Drag så in i Hällsingland - Bollnäs

Rotade fram inspelningen med Dead Scouts från Tre Backar eftersom jag tänkte lägga ut några låtar. Men ljudet är ingen höjdare och det vore lite synd att inte kunna göra Dead Scouts rättvisa. Så med risk för att få en FET stämning från Virgin (Bollocks) lägger jag upp ett par spår från en av mina svenska favoritplattor - "Av jord är du kommen". För övrigt plattan där en ung Tone Norum gjorde sångdebut på covern "Johnny remember me".

Dead Scouts - Rebeckas dag. En låt som jag fastnade direkt för och som jag fortfarande tycker lika mycket om.
Dead Scouts - A few dollars more. Lägger man upp musik med Dead Scouts måste man helt enkel lägga upp Ennio Morricones klassiska - För några dollar mer med urläckert gitarrspel av Ola Gatby.

Trumisen med långa luggen - Magnus Fagernäs spelade också med Kilafors främsta modspopband - Pinballs, frontade av bröderna Adell. Här är två spår från deras fina demo - TILT.
Pinballs - Konfirmanden. Låten spelades i ny våg och samma vecka beställde jag kassetten via Schlagers radannonser.
Pinballs - Hjulen rullar. Låten som nämner klassiska Mamma Mos i texten.


Vad heter bandet?

Ja, det är upp till er att berätta för mig. Visa vilka minneskunskaper ni har från radioklassikern Ny Våg.
Jag har nämligen ingen aning vad detta
OKÄNDA-demoband heter. Refrängen går i alla fall som följer: "Disco nej, reggae å så funk, för mig är det bara punk". Låten har skickats runt bland punkprofessorer men ingen vet. Så Åke, Andy, Linda å alla ni andra här är er chans att visa att alla cellerna inte har punk-terats.

Kompledigt i Köping

Sommarens sista festival, ja, åtminstone för mig, hölls i Köping. Från början hade Beth och jag tänkt se hela festivalen, men när flytten drog ut på tiden var vi in i det sista osäkra på om vi hade tid och ork. Resultatet blev en halv festival. Men ack så trevligt och gemytligt. Och som Beth sa: Männ va fint med en festival där man får sitta.

Om nu Johan och alla andra inblandade kompisar har tid och ork att upprepa tillställningen är både Beth och jag överens om att stanna hela festivalhelgen nästa år.
Hur som helst. Nedan en liten bildkavalkad fotograferad av Beth.
27020-384

27020-382

27020-383

27020-385

27020-386

27020-387

27020-388

27020-389

27020-390

27020-391

27020-392

Dagens soundtrack

27020-380

Autumnsong - Manic Street Preachers.

För att citera en av våra stora skalder. "Hösten kommer snart, det går med vindens fart".
Och hade inte Nostradamus Ledin alldeles rätt när han med stor vishet författade sitt epos.

Å andra sidan kan jag redan på fredag plocka fram Big Star och September Gurls, det vill säga den månadens finaste poplåt. Och ytterligare några veckor senare är det dags för min och Stefan Wermelins absoluta höstlåt alla kategorier - Skånehöst med Avgrunden. En låt som biter lika säkert som frosten i gräset.
Och för att avrunda det hela och kliva in i hösten citerar jag åter den store skalden:
"Na,na,na,na,na,naa"

Drag ända in i Hälsingland.

27020-379

Cowboyrock med rätt att slamra. Det spelar Dead Scouts från Alfta i Hälsingland. Scouterna är en av de fyra grupperna på en samlings-EP med gästrikegrupper som nyligen getts ut under beteckningen "Flower power". Som namnet indikerar finns hjärtat i 60-talet i det här sällskapet, men det finns också fötter i nutiden.

Det är något unikt med den samlings-EP kallad "Flower power" som de fyra gästrikebanden Dead Scouts, Traste & Superstararna, Pinballs och The Vertex gemensamt ger ut i dagarna.

Inte så mycket för den skarpa och välslipade popmusiken som de fyra gängen levererar, inte heller beroende på det stillfulla och klassiskt rena omslaget. Nej, det unika är att det inte finns något hål i skivettiketten?

Förhoppningsvis leder denne "världsnyhet", som en lokaltidning kallat fadäsen, till att alla införskaffar 2 exemplar av "Flower power" - ett för att sätta sylen i, ett för att ograverat sätta upp på väggen. Det skulle nämligen behövas, det är ett ekonomiskt vågspel i 50 000 kronorsklassen som banden och Bollnäs demopromotor John L Byström gett sig in i med guldkanter, genomskinlig vinyl, scrats&sniff-etikett och allt.

Dead Scouts är den kraftigast brinnande komponenten i Flower Power-sällskapet. En helt ung trio från Alfta, 3 mil från Bollnäs.

Dead Scouts gör ingen märkvärdig, svårgripbar rockmusik. Under gruppens existens har man luktat på mer avancerade arrangemang i den unga brittiska rockskolan men till slut har Scouterna ändå alltid återvänt till den trygga men larmiga rock som är så amerikansk att man nästan känner cowboybootsen knaka utanför något truckdriversställe i Utha.

Television, Mink DeVille, Gun Club, Lou Reed och senare tids storheter som Dream Sydicate ? ni har bilden?

Häftstift i halsen
Per Persson är rösten i Dead Scouts. Basist Persson är också en av de två Scouter som lekt skogsliv på riktigt. Den andre är den lille trumslagaren Magnus Fagernäs som var aktiv i vargunegruppen "Fribyggarna" - givetvis omdöpt i folkmun till "fribryggarna". Det är bara gitarristen Ola Gatby som inte levt upp till gruppnamnet.

När vi träffas och samtalar vid nästan smärtsamt vackra Långnäs Folkets park utanför Bollnäs bekymrar det sistnämnda honom föga. Han har nämligen råkat ut för fadäsen att svälja ett häftstift när han var ute för att affischera den förestående Flower Power-turnén. (Som just avslutas nät detta läses.)

Turnén är en stor sak för Dead Scouts. De övriga medverkande banden har vid olika tillfällen gjort stötar mot övriga rock-sverige i allmänhet och skivbranchen i synnerhet.

För Dead Scouts är det första bräschen och allt måste gå rätt till, allt för att förenkla tillvaron som musikergruppen planerar nämligen att som så många andra landsortsband flytta till Stockholm ? till branchen, rocken, media?intresset helt enkelt. 

 -Allt är så jävla tillbakalutat i Stockholm. Alla band ska spela funk. Värst av allt är att det är punkens barn som gör dessa patetiska försök. Någon måste försöka få in spänning och nerv i svensk rock igen och vi tror att vi kan bidra till det och vi gör det lättare om vi finns mitt i smeten.

  Magnus Fagernäs har en lätt cynisk underton i sina ord.

  Dead Scouts spelar alltså slammerrock. Men dom gör det inte med plagiatörens gimmicksökande blick utan med fansens äkta kärlek. Dead Scouts står inte framför Eiffel-tornet i vit kostym ena veckan för att nästa vecka se ut som en ung Johnny Thunders med svarta ringar runt ögonen. Dead Scouts har trots att medlemmarna bara är strax över 20 tillåtit sig själva att långsamt växa in i rollen som svenska rockers.

 

SJUKA OCH ILLAMÅENDE

  -Jag blir så jävla förbannad över alla som går runt och försöker se illamående ut, säger Per Persson med eftertryck och drar handen över sitt bakåtkammade, slickade hår.

  -Svenskarna är så friska att vi inte kan bli fysiskt friskare och ändå går dom här fjantarna runt och klär "upp" sig till vrak, fnyser Ola Gatby.

  Nej, för Dead Scouts är det inte imagen som får spela den primära rollen, killarna vet hur dom ser ut och vilket intryck dom vill ge människor, och dom nöjer sig med detta. Det är musiken som ska vara vapnet.

  -Äntligen har vi funnit en kemi som stämmer. Vi är n trio och får arbeta utifrån detta. Faktum är ju att det är konstigt att vi kunnat få ihop tre stycken med så gemensam syn, dom flesta landsortsbanden har nästan alltid minst en"felande" länk som tagits med bara för att han råkar spela rätt instrument. Istället jobbar vi med nyanser - mycket tyst och mycket råhögt. Vi försöker hela tiden hålla en modern touch. Vi valde "Löftet" till EP:n för att den är minst standard. Vi vill inte bli sedda som några uppklädda rockers. Och vi vill absolut inte bli Sveriges pubrockare.

  Magnus Fagernäs formulerar Dead Scouts attityd samtidigt som han med ena handen tvinnar några blå strån i det annars svarta håret.

  Dead Scouts har ännu långt kvar till ett fulländat rockpaket. Man har bara 10 låtar på repertoaren och däribland ett antal roliga men i längden lättviktiga cowboyrockare i Morricones Clint Eastwood-anda. Live är gruppens musik betydligt fränare än vad bidraget på "Flower Power" indikerar. Där får Ola Gatby utrymme sina råmande gitarrattacker tungt understödd rytmsektionen. Dead Scouts har också förmågan att ständigt hitta fram till melodier som effektivt understöder det stora larmet. "En låt måste ha en bra melodi annars skippar vi den, modern rock har alldeles för lite melodikänsla" som Magnus Fagernäs utan att tveka slår fast.

Besvikelse
Och med det är vi inne i ännu en storm av besvikelse över hur många av punkårens barn 78-80 som nu fastnat i olika experiment med glättig funkmusik. Något som inte Dead Scouts har någon förståelse för:
- Svart, äkta funk svettas ju, det gör aldrig den musik som de här banden spelar. Jag skrattar åt alla band som ?ska utveckla sig? och istället bara invecklar allting, skrattar Ola med ett sarkastiskt leende, han fortsätter:
- Men som tur är finns det alltid folk som vill ha rå rock, rock med dynamik och kraft, med personlighet och utspel.

Per Persson står alltså bakom texterna. Ännu så länge sekundäre i förhållande till musiken. Men alla i gruppen är överens om att "Det får inte vara några skittexter i alla fall".
- Älskar man en tjej så säger man ju ?jag älskar dej? och inte några omskrivningar på 10 rader.
Se på Willy DeWille, så enkla txter men ändå säger dom så mycket mellan raderna.

Pers texter är oftast små reflektioner över en speciell händelse som på pappret kan kan se tama ut men som tillsammans med den tunga musiken får en helt annan laddning. "Det är ju ingen jävla poesi precis men säger man Baby I love you med känsla blir det jävligt bra" tillägger Per.

För några år sedan bodde Per och Magnus ett halvår i London.
Den vistelsen har givetvis satt tydliga spår i deras syn på rockmusik: Framförallt i uppfattningen om hur det är att verkligen spela för livet i bokstavlig mening: och vad hängivelse betyder. 
- Unga brittiska band spelar ju ofta för mat för dagen. Det skapar en helt annan attityd till musiken. Här lägger ju band av för att någon ska börja studera på Universitetet.

Uppväxta i välfärd
Magnus fortsätter:
- När Cannibals var här och turnerade för några år sedan träffade vi dom. Dom genomskådade oss direkt. Att vi lika gärna kund vara klädda som snobbar, att dom här kläderna bara var ett mode för oss, dom märkte att vi var uppväxta i välfärd och lika gärna kunnat studera medicin som att spela rock. Men det finns ju en fattigdom som inte syns i kläder också?

Det är den hängivelsen som ska bryta ner Dead Scouts fattigdom.

Och så gruppnamnet?
Så här var det: Scouts från Alfta skulle spela någonstans i detta avlånga rockland. På plats fanns arrangörer, publik och PA men tyvärr inga plikttrogna scoutpojkar. Dom satt givetvis och harvade desperat i en trött orkesterbil åtskilliga mil därifrån.

När gruppen kom fram sa en kille på platsen lättat: ?Jag trodde nästan att ni hade kört ihjäl er?? Dead Scouts ? det är mycket bättre än bara Scouts tyckte någon. Därför blev det så.

Och dom är alltid redo!
Schlager Nr 16 -83 Text Lars "Hopalong" Nylin - Bild Mats "Doc" Bäcker

Dead Scouts, The Vertex, Traste & Superstarana, Pinballs Flower Power (Flower Power / SAM)
Det luktar i mitt vardagsrum.

Först förstår jag inte vad det är. Inte känner jag någon som använder så skarp och söt och läbbig parfym? Efter ett tag minns jag skivan, scratch´n´sniff-etiketten, Bollnäs-grupperna, Flower Power. Blommor.

Dom här blommorna har växt upp i samma rabatt som många andra, fått samma näring, gödslats likadant, utsatts för regn och kyla och sol i samma utsträckning. Rötterna går djupt.

Men det är ändå unika växter, precis som varje blomma är ett rat exemplar. Två av dom är odlade, snygga, fina exemplar som blivit precis som trädgårdsmästaren tänkt sig.

En är nästan ett ogräs. Dead Scouts gör den mest ostyriga, och kanske därför mest spännande rocken av dom här fyra Bollnäsgrupperna. Gruppens musik växer åt flera håll samtidigt, sången ligger lågt mixad och hotfullt svåråtkomlig inne i ljudbilden, det finns en rastlös spänning som pockar på uppmärksamhet. Pinballs gör den friskaste popen, en ros som luktar gott och ser snygg ut, men ändå har kvar sina taggar. Tulpanen, det är The Vertex, som i Anders "Henkan" Henrikssons produktion gör prydlig, oantastlig pop, kanske för tam och för städad för att passa i min bukett. Traste & Superstarana gör musik som inte riktigt har blivit vad någon tänkt sig, men låtr bra ändå. Eller nåt. De larmar odisciplinerat med ett fräckt gitarrljud i Tony Thoréns produktion, och genom ljudbarriären tränger en snygg melodi fram. En stickling som inte riktigt vill ympa sig fast, mn bär frukt ändå.

Flower Power kan bjuda på bra rock.
Extra plus för Dead Scouts och Pinballs (Danne Sundqvists produktion).
Den här Epn kommer jag att höra mer.

Doften dröjer sig kvar.
Text: Jens Petersson

Thin Lizzy favoriter

Eftersom Aftonbladets Marcus Larsson publicerat sin 10-i-topp-lista på Thin Lizzy-låtar, kan jag inte vara sämre. Själv har jag varit ett fan sedan tidningen Poster tipsade om bandet i början av 1976. Och det måste erkännas att jag har omvärderat de tidiga plattorna med åren. För som tonåring var Jailbreak den riktiga starten för Gorham, Robertson-Lizzy. Fighting och Nightlife som jag köpte samtidigt fångade inte alls min smak och jag förbisåg de många högkvalitattiva låtar som ryms på dessa album som: Philomena, Sha-la-la, Suicide, It´s only money, Nightlife, Wild one och nedanstående Frankie Carrol. Även plattorna med Eric Bell från tidigt 70-tal är i många fall smått fantastiska.

Så här är mina tolv Thin Lizzyfavoriter.

Frankie Carrol - Nightlife. Otypisk Lizzy-låt, där Lynnot berättar historien om den osympatiska suputen Frankie Carrol.
Black Boys on the corner - Vagabonds of the Western World. Stenhård, funkblaxplotation, med tuffa hårdrocksgitarrer, ovanpå detta Phils karismatiska röst. 
Massacre - Johnny The Fox. En låt som jag först på allvar upptäckte på Life-plattan.
We will be strong - Chinatown. Läcker rocklåt som enligt mig är helt förbisedd som en av Lizzys pärlor.
Toughest Street in Town - Black Rose. Liksom ovanstående är detta en skitfräck rocklåt. Där tuffheten accentueras av Phils fräcka och smått nonchalanta sångstil.
South bound - Bad Reputation. Låten som fångar och sumerar drömmen om att bara packa väskan om ge sig av.
Dancing in the Moonlight - Bad Reputation. En av de bästa sommarlåtar någonsin.
A tribute to Sandy - "rare". Phils hylling till bortgågna folksångerskan Sandy Denny. Låten spelades också på Phils egen begraving.
Hollywood (Down on your luck) - Renegade. Åter en av dessa snygga, fräcka och tuffa rocklåtar med osvikligt efterhängsen melodi som bara Lynnot kunde åstakomma.
Holy War - Thunder and lightning / Life. "We are chosen, We are one, We are frightened of no one, And no one will win this war, This is the way, This is the law". Krig i religionens namn, och dess totala meningslöshet, något som måste ha legat nära till hands att reflektera kring för en irländare som Phil. Välj liveversionen.
Black Rose - Black Rose. Ett uppenbart val kanske, men ack så jävla bra. Medverkande Gary Moore tog senare låtens irländska tema vidare med sin egen platta "Wild frontier".
Dedication, en Grand Slam-låt som plockades fram av de kvarvarande medlemmarna till en av alla postuma samlingsplattor.Men vilken låt!
No one told him - Renegade. En låt som jag "hitta" i efterhand och som i fallet med Hollywood blandar tuff hårdrock med fin melodi på det evigt aktuella temat hjärta och smärta. 
Military Man - Gary Moore. Baksida på Out in the fields men en överjävligt bra låt som Lynnot sedan framförde med "Three Musketeers" och Grand Slam.

Eftersom det är omöjligt att välja bara tolv Thin Lizzy/Phil Lynnotlåtar petar jag in några suveräna covers också.
Wild one och Opium trail. När John Norum släppte sin första soloplatta inkluderade han såklart en Lizzy-cover - Wild one. Europe var (är) stora Thin Lizzy älskare. I mina öron gjorde John mer än rättvisa åt låten. Och han fick mig att återupptäcka originalet. Opium trail hade samma effekt, då jag helt enkelt förbisett låten tidigare.
Cowboy Song - Anthrax. Eftersom jag spelat sönder originalet men fortfarande älskar låten är detta ett perfekt surrogat. Jonh Bush gör låten till sin egen genom sin kraftfulla stämma.
The Boys are back in town - Everclear och Cardigans. Thin Lizzys mest sönderspelade låt. Finns på ALLA 70-tals och hårdrockssamlingar. Därför är det perfekt att plocka fram dessa två covers som inte plankar låten rakt av. Everclear gör den visserligen i rocktappning, men tillför ändå något eget. Cardigans version är evigt förknippat med deras Roskildedebut.

Ja, sedan gillar jag ju Soldier of fortune, Genocide, Vagabond of the western world, Emerald, Fool´s gold, Don´t belive a word, Fight or fall, osv-osv...

Flyttkort

27020-378

Dramatik på Trädgårdsgatan

27020-37627020-375
Jag hade precis förklarat för kamrat Mats om "the second summer of love", när mina ord dränks av en lastbil. Förbannat, tänker jag och inser att det är tisdag - det  är den jävla sopbilen som är här i arla morgonstund 05.20.
- Halv sju, på en söndag, säger Beth.
Varför gör dom så här?
Två minuter senare är vi klarvakna. Genom fönstret ser vi inte mindre än tre brandbilar. Det är slangar, rökdykare och eldsvåda?
Nix pix. Ingen rök, ingen eld, inget tumult.
Efter dryga en och en halv timme hör vi genom den öppna balkongdörren att det tydligen var en balkonglåda. Gissningsvis var det någon som inte fimpat ordentligt, sedan har den torra mullen börjat glöda med rökutveckling som följd.  
"Det händer i Bollnäs" som det står på kommunens välkomstskylt.
Ja, sannerligen!

Popkultur på YouTube

Att jag genom mitt idoga arbete med Punktjafs kan betecknas som en kulturarbetare har jag länge hävdat. Att jag dessutom tjänar noll på mitt "jobb" befäster ytterligare min roll som kulturarbetare. Men det är ändå först när man finns med på DN:s kultursidor som man vet att det är alldeles sant. Fast nu var det inte jag, Farbror Punk, eller för den delen Punktjafs, som det skrevs om på DN:s kultursidor. Nej, det var istället - YouTube och hur sajten tillhandhar "Den svenska pophistorien"  - Se länk.

En artikel där författaren Niklas Wahllöf, som i övrigt, verkar vara välinsatt i den svenska pophistorien missar att kolla upp vad signaturen thestoodes lagt upp genom att bara följa länken. Att han dessutom missar att The Stoodes var (är) Stockholmspunkens finaste och åtminstone när det begav sig fullaste mangelband gör både mig och Deep Torkel djupt besvikna. Att han dessutom missat att Chatterbox-spelningen  på Underground (Let It Out-galan) är filmad av ingen mindre än 75-års jubilerande Kjartan Slettemark är nästan värre. Lite bättre research från en kulturjournalist kan man allt begära. 

Nåväl, jag tänker inte hacka allt för mycket på någon som dels ger en känga åt att "sura museiechefer" inte presenterar den svenska pophistorian, dels i artikeln ändock lyfter fram hyfsat stora delar av vår svenska musikhistoria. Men som ni alla bloggläsare vet finns det fler "udda" och intressanta klipp på YouTube än de som förekommer i artikeln, som  t.ex.Syster Lycklig, Cosmic Overdose, Lädernunnan, Torsson och Heartbreak.

Och på tal om just Heartbreak. Jag måste erkänna att när jag såg att videon länkats från en japansk blogg - Slow Down, Take a Look , blev jag mäkta stolt. För bland YouTubetipsen hittar man förutom Heartbreak också Sonics Rendezvous Band och MC5. Det känns stort.


 


Då var man i Hälsingland

27020-377
Så har man landat. Ja, eller kanske ändå inte.
Hur som helst, flytten klar! Kvar finns bara att skriva på pappren för försäljningen av lägenheten. Någon kanske undrar om jag blev rik på min bostadsrätt. Fast då är det med all sannolikhet någon som inte vet mycket om Hagfors. Själv är jag glad att få lika mycket som jag gav för 20 år sedan - 25 000 kr. Med andra ord, var det en förlust ekonomiskt å andra sidan en vinst personligt, då jag äntligen kunnat lämna Hagfors åt sitt öde.

Jag har levt de senaste åren, då jag studerat i Karlstad och haft kärleken i Bollnäs, som i ett slags limbo. Allt har känts som en evig väntan på, det nya, riktiga livet, som när man är tonåring och väntar på att lämna det trygga, men ack så tråkiga föräldrahemmet. Och parallellerna med uppbrottet -84 känns självklara. För i båda fallen har jag bytt Hagfors mot en ort ca 30 mil därifrån, jag har börjat om mitt liv på nytt, skaffat nya vänner och sett nya möjligheter. Jag har helt enkelt klivit ur ekorrhjulet och sett mig om.

Fast både Beth och jag, just nu, saknar en fast inkomst känns inte tillvaron speciellt osäker. Att leva på 6900 i studielån, gör att man blir modest. Dessutom är shoppingracet inget för mig. För ingenting kan få mig att börja samla på mer prylar. Resorna till soptippen denna sommar har fått mig att inse att jag är mycket lyckligare utan en massa prylar. Det som räknas är hälsan, goda vänner, kärlek, kall folköl och bra musik på MP3-spelaren. OK, lite läsning som Close-Up, Denimzine eller Sweden Rock Magazine förhöjer såklart njutningen av en toalettsittning.

Så vad är mina planer inför hösten och det nya livet då?
Tja, förutom att fixa en inkomst är det att försöka strukturera upp ett "bokprojekt" tillsammans med några goda vänner. Försöka få tid att utforma och bygga om Punktjafs till databasbaserad hemsida ihop med sonen. Att börja dokumentera punken i Hälsingland. Att försöka hitta nån att lira lite "korp-punk" ihop med här i Bollnäs. Dessutom vill jag väldigt gärna försöka nästla mig in i Club Arena för att vara med och fixa lite justa spelkvällar. Förutom att det finns bra MySpace-polare som jag vill ha hit, skulle jag vilja försöka få till stånd en hårdrockskväll a´la 80-tal. Med ett coverband som som spelar pudel/glam, ett bay area thrashande dito samt kanske ett renodlat heavy metalband. För vore det inte gôtt att få både Skid Rows - "Sweet little sister", Megadeth - "Peace sells" och Judas Priests - "Hell bent for leather"samma kväll?

Med andra ord det är härligt att vara i Hällsingland. Och ni Bollnäsbor som eventuellt läser detta. Hör gärna av er, så träffas vi å tar en fika på Mobackes (å kollar Marsvin) eller så knäcker vi en öl någonstans där det passar.


Att blogga eller inte blogga

Jösses!
Ja, det är det minsta man kan säga. Nu när jag inte bloggar alls slår besöksstatistiken alla rekord.
Och vem läser och vad?
Inläggen är få och det är mest från "bekantskapskretsen". Ja, ni som brukar läsa min blogg.

Hur som helst är det en smått frustrerande period nu när jag inte har tid att blogga. Lägenheten har städats och tömts och är nu ute på annons. Men jag vill ha allt detta överstöka och åka till Bollnäs. Fast på fredag drar vi även om inte lägenheten är såld. Min snälle far får vara den som förevisar bostaden för eventuella spekulanter. 

Tänkte vara "ledig" också nästa vecka för att "hinna med lite" innan jag börjar jaga lärar-vik i Bollnäs med omnejd. Jag har en massa oförlösta blogg-inlägg som jag formligen måste få ur mig, lite som mental laxering.

Så ha tålamod med min tillfälliga frånvaro. Jag är snart tillbaka med griniga, glada, faktafyllda, irriterande och totalt onödiga bloggtexter. Och ni som jag inte "känner" från tidigare kommentarer. Skriv, ge er tillkänna så får jag veta vilka ni är.
Vi "ses".

Snart tomt!

Nu är det inte mycket kvar i lägenheten. Dags att lämna Hagfors för en tripp till Öregrund - Gräsö innan det är dags för slutstädningen. Tills dess blir det bloggpaus. Vi hörs!

27020-373
Köket nästan tomt.
27020-374
Har man ingen släpkärra kan man kapa soffan på mitten och köra den i bakluckan istället.
27020-372
Så till frukosten idag fick vi sitta på balkongstolarna.

Publikextra

Micke Landberg från Sandviken skickade över lite fina publikbilder från Bullret det tackar jag för.
Så håll till godo.

27020-362

27020-363

27020-367

27020-364

27020-365

27020-366

27020-369
SLUTET!

Augustibuller - en rapport

Observera.. fick se att det är hårdkomprimering på bilderna. Och jag har inte photoshop på denna dator. Så jag fixar till dem om nån vecka när jag är hemma i Bollnäs.

Årets upplaga av Augustibuller hade utökats till hela tre dagar. Men eftersom jag och bajamajor inte går ihop så bra avstod jag från torsdagens begivenhet, det var ju trots allt på lördag som Toy Dolls och Discharge skulle spela.

Efter att ha lämnat hällregnet i Hagfors landade jag i Lindesberg runt 15.00. Jag knäckte en bärs och nattbonade bilen innan jag siktade T-Ban med mitt norra öga. I T-Bans sällskap hamnade jag in en lastbil från Nordsjöfärg i Sumpan. Och klart som finsk kosken så kände chaffisen ärevördiga Janne "Punk" Arensjö.

Så i ovanstående sällskap checkade jag in. Jag hinner precis stega ut så ser jag en ung kille i en ur-snygg Strindbergströja. Ja, min pappa var med i bandet säger den ungen gossen. Johan heter han...
Så jag presenterar själv som Farbror Punk. Och Hans som den unga killen heter säger: - Är du "den" Farbror Punk?
På riktigt? 
Tydligen har Hasse och hans vänner läst Punktjafs och påstår nu att det är JAG som fått dem att upptäcka Grisen Skriker mfl.

En smått bizarr situation. Plötsligt är jag "känd". Ännu knepigare blir det när två av "mina elever" från Frykenskolan dyker upp. Pontus och Johan. Det känns knepigt eftersom jag sitter med en bärs och även röker. Jag känner mig oerhört förvirrad av att vara så igenkänd. Och smiter till slut iväg till Äggets lilla försäljningstånd för att träffa Senap. 

Johan (utan Pontus)

Medan Ägget packar ned sitt stånd och Bajsmannen fortsätter att sussa sött ,språkar Senap och jag. Innan det är dags får The Vibrators. Med bara originalmedlemmarna, trummisen Eddie och förgrundsgestalten Knox, är mina förväntningar lågt ställda. Fast jag måste erkänna dagens Vibratorstrio levererar faktikst. Men att peta in en cover som "Withe riot" i setlistan är onödigt. De har egna låtar som funkar, "I need a slave", "Sex kick", "Whips & furs", "London girls" och finfina "Baby, baby" samt svängiga "Disco in Moscow" är tillräckligt för mig.  

Efter lite vätskepåfyllning och mycket trevligt prat med ett sällskap från Mariestad var det dags för lite New York Ska & Jazz Ensamle. Det är alltid fint med lite benknix. The Caualties stökar om bra, men snart tar tröttheten ut sin rätt på en gammal man och på en uppblåsbar madrass i bakluckan på min bil somnar jag snabbare är ett blastbeat.

Arla morgonstund har festival i mun. 07.00 är jag vaken och har en huvudvärk utan dess like. Jag vet dock att det är kaffeabstinens och öppnar därför min medhavda termos. Det blir macka, fika och film. Jag ligger och småmyser fram till strax efter tio då jag klättrar ut för att prata lite med bilgrannarna och öppna dagens första öl. Efter att ha försökt nå Senap men bara mötts av mobilsvar. Slår jag en signal till mina vänner från Sandviken. Där stannar jag tills det blir dags att kolla Anti-Nowher Leauge.

Sandviken / Gävlegänget

ANL - ja. Inte var det bra. Det var rent miserabelt, gubbigt och tragiskt. L"ets break the law tonight". Knappast. Tur att Mart dök upp efter ANL med sitt Total Egon och piggade upp. Säga vad man vill men Mart har petat ihop en och annan svängig melodi. En klar humörhöjare. Efter Total Egon återvänder jag till Sandviken/Gävlegänget. Jag tipsar om mitt Brightöl. Ett öl med 50% färre kalirier, vilket innebär att om man dricker sin vanliga festivalranson då har man bara fått i sig hälften av den normala kalorimängden, vilket innebär att man i praktiken har bantat OCH blivit full.


Två fulla Bullerbesökare

Å andra sidan har Micke det bästa komma-i-formtipset. Han har nämligen Grindat sig i form med Gadget genom att dricka gratis-öl och köra deras turnébuss tre veckor i europa. Så vi föreslår att Gadget ska börja med bantarturnéer och därigenom tjäna de stora pengarna.

Toy Dolls vill alla se. Kön är lång men i ett nafs är man inne och blir helt plötsligt glad i hela huvudet. Kan man bli annat än lycklig av Toy Dolls? Bara breda leenden i solen. Och fast Olga har en liten gubbkula på magen och väger säkert 55 kg idag, är framförandet allt annat än trött och gubbigt. Själv blir jag ännu gladare när jag träffat Anna och Henke från Malung. Oj, vad det var länge sen jag såg dem. Följer med en sväng ut till deras tält och trivs gott en stund innan det blir Discharge.

Ok, Discharge utan Cal är kanske inte helt perfekt. Men gruppen har ju ett jävla driv i sina låtar så det är svårt att inte gilla möljet som kommer från scen. Och jämfört med besvikelsen ANL är Discharge åtminstone silverglänsande bra. De funkar helt klart i den mörka Lindesbergsnatten. 


Fest i öltältet

Eftersom jag inget hört från Linda chansar jag på öltältet för att spana efter honom och Åke Källback. Jag irrar en stund innan jag ser Stefan Malmqvist??? Nä, det är bara Åke i glasögon som upptäcker mig. Han är i sällskap med två trevliga kvinnor från Gryxbo. Så där i deras sällskap stannar jag och snackar medan Dwarves intar scenen och gör ett kanongig. Ja, för på lite håll låter de jävligt bra och tufft. Och när jag smyger iväg för att pissa gör de en grym version av "You gotta burn".


Kajsa & Jag

Jag & Åke


Natten avrundas med lite flôtiga pommes samt snack med bilgrannar och staketvakter. Innan jag vid 03.00 ca lycklig kryper ner i sovsäcken. 

Sumering: Ja, bättre festival kan man knappast vara på. Alla underbara människor jag fått träffa och umgås med får mig att önska att man kunde "ta hem sina festivalkompisar". Med andra ord. Ni som jag träffade: Vi kan väl göra om det nästa år och ha det like roligt igen. Jag saknar er.