gruppen så dä ä svårt å ta spelninger. Dä kräver möe förberedelser mä all dret vi ska ha mä ôss. Vi har bare gjort två spelninger än, men mer lär det väl bli. Vi har som regel att vi inte ber ôm spelninger dock. Om nån ber ôss spele å vi tycker att det verker som en rolig å bra grej så kör vi. Våra fans är hängivne å giller inte att vi speler inför vem som helst, å dä beakter vi också givetvis. Självklart vore dä roligt å få spele utomsocknes, men så länge vi inte får nôra erbjudanden har ja svårt å föreställe mej sammanhanget.

Vilka Skoghallsförebilder har ni i Karensdag?

Bra fråga. Eldvatten, Shitdicks, Remount och Hollywood Indians är di förste ja tänker på. Men Skoghall har producerat den bäste musiken som nônsin gjorts. Tyvärr har den inte alltid slage utomsocknes.

Är det några nya låtar på gång?

Dä där är nôt vi hôller som hemligt, men ja kan avslöje en grej. Thore Skogman spela in "Tôrparvisa", Sven-Ingvars spela in "Tôrparrock" å Karensdag kommer vid näste inspelningstillfälle å spele in "Tôrpargrind".

Vad är bäst i matlådan? Strömming å mos eller fläsk å löksås.

Du tvinger mej å välje mellan dröm å dröm här Jocke. Men den strömming som ligger framför Svetsern blir inte långvarig!

Något annat att tillägga?

Tack som fan för intervjun! Alltid roligt när fôlk viser intresse av dä en gör. Vi får ta en pils på City (ex-Tasseträffen) näste gång du ä i hemtraktera!

Kommentarer
Postat av: Björn

Tjena Jocke! Har nu länkat din blogg från min. Detta kommer givetvis att generera 2-3 besök på din blogg ;) Fet intervju!

Postat av: Anonym

Ronny och Ragge?

2008-01-23 @ 19:01:36
Postat av: Anonym

Massgrav eller Diskonto känns något vassare

2008-01-23 @ 19:10:09
URL: http://www.massgrav.com/
Postat av: Farbror Punk

Annonym: Menar du att de två är mer på allvar än Karensdag? Själv ser jag ingen skillnad på dessa tre. Det är lite som om man skulle ha avfärdat Torsson för att de inte sjöng om snutar, terrorbalans och arbetslöhet då det begav sig i skarven 70-80-tal.

2008-01-23 @ 19:30:23
Postat av: Peter

Anonym har ingen humor. Det märkliga är att Massgrav nämns, vilka äro skitroliga! Menar icke att det är ett plôjband men skojiga lik förbannat. R&R lämnar vi därhän. Själv tänker jag bara på Fröding och det är positivt.

2008-01-24 @ 00:11:22
Postat av: Anonym

Det är mest den musikaliska inramningen jag stör mig på. EPA-traktors "Hjalle och Heavy" metal har liksom aldrig varit min grej. Och Torsson var ett överskattat band.

2008-01-24 @ 22:50:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback