Japop på TV med Rysk Pop

Till Janne Andersson Pops andra skiva - Rysk pop -82, hade man förkortat namnet till Japop, plockat in Tony Maneri från gamla Moderns på gitarr, Mats Ronnerstam på bas samt låtit Danne Sundqvist ratta ljudet.
Skivan blev lite av ett genombrott för gruppen. Tyvärr är plattan idag mer eller mindre bortglömd för den stora "allmänheten" trots att den huserar popärlor som "Blodspengar", "Meningslöst motstånd", "Modern romantik", Segrande ur striden" och fina "24 karat". 
Å andra sidan är vi fortfarande ett gäng som med ojämna mellanrum plockar fram och återupptäcker Janne Andersson. Dit hör dock inte EMI som aldrig tänkt återutge Japop på CD.
Så här är Rysk pop till er alla.  
 

Japop medverkade i TV vid två tillfällen. Första gången i "Bälinge Byfest" där de spelade "Redan försent" och "Till dej". Jag bandade framförandet på min då hypermoderna Grundig SVR 4004 som sedan dess gått ur tiden därför kan jag inte bjussa på det klippet. Men, vid andra tillfället hade jag min Video 2000 igång och fångade gruppens framträdande som kvintett. Tyvärr måste jag meddela att kvalitén är inte den bästa. Min gamla V2000 hade en förmåga att spela in med ytterst lågt ljud till en början, så därför är musiken väldigt låg, men höjs gradvis. Sedan har jag kopierat bandet med hjälp av en gammal V2000 maskin till VHS så det är en massa rullningar och färgtapp och andra irriterande störningar. Men håll till godo för här kan ni se JAPOP - Nånting mer och 24 karat.

Punktjafs - äntligen uppdaterat


Raggargrogg

I väntan på uppdateringen av Punktjafs bjuder jag på en fin samling anti-raggarlåtar från en tid när en punkrockare var en punkrockare och en raggare en raggare. Inte som nu tillsammans i symbioser som psychobilly och liknande rock´n´roll-mutationer.
Och nä, det var inte bättre förr. Men låtarna, ja, dom är det inget fel på.Ladda Raggargrogg
HÄR!

Ps, Linda vi saknar Arabens Anus - raggarlåt.

Sörlings nya adress

Ja, Sörling har gått färdigt längs den Södra promenaden. Han är numer en turist i tillvaron HÄR.
Och för att göra det hela lite saftigt lokalpatriotiskt lånar jag nedanstående bild och länkar till detta Bollnäsfanzine som Sörling lagt ut på sin blogg.

Dessutom finns det länkar till alla de kassetter som funnits att tillgå på Södra Promenaden. Med band som TT Task, Bristles, Slam, Sötlimpa, Homy Hogs, Subway Army, Black Uniforms, Crude SS med flera. Kassetter som jag ta mig fan inte har själv och ska nu passa på att ladda ner för att terrorisera mina öron med.

Skabbs texthäfte eller sjung med Bosse

Ja, den blott 13-årige Bosse Löthén var Skabbs primära textförfattare och beskrev tillvaron ur ett högstadieperspektiv. Inte mycket har ändrats sedan "Den ljuva ungdomen" skrevs. Kapitalet tar fortfarande varenda spänn en tonåring har. "Ni klarar er alltid ändå" har blivit en sanning tack vara den nya arbetarregeringen, en regering som inte bara snackar om "att sänka vår standard" utan också gör det genom att ta bort samhällets säkerhetssystem, "medan dom har det bra genom krisens dar". Skabb exploderade punkvintern -77 som Sluskarna, förvandlades till Skabb i april 78, gjorde runt dussinet konserter, spelade in en platta, upplöstes och ombildades till Molotovs innan almanackan visade 1979.
Därifrån gick resan vidare genom Hjärnstorm och Stadion (Der Jugend). 

I början av 2000-talet nästan 25 år efter "Tankar i en skolbänk" bokdebuterade Bosse Löhtén som barnboksförfattare. Med motiveringen "Det är bara för att trycka dit min gamla svensklärare från högstadiet som jag gör allt det här. Hon sa att det inte finns ett jobb där man får betalt för att snacka, det har hon fått äta upp för länge sen. Bara för att toppa det så måste jag börja skriva böcker. Så jag har stor tacksamhetsskuld till den kärringen. Jag är säker på att hon visste att jag behövde provoceras till att göra de här sakerna."

2007 nästan trettio år efter Skabb-debuten var Bosse tillbaka med en skiva fylld av egna texter.
"Det ska vara på riktigt." och "-Jag vill inte bli uppfostrar-Bosse och förklara för ungarna hur de borde vara. I stället handlar det om att få dem att förstå att de är okej som de är."
I och med detta kan man konstatera att cirkeln är sluten.Ladda ned Skabbs texthäfte med ackord som
PDF - HÄR!
Skicka sedan över Den ljuva ungdomen till ert barn med uppmaningen: greppa gitarren och sjung!

Rosa Mannen – ett stort tack


Vi som laddar ned musikvideor från TPB har antagligen laddat en och annan, men troligtvis väääldigt många, rippar från signaturen: Rosa Mannen.  Hans rippar kännetecknas som oftast att de är av god kvalité och trots den minimala storleken inte lider av surt komprimerat och metalliskt ljud samt ofantligt stora pixelblock. Nä, en rip från Rosa Mannen är oftast en ren fröjd både för öga och öra.Jag minns inte själv när jag första gången laddade en video från Rosa Mannen, men det är säkert en 3-4 år sedan då mitt musikvideosamlande började på allvar.  Men jag minns hur glad jag blev när han laddade upp hela serier av videoklipp med artister som Madness, Dusty Springfield och Beautiful South, alla av hög och god kvalité.Under det senaste året har Rosa Mannen förgyllt livet med klipp från TV-programmet The Tube, skönt tidstypiska klipp med Southern Death Cult, Toy Dolls, Fun Boy Three, Heaven 17, Jo-Boxers m fl, från Hultsfred- och Roskildefestivalerna i början av nittiotalet, där man kunnat se Sator och Thåström, Sinners, Wilmer X, Di Leva, Eggstone, Ride, Docenterna, Dismember och Packet. Och för närvarande bjuds det på skönt åttio och nittiotal: Lemonheads, Weezer, Violent Femmes, The Men they couldnt hang,  Cramps, Lush och Cathrine Wheel. Ja, kan man bli annat än nostalgisk och glad?Jag vill passa på att tacka den Rosa Mannen genom detta inlägg och jag kan frankt påstå om skivbolagen erbjöd samma service att kunna ladda ned klipp som RM gör så skulle jag inte tveka en sekund utan raskt spendera min månadspeng  på musikvideor. Men eftersom bolagen verkar strunta i behovet att kunna få tillgång till musikvideor av bra kvalité (nä Flashvideo på DinTub är inget surrogat, det är som koffeinfritt kaffe - det smakar som äkta vara men ger mig ingen kick).Så ett stort fett tack till Rosa Mannen för att du är en så hygglig prick och ser till att kulturen kommer ut till de som har vett att uppskatta den. Fortsätt din goda gärning, gärna med mer nittiotalsindie.

ps, jo jag vet att RM bjussar på en massa annat som klipp från Later, Nyhetsmorgon, Allsång på skansen, Sommarkrysset med mera, så det behöver ni inte kommentera.


Bristles är tillbakaDe gamla punkarna The Bristles från Landskrona är tillbaka efter 23 års tystnad, med undantag för en spelning 1998 på Bollnäspunken.

Den 15 augusti släpps en dubbel CD med gruppens samlade studiomaterial och en live spelning, kallad "No future in the past - the best & the rest of the Bristles" på MCR från Japan med världsomspännande distribution. Till dubbel CDn kommer även en DVD med en spelning från 1983 och en spelning från 1984, plus en massa foton. Samlingen innehåller givetvis plattorna gruppen släppte.

I Sverige kommer skivan att distribueras av Sound Pollution, och kan köpas på bl.a. Ginza och CDON.com.

Samtidigt har Svegis, Ingemar och Puma med hjälp av Harri från Negatives på trummor kickat igång bandet igen. Bandet är redo att stå på scenen igen och leverera sin råpunk á la käftsmäll.

Spelningar bokade hittills:
29 aug. Underjorden, Spatt, Göteborg + Damage (Lkpg), First Cut (Oskarshamn/Hbg) +TBA
30 aug. Folkfesten, Wrangelska Parken, Landskrona + Mobster, Stures Allens Dansorkester m.fl.
20 sep. Wämorocken/Wämöparken, Karlskrona + Exploited m.fl.


Bara för Robert - Hjärnsubstans

Här en riktig provinspunksbild. Hjärnsubstans spelar på Bullsjöns Campingplats. Notera mopederna i bakgrunden.
Vad är storstad, betong,  t-bana och plattan mot gräs, cyklar, björkar och trimmade Pusch Dakotas?
Blott intet.
 

Sune Studs & GrönlandsrockarnaMalungs finaste punkexport SSG spelade in stora mängder av låtar. En del för de egna plattorna eller kassetter andra för samlingar. Jan Jansson bandets basist har låtit mig ta del av det mesta han har medverkat på från Zlemmy Zlukers, via Hjärnsubstans och Kvalster till SSG.
Jag har lagt upp bandets isneplningar från 1983. Det som blev andra epen men också en inspelning från Kloakens alternativa antistudio. En del är outgivet. Håll till godo. Finns det intresse kan jag lägga ut mer.
SSG - Här!

Caligulas BarnHär är singeln plus Bröderna Ond från Umeå Rocks Vol1

Sommarn` dör

"Jag kämpar vid dess sida men, hösten känns i kvällningen..."
Ja, från solsken, tropikvärme och en känsla av "äntligen!", till ett för årstiden mer typiskt väder - ostadigt.
Så jag borde vara nöjd att Augustibullret blev inställt. Att jag slapp hasa omkring i lera med rengkappa på.
Men...nä.
Jag saknar verkligen den här avrundningen på sommaren, en skön punkfest innan hösten och allvaret tar vid. Lite nostalgi, lite nytt och en helvetes massa röj och glädje. Och nu blev det som sagt inget.
Så hur ska man klara hösten nu undrar jag. Var finns den där sköna avstampen mot Lucia och glöggpremiären?
Tja, jag vet inte?

Sedan blir jag naturligtvis mycket betänksam eftersom det går mer mot nichade festivaler. Så varför funkade inte Bullret i år? Och är detta slutet på en 10-årig era i Lindesberg? Och vem ska i så fall ta över?
Nä, jag tror inte Parne vill sparka igång Bollnäspunken igen. Jag tror att han liksom jag skulle vilja att någon gjorde det så man fick gå dit och lyssna på en himla massa bra band, dricka öl och prata med folk.

Ja, det är lite vemodigt just nu. Som en avslagen pilsner i ett surt och kyligt höstregn.

Och vem sa att punken var död, då?
En lägesrapport

Ja, eftersom många är tillbaka på jobbet och detta innebär att de läser min blogg. (Skönt att jag är er paus i arbetsstressens ekorrhjul). Kanske det är läge att berätta att jag just nu har 13 dagar kvar av min ledighet. Förutom att Bosse knycker det mesta av den lediga tiden så har jag faktiskt, tro det eller ej, hållit på med att uppdatera nästan alla de sajter jag håller i. Jo, jag hade tänkt greja med Stoodes och Suzie också.. men vi får se.

Det som kanske är mest intressant för er som läser bloggen är kommande uppdatering av Punktjafs. Jag har åter grävt i mina gamla klipp och hunnit skriva av några artiklar. Lädernunnan, Mörbyligan, Fiendens Musik, Spion 13 och "Gävle´s burning". Dessutom har jag fixat en "raggaravdelning" med "raggarklipp" och ställt samman en bunt "raggarlåtar" för er att ladda ned. Band som adderats till bandlistan är: V.B.S (med mp3:or), Stalin & The Icepicks (med mp3:or), von Gam (det kan kanske även bli mp3:or och klipp om detta Växsjöband). Också Schnabel (Panic) kommer att adderas. Håller på att skriva klart en intervju med bandets basist. Jag ska också skriva något retrospektivt om Meborgarhusetspelningen Panic, Stoodes, Fagin och Baiters.
Sedan är det också tänkt att det ska bli fett mycket om Homy Hogs (väntar på material). Att jag ska fixa till historiken om Nattarbete från Karlstad och att Olle Borg hinner fixa (innan semestern är slut) fram material om Bed Bugs, Plast och Ruhr.
Avslutningsvis har jag fått ett besked om Caligulas Barn, jo det ska nog bli en text om detta band och en del musik också, samt att jag har kontakt med en gammal punkare från Köping som har rätt bra koll på banden. Så kanske kan jag äntligen kan lista punken i Köping/Kolsva.

Här på bloggen kan ni se fram mot lite glam. En bunt OKEJ har scannats och ska läggas ut med lite trevlig musik till.
Candy Roxx (live från Kungsan) Road Rats (live från Kungsan) Easy Action (live från Tumba) Glorious Bankrobbers (tyvärr jag ingen livemusik med dom). Annat intressant jag scannat är Black Uniforms från Magalomaniac - Martin Carlssons gamla fanzine Agony från samma tidning (ska rippa Deadly Legacy demon när jag hinner) Damien - Magalomaniac (jo, det ska nog rippas demo här också).
Det blir ett par långa sköna klipp om Kenta. Kal P Dal på turnè.
Ja, det finns lite mer också att lägga ut, men allt handlar om tid. Men, nu vet ni vad som väntar under den närmaste tiden.

Jo, fan. En sak till, någon tyckte jag skulle samla alla "Snutlåtar", vilket jag nu gjort och fått ihop 17 låtar. Då är inte Ebba med utan det är bl.a Sabotage -81, Crude SS, Slam, WC, Patrull Grisskit, Sötlimpa mfl.