TROJNE

Så har Punktjafs uppdaterats med Kosken Boys och Trojne, två band som hänger ihop.
Här kan du läsa historien om Trojne och ladda hem deras andra EP.Trojne tillhörde de tidiga 80-talsbanden som inspirerats av dels den inhemska punken men också av den framväxande "nya" och hårdare punken.
Bandets gitarrist och sångare, Micke Börjesson minns hur det började:
Sommaren -81 satt jag och Tobe som vanligt och väntade på tricken mot Hjulsta.
- Faan Micke ,väste Tobe -ska vi inte sätta ihop ett band tesammans?
- Va ,du och jag ,svarade jag lite snopet. Jag hade spelat trummor i Ratsass som senare blev Drugs 65 och efter det Delay 65. Dessutom hade jag hade ett eget projekt som tyvärr spårade ur alldeles för snabbt - The Soundkillers.

Så OK. Varför inte?! Vi hade ramlat omkring i Stockholm under några år på ställen som 4:an, 6:an, Musikverket och Oasen. Sett lokala band som: USCH, Insekt, Incest Brothers, Bitch Boys, KSMB, Snutslakt, Spion 13, Brända Barn, Alien Beat, Alarm X, Katz, Pain, Grisen och Ebba Grön såväl som internationalla punkakter.
Vi hade dessutom gemensam musiksmak och jag ville väldigt gärna komma fram från trummorna och starta nånting nytt.

Så jag plocka upp en begagnad gura, sålde mina trummor till Tobe, och vi fick repalokal på Björns Trädgård om jag minns rätt.
En polare, Micke L lirade lite bas och en annan kompis, Kjelle, kunde spela gitarr. Men tyvärr funkade det inte med Kjell. Våra låtar gick för fort för honom. Istället lånade vi in Pata från de lokala glampunkarna Dirty Livin samt Micke L´s brorsa. Ett bra val då både personkemin och musiken funkade mycket bättre.


Bandet började spela runt om i Stockholm och även i småorter här och var. Efter ett tag tyckte vi att det var läge att spela in en platta så vi besökte en studio hösten 1982 för att fästa låtarna: Varför Krig, Spion, LSD och Problematiskt barn på band. Inspelningen resulterade i Epn Varför krig? Som släpptes på blå vinyl 1983.


Trojne såg inte lika punkiga ut som dom andra punkbanden gjorde, de som hade annamat hela Exploited och Dischargeköret med nitar och tuppkammar, trots detta sålde vi slut på alla 1000 ex av Epn ganska snabbt. Samma dag som vi släppte Epn var vi förband till GUN CLUB på gamla Bobbadilla vid Slussen. Spelningen gick väl så där, men vi sålde hur som helst ett gäng plattor.


Efter Epn lämnade basisten Micke L oss och Nyberg tog hans plats. Nyberg var en gammal vän och dessutom TROJNEs största fan, och kunde därför alla låtar utantill.


Nu hade vi fixat en replokal i Hjulsta, tunnelbanans skyddsrum. Jag, Tobe och Nyberg var alla Hjulstabor, Pata var från "Kransen" så han fick resa en bit, fast våra repningar bestod mest av ölkonsumtion och svordommar så Pata lämnade oss snart för AVFALL och vi blev en trio.


Vi hade varit i studion vid flera tillfällen men inte släppt någon platta. Men så 1984 slog vi till med "Who gives a fuck anyway" pressad i 1500 ex.


Trojne funkade helt OK som trio, men vi saknade Pata, så med både smicker och hot lurade vi tillbaka honom till bandet. Vi gjorde lite spelningar och lyckades få åtminstone ett par trogna fans. Sämre gick det med repningarna. Vi drack mest hela tiden och Nyberg uteblev allt oftare så vi började snart leta efter en ny basist. Ibland tog jag basen eller så körde vi utan bas helt enkelt. När det var dags för sista studioinspelningen 1986 var TROJNE återigen en trio som bestod av mig, Tobe och Pata. Vi spelade in Patas "Leker med elden" och min egen "Galna kameler". I villervallan glömde jag texterna och dessutom lät min röst jävligare än vanligt så vi skrinlade singeln. Vårt "festande" eskalerade och vi hamnade som oftast i luven på varann när vi försökte repa.


Sista spelningen skulle vi göra i Uppsala september -87 och Micke L hade tillfälligt kommit tillbaka för att sköta basen. Stället kryllade av skinnhuvuden, som ofta kom till våra spelningar av någon outgrundlig anledning. Micke L var helt skräckslagen, själv kom jag halvfull till Uppsala lite väl sent med några polare. Pata var full som ett ägg och hade blivit av med sin gitarr. Nåt skinnhuvud hade snott den. Tobe var skitsne på oss alla... allt var fel och vi genomförde aldrig spelningen.

De va den sista gången jag såg Pata o hans brorsa Micke L.
En månad senare åkte jag till Kalifornien på semester,och där har jag nu bott sedan 88.

Men tack vare Internet och MySpace har jag, Tobe och Pata åter kontakt.

I slutet av 2007 startade jag en TROJNE-sida på Myspace för skojs skull.
En re-release utav WHO GIVES A FUCK ANYWAY ska släppas i år eller 2009 av ett svensk indiebolag.
Vi ska också släppa en vinyl-EP (som vi spelade in 1985 och som aldrig släpptes) LESBISKA LIBANESER nästa år. Kanske blir det också en CD med lite skit för dom som bryr sig.

Jag har också börjat spela in gamla TROJNE-låtar på nytt som aldrig blev av.
Låtar som Stockholms Horor, Bomber, Svarta Kors med flera....
Lite ironiskt så här 25 bast senare kanske, men de e bara på kul, speciellt när nu min son lirar trummor på låtarna.
Med andra ord har cirkeln slutits och jag kan med glädje och stolthet se tillbaka på min tid i TROJNE.
Micke Börjesson

Who gives a fuck? Ep + Bara en dröm.


Kommentarer
Postat av: auge

jag såg gun club på slussen, men jag vill minnas att urban släke var förband... eller så kanske gun club spelade där flera ggr.

Postat av: Sam Glam

Skitkul läsning! Skulle vara intressant att veta vad alla gör nu för tiden. Vad ni jobbar med, andra band ni lirar i m.m. Vad fick dig att stanna i USA och vad knegar du med där?

2008-11-13 @ 14:40:46
Postat av: Pata

Svar på dina frågor är: Har ingen aning angående Kosken förutom brorsan som jobbar på Arla idag. Tror dock ingen spelar numera. Vad gäller Trojne, så bor som sagt Micke B. i USA numera. Gift, barn och jobbar som tryckare. Han har lyckats få in sina barn i musik-träsket. Ja, det var en tjej som fick han att flytta "over there" :) Tobe jobbar inom OKQ8 tror jag idag. Spelar inte, men håller på med lite projekt som Micke nämde.

Jag själv har precis återupptagit musiken igen efter att det legat nere i 9 år. Sold Out Sweetheart heter bandet.

Dvs. vad jag vet så är jag den enda som nu lirar musik idag. Men vem vet!? Går alla 24 låsen ihop, så kanske, kanske...../ Pata2008-11-14 @ 14:49:58
URL: http://www.myspace.com/patawillcox
Postat av: Parne

Underbart. Vilket jävla band.http://idiotensparad.blogg.se/2008/november/trojne.html

2008-11-17 @ 00:47:11
URL: http://idiotensparad.blogg.se/
Postat av: LT

Varför Krig var en kanon-EP.

Gjuten sak att ha.Vad betyder Trojne? - Har alltid undrat.

2008-11-17 @ 15:32:58
Postat av: Micke B

Pata hade nästan rätt, jag jobbade på ett tryckeri ett tag i Hollywood mellan 88-92.

Numera har jag min egen målarfirma,sen 10 bast tebax.Angåenda namnet TROJNE...ja,de bara kom ut ur munnen på mig...låter lite norskt kanske.

Jag o Tobe lekte med band namn innan vi hade medlemmar... så Trojne blev de bara.Gun Club spelningen e lite blek,men vi va nog inte dom ända som lira före dom.De va smma kväll som Varför Krig kom ut om jag minns rätt,tidit 83 kanske.sedan ett par månader tebax har jag börjat spela in gamla TROJNE låtar som aldrig blev av eller aldrig riktigt bra inspelade,2009 kommer jag nog försöka släppa dom på vinyl,mp3or eller dylikt,på kul bara.

2008-11-22 @ 03:29:14
URL: http://www.myspace.com/trojnesweden
Postat av: jasse

Jag hade en blandkassett med punk( nån gång ibörjan av 80 talet). Där fanns en låt som börjar "benen vill inte gå och kuken kan inte stå" och refrängen "LSD nej aldrig mer" (något liknande) är det eran låt LSD eller? Hur kan jag få tag på den ? Jag har förövrigt hittat igen de flesta låtarna på det bandet TACK PÅ FÖRHAND /Jasse

2008-11-27 @ 21:58:45
Postat av: Marko

TROJNE sparkar röv !!!Såg dom på Rockborgen,Borås 1985.Varför krig 7"Ep + Who gives a fuck anyway 7"Ep,Demo´s håller än idag.När kommer det en Lp/Cd med allt ni lira in???

2008-12-05 @ 09:28:49
URL: http://garanteratmangel.blogspot.com/
Postat av: Babbe Trojne Tupparme

Bästa bandet i Hjulstas snart 40åriga historiaBeen there done Hjulsta

2008-12-05 @ 21:25:01
Postat av: Pata

Jasse. ja, du har rätt. Det var en Trojne låt. Och den hette helt enkelt "LSD" :)Det spekulerades hej vilt om namnet. Tror att det var Micke som sen kom på. TROJNE = Tunnelbane Raggarna Och Jonas Neger Excibonister. (stavningen där?)

2008-12-08 @ 15:28:02
Postat av: Erik

Who gives a fuck... 7" är återsläppt nu.www.smrtrecords.seKöp den!

2009-01-28 @ 14:48:16
Postat av: Anonym

Tobe jobbar nu som lastbilschaufförTobe

2009-03-14 @ 20:30:54
Postat av: *host*

Brända Barn kan omöjligt varit ett lokalt band, om inte 40 mil norrut räknas som lokalt. ;)

2010-09-27 @ 00:34:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback