Hårdrock på TV - nej tack!

Metallica toppar försäljningslistan. AC/DC säljer slut sin kommande konsert på elva minuter.Och Sweden Rock är Sveriges största musikfestival. Hårdrocken är den populärste musikformen vill jag frankt påstå.
Men, hur ofta ser du någon typ av "hårdrock" i våra svenska TV-kanaler. SVT la ner Rundgång trots finfina tittarsiffror. Och de komersiella kanalerna ska vi inte ens tala om. De vet inte ens vad ordet musikintresse betyder.

Nä, det finns en vrång inställning hos SVT och ett ekande mentalt tomrum hos de komersiella tv-bolagen. Man behöver inte vara raketforskare för inse att här finns en potentiell storpublik och en möjlighet att tjäna pengar på reklmintäkter!  

Om jag sysslade med TV då skulle jag kunna tänka mig följande programförslag:
En hårdrocksvariant på Doobido/Så ska det låta, där deltagarna får framföra "Highway to hell", "Starstruck", Ace of spades", "Fade to black" och "Fear of the dark". Vilken perfekt familjeunderhållning på fredagskvällarna.

För de unga skulle man köra igång "Lilla Glamspegeln" där svenska glam/sleazeband som Vanity Blvd och Crazy Lixx intervjuas och spelar live, dessutom gör man i varje program en rejäl djupdykning i den japanska visual-kei-scenen.

För de som vill ha lite tuffare tongångar finns programmet Impax (En stålsort som är både stark och seg, ja man har ju jobbat i metallbranchen förr). Där kan man se inhemska storheter som Amon Amarth och The Haunted såväl som de senaste indonesiska black metalbanden och amerikanska ny-thrashband. I varje program tittar man dessutom på ett klassikt extremmetalband; Possessed, Sepultura, Dark Angel, Bathory, Candlemass och Hellhammer är några av de som avhandlas.

Förutom ovanstående förslag utökar Kulturnyheterna programtiden med tio minuter där man helt ägnar sig åt hårdrocken, de senaste böckerna, intressanta konserter samt DVD och cd-släpp.
Dessutom återanställer jag Melker och Mattias för en ny omgång av Rundgång.

Nu är det som sagt inte jag som styr musikutbudet i TV. Men om någon av de ansvariga har lite av egen tankeförmåga så finns publiken bland såväl ung som gammal, kvinna som man. Å andra sidan kanske vi inte vill att TV-4 sätter sina fekaliefingrar i vår musik för en tuffare variant av IDOL. 
För vem vill se ett gäng pandasminkade och spikarmbandsklädda tonåringar målbrottsgrowla "Blashyrkh" eller försöka sig på lite sköna dödsgrymt när de tolkar "Into Crypts of Ray". Å tredje sidan, kanske är det just det man VILL se.
Eller?


Kommentarer
Postat av: pecka

tja jag som tycker hårdrock=dansband tycker att det blir väl bra med dansbands SM eller vad de ska starta i ettan nu, de flesta misslyckade hårdrockare hamnar ju i dansband till slut

2008-10-16 @ 19:13:38
Postat av: Farbror Punk

Men, Pecka... inte för att du har fel. Många gamla hårdrockare hamnar i dansband eller skriver musik till amerikanska idolsångerskor. Och visst en skön moshpit inbjuder ju till dans. Men att dansa till black metal eller System of a down blir rätt svårt.

Dessutom är hårdrocken den mest vitala och mest spännande musikformen just nu. Själv hittar jag något nytt och bra band nästan varje dag. Och i vilken annan genre hittar du allt från glammiga popmelodier till stenhårt dödmangel, via drömska kompositioner modell Mastodoon och svettigt sväng a lá VolBeat?!

2008-10-16 @ 19:32:30
Postat av: pecka

well jag föredrar nog progressive house & fjorddisco framför black metal, fast norrmänen med roliga målningar i ansiktet och tusenspiksarmband ser onekligen humoristiska ut

2008-10-16 @ 22:52:02
Postat av: Thomas

Detta inlägg handlar ju om TV men vi kan ju också nämna radio.

I Stockholm finns ju radiostationen Bandit som spelar ny rockmusik, lite metal (Iron maiden bla) samt någon enstaka gång då Asta Kask släppte sin nyproducerade CD men punken gick över väldigt snabbt (spelas inte längre).

Ok, Ebba/Räserbajs!!!! (fina flickor fiser inte)/DLK (någon enstaka gång) har spelats. That's it.

Nu ljuger jag lite, dom har på måndagskvällarna när man ska sova en metall stund. har inte hört det själv, bara reklam för det.Sen har vi då rock kanalen som spelar gamla rocklåtar - Def lepard, Sweet, Queen mm.Vad finns sen, Energy, P1-P4, House/RAP mm men inte punk eller hårdare/snabbare musik.

Jag skulle jätte gärna kunna ratta in en radio kanal i bilen eller hemma där man spelar MOB47, Slaktattack, Impaled nazarene (finsk råmangel), Exploited, GBH, Stiff little Fingers, Sham69, At the gates mm.

Jämför man USA så har man just sådanna kanaler. Gå in på
www.shoutcast.com och sök på någon genre eller något sökord, t.ex punk.

Det dinns en kanal som heter "punk4punk" t.ex som spelar just punk.Varför har vi inte sånt i Sverige?2008-10-17 @ 08:19:56
Postat av: Lee H

Immortal! tyckte faktiskt I´s "the storm I ride" var en lovande debut! sen vill jag se Bernie Tormés band om jag får chansen...kan nog vara hur bra som helst live....Tormé ROKCK!men visst...hårdrock är nog lika negligerad av finkulturen som dansbanden ever was...väldigt bra analog i många avseenden.generellt gillar jag varen eller...men Immortal! dom e fina!för att inte tala om den Polska NSBM-scenen. har aldrig riktigt fattat det där med black metal-banden. oftast är det ju bara en gruppmedlem (!!!!) (t ex Black Altar)....har ofta funderat om då Shadow bokar båda sina band en kväll....hur blir det?

2008-10-17 @ 08:20:32
Postat av: Johan

Åhh... Se till att du genast får en anställning på SVT. Men media skiter väl i allt som inte hårdlanseras av de stora skivbolagen?!

2008-10-17 @ 10:25:23
URL: http://vinyljakten.blogg.se/
Postat av: Knuda

Hej Farbror punk! När kommer klippen på kal p dal? Ser fram emot det. Kan du maila eller lägga up

2008-10-17 @ 11:25:06
Postat av: LT

Kolla denna länk - Cooper har värvats till svensk radio!

http://www.rockklassiker.se/program/alice-cooper

2008-10-17 @ 11:49:39
Postat av: Farbror Punk

Knuda: Janne, själv?

Jag hade glömt av det där turnéreportaget, ska scanna och lägga ut det. Har en grej från MusikensMakt också som jag också lägger ut. Kanske lika bra att bjussa på inpelningen från onsdagsbiten också. Det är väl första gången bandet spelar inför "hela Sverige" (sommaren -77 tror jag det är), nästa tillfälle måste vara TV-programmet - Häftig Fredag, hösten -77. Sen kom ju plattan och succen var given.

2008-10-17 @ 13:26:18
Postat av: F Punk

Lee H: Tormé är fan underskattad. Gillar hans soloplatta - Lights Out, även senare prylar med Electric Gypsies... Han är ju en av de få hårdrockare som spelade på ställen för punkare.

2008-10-17 @ 13:28:36
Postat av: pecka

som av en slump när dansbandskampen startar ikväll så ska de spela hårdrockslåtar, tha där har du ditt doobidoo med hårdrockstema, idol har väl också alltid minst en kväll med rock/hårdrockstema och i min lilla värld är det exakt förstårligt

2008-10-18 @ 10:42:40
Postat av: Pappa Punk

Pecka: hehe Blir nog inga låtar av Marduk eller Dissection ikväll.

Återkommer med en "Do the Pop" text, har några egna förslag. Du får t.ex inte glömma Kissettes & Nomads med Rokys "Starry eyes", den e fin.

2008-10-18 @ 11:51:14
Postat av: Lee H

F Punk: hans punksinglar e lysande. har haft lite kontakt med honom...han såg sig själv som psykedelisk punkare...men att räkningar faktiskt måste betalas.basisten John McCoy producerad ju många punk-band...t ex UK Subs 1a...om jag inte minns fel.hans nya band är kanoners:http://www.youtube.com/watch?v=UeAcgQbaPc0

2008-10-27 @ 16:38:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback