Fem favoriter - Böna


Ebba The Movie fortfarande inte på DVD

Denna film borde få en ordentlig DVD-realese och kompetteras med massor av extramaterial i form av TV-inslag, privata film och videor av gruppens spelningar, nu när det är 30 år sedan Ebba släppte sin första singel.
Tyvärr är det bara en återutgivning av boxen som är planerad inför jubileumet. Men, kanske lagom till 50-års jubiletet så kan vi beskåda filmen i Quadrofonisk-HDD Holografi och lukt-o-vision, så det känns som man stod i vardagsrummet på Ultra.

Shit Kids på video

Ja, det är faktiskt sant. Jämtlands skitigaste ungar, numer gubbar, fångades med videoutrustning sommaren 1980. Nä, gruppen ser knappast ut som några storstadspunx, men ute i busken räckte det långt med att bara säga PUNK högt - så ville alla från raggarklubben och den ättikssura Konsumföreståndaren till de lokala hockykillarna, som ändå aldrig skulle nå längre än div 5 div, nita dig.

Den fenomenalt snälle Ärtan rippade denna Betainspelning och brände ner den till en dvd. Och för att ni inte ska gå miste om denna pärla och dessutom slippa en sugug Din-tub-flash-video-version, har jag rippat en smakbit i AVI-format som ni kan ladda ned och avnjuta med en kall pilsner i sommarvärmen.Alexandra - Harry Hårding -
HÄR!

Twist Off

Ända sedan jag hörde "Barn i främmande land" har jag varit förtjust i trion - Twist Offs musik. Debutsingeln Kalla trend - Barn i främmande land är en fin popplatta. Uppföljaren Spader ess med Hot Lips är ett försök till ett mer souligt sound - inte helt oävet må jag säga. Baksidan däremot är rätt typisk "80-talig puk-funk". Definitivt inte min kopp té. Nä, det var väl bara Zzzang Tumb som lyckades hyfsat med den typen av musik. Hur som helst. Två singlar är enligt mig allt för lite musik med Twist Off. Så finns det några gamla Twist Off medlemmar där ute. Hör av er, maila mig musik och lite tankar om bandet.Lyssna till Twist Off - HÄR!

Musik vid Ljusnan

Ja, det fanns en tid före Bollnäspunken. En tid då de båda Bollnäsprofilerna och Ljusnanskribenterna Tomas Froms (Ritz) och Peter Axman (Schlager) ägnade större delen av sitt skrivande åt VIKTIGA saker som musik istället för den där TRISTA sporten.
Ja, visst var det bättre förr, håll med om det folk å fä!

Arabens Anus och gamla hårdrockssynder

Ja, ibland händer det att recensenterna hittar snygga formuleringar, åtminstone tycker vi Arabens Anusälskare det.
"Bara häromdagen kände jag att punken lever på en badstrand i Strömsbro, utanför Gävle. Några punkare sitter och röker vattenpipa i solskenet. I stereon brummar Blommor & Bajonetter med Arabens Anus. Min dotter Ella, 7 år, undrar "Varför är dom utklädda och varför har dom fågelfjädrar i håret?". De är punkare, svarar jag.  - Jaha, säger hon, som om det vore det mest självklara sättet att leva i världen."

Och som om inte detta vore nog meddelas att:
" För första gången sedan 1984 har Arabens Anus plitat ihop två helt färska låtar som kommer att spelas in i slutet av sommaren/början av hösten. Carlén kommer till Kristinehamn för att lägga sången i "Lindas" bastu och så fort vi är halvnöjda med resultatet kommer låtarna att finnas tillgängliga här på vår MySpace-sida. Vi har absolut inga planer på någon sorts återförening utan vår enda ambition är att ha en förbaskat kul stund ihop! Precis som det alltid har varit."

Linda meddelar dessutom att hans och Kass gamla hårdrockssynder med Blue Boy nu finns till allmän beskådning på DinTub. Levande direkt från hårdrockens högborg - Parkhallen i Arvika finns ett antal klipp filmade 1985 med Blue Boy att njuta av. Direktlänkar nedan. 
Minns att det  bor en oförlöst pudelrockare i varje mäskpunkare!

Blue Boy - Rock Me (In Mockba)
 
Blue Boy - Lies
 
Blue Boy - Carried Through The Fire
 
Blue Boy - What Kind Of Fool Am I
 
Blue Boy - Capture My Heart
 
Blue Boy - Taste Me 

Efterlysning - 57 Kez

Ja, någon som känner till Kez 57.
"Dags för öset från Bromölla.

"Bara för att vi e punks/
gör dom saker och ting/
dom kallar oss svin/
bara för att vi e punks."

Inte ettusen punks i Bromölla kanske men tillräckligt många för att få ihop till 57 Kex - bandet som lever farligt i samhället kring grillbaren på E 66:an. Stundom blir man trött på vilsna punks utan några som helst musikaliska idéer och med budskap som "onanera mera" osv. I Karlshamn sjunger kalasbesökarna med och det blir en rolig halvtimme utan lyriska eller musikaliska ambitioner, men med djävulskt många slag i takten. 57 Kez har förresten gjort en av de
sämsta singlar som kan höras"
Schlager Nr3 - 7 nov 1980

Ja, vad säger man? På Schlager gillade man inte tre år gamla trender som punk, nä postpunk var det nya svart (jaja, jag kunde inte låta bli att vara lite putslustig)
Jag vill veta mer om bandet. NU!

Skrot

Här är klippet med Skrot. Hämtat ur Aftonbladets UNG-bilaga - Söndagen 20 juli 1980.
Ni som vet vad som hände med Skrot kan väl höra av er.

Vad hände sedan?

För drygt 11 år sedan, närmare bestämt söndagen den andra februari 1997 hade Aftonbladets söndagsbilaga ett slags 20 års jubileumsreportage om punken med rubriken vad hände sedan?
Man fick veta vad som hänt med Frobbe från Bich Boys och Chris Ros från Tampax Street/Modesty Blaise, men också vad som hänt med Avestas ende punkare Robin och Richard Lalander en av Gallerianpunkarna. Nedan kan ni läsa reportaget genom att klicka på bilderna. 
Ska se om jag hittar reportaget om "Skrot" från Aftonbladets Ungbilaga. Kanske någon vet vad som hände med honom? 

Efterlysning av Ny Våg-favoriter

Det har blivit många favoritlåtar från Ny Våg. De flesta band har man också bra koll på men långt ifrån alla. Så via bloggen efterlyser jag gamla medlemmar från nedanstående band. Ladda ned låten och lyssna ni också.
Bessewisser - Ohlssons café (Västerås)
Kabaret - Mannen som inte kunde tala (Gotland)
Mullhouse - Sjukhuset (Stockholm)
Aagren Band - The harder they come (Halmstad)
Oroliga Kalkoner - River Bero (Tumba)

Cellskräck

Cellskräck hörde till de mer kända Stockholmsbanden när det begav sig. Fast som punkband hamnade aldrig bandet på vinyl. Det var som reaggeband de medverkade på samlingen hemliga vågen. Å andra sidan spelade bandet in några punkigare demolåtar och ett par av dessa hittar du på DVDn "The Filth & the Fury" som extramaterial.

Sångaren var tidig med mohikanfrilla. Sedan blev blev Peppe tillsammans med bl.a Lasse Skåning  en av huvudstadens första skinnhuvuden. 
Nedan en bild hämtad från VeckoRevyn.


Cellskräck har varit ett av mina favorit-stockholmsband  ända sedan deras debut på Jarlateatern tidigt i höstas. Så när jag träffade Peppe på Siouxie & the banshees konserten på Hammersmith Odeon, beslöt vi att jag skulle göra en intervju med Cellskräck. Det dröjde 6 månader. Tills Rip-galan på Musikverket i slutet på april. Fast under ganska röriga förhållanden. Veckorevyn skulle ta bilder, norska City Rocker skulle också göra intervju och gud vet allt. Peppe och Jojje lyckades efter många avbrott berätta det här.
- Det började våren -78. Då hette man Idiots och bestod av halva Black Nails och jag var inte med, berättar Peppe.
- Fel, säger Jojje. Vi bara repade i Black Nails lokal. Peppe kom med när våran basist la av. Fast så ville han, basietsn alltså, vara med igen.
- Så dom testade mig på sång, säger Peppe. Sedan så tröttnade vi på vårat gamla namn. Det kom så många nya medlemmar. Så vi bytte namn. Vi ville ha något på svenska och så skulle det vara Cell med i namnet, så det blev Cellskräck.
- Den första riktiga spelningen ute, var på Jarlateatern i höstas. Då hade vi bara repat fem gånger och jag kunde inte texterna, säger Peppe. Utan jag fick ha en lapp.
- Det var en bra spelning...
- Vi kör bara egna låtar. Vi har jämt haft bra material, så vi har inte behömt sno andras låtar.
- I början hade vi engelska texter, men sedan så började vi skriva på svenska. Vi spelar fortfarande de gamla låtarna.
- Vi har ungefär 10 låtar som vi repat in och så har vi en del gamla låtar som aldrig blev bra.
- repar ni mycket?
- Nä, bara varannan dag (skratt, skratt, skratt)
- Vi spelar bara för att det är roligt och vi har roligt när vi spelar. Vi gör det inte för att bli något.
- Det är en enorm kick att ställa sig på scen med en massa människor nedanför. Och jag super aldrig när vi ska spela, bekänner Peppe. Det blir bara dåligt då.
Urban Skinhead alisa Adam Bouncer är ny medlem i bandet. Honom träffade jag första gången i höstas, på Ian Dury, där han var en av vakterna. Den enda i t-shirt med dragkedjor. Sedan träffade jag honom på 4:an i våras och då skulle han starta ett band men nu är han alltså med i Cellskräck.
- Vad hände med den gamle basisten?
- Han tröttnade på att spela bas och ville spela kompgitarr istället. Men det ville inte vi, så han slutade.
Innan vi började snacka, skulle Vecko Revyn ta bilder till sin Cellskräckintervju. Men Peppe var inte så pigg på att vara med och jag och Bosse Löthén i Molotovs försökte övertyga honom om att han inte alls borde vara med. Men till sist fick VR med honom ändå, fast fotograferingen var bara spex så VR fick ta om bilderna utanför Musikverket, utan störande element.
- Varför ställde ni upp på VR intervjun?
- Jag ville först inte ställa upp på det säger Peppe. Men dom andra i bandet ville så jag ställde upp på dom. Vi ställer upp på varann i Cellskräck, gör saker ihop. Åsså har vi haft dåligt med speningar så jag hoppas vi får fler spelningar när vi varit med i VR.
Cellskräck var det bästa bandet, utan tvekan, på Rip-galan. Man har bra låtar, varierade melodier så att man inte tröttnar. Fast så har Pelle, trummis i Alien Beat (fd Cathy and the heat) skrivit en av låtarna. Åsså har man en reaggelåt som bara heter reaggelåt. Kvällen till ära körde man också en ny låt: Stockholm SS som handler om snuten i Stockholm. En massa folk pogade på golvet och diggade Cellskräck, som fick göra tre extranummer. Man körde om reaggelåten. Folk ville ha mer. Man körde Stockholm SS igen. Folk ville ha mer. Fast jag har glömt vilken låt den tredje låten var. Hoppas Cellskräck kan komma hit till Göteborg för dom var jävligt bra!
Anark o Kaos Nr 9 Text: Jonas Almqvist

Vill du veta hur det lät den där kvällen på Musikverket - Ladda ner konserten
HÄR!


Bollnäspunken - Subway Army

"Subway Army startade 81-82 med en replokal i en lekstuga i skogen (fick flytta pga skrämde korna som var på grönbete..sedemera i den legendariska TRASH lokalen spelade in ca 20 tal demolåtar 3 samlingsplattor div kassetter... ja va fan inte fanns de nå jävla cd på den tiden.de fanns cigaretter i lösvikt,kaffe me barkbåtar,ciggmärket MINDEN i fimpar ,folköl,coola föräldrar som lät oss få låta som vi gjorde,och sist men inte minst en jävla bra sammanhållning mellan punxen."
Hämtat från den nyligen upplagda MySpacesidan -
HÄR!

För ett drygt decennium sedan gjorde S.W.A sin sista (senaste??) spelning på Bollnäs punken. 
Sambon Beth passade på att plåta Engan när han visade hur man fixar till en fin spikfrisyr.Subway Armys -83 demo kan du ladda här.
Jag har petat in tre extralåtar så sammanlagt tio punksmällar från S.W.A. Glöm inte heller att kolla in videon från Bollnäspunken på bandets MySpacesida.

Svea Skandal

Det är väl en 5-6 ja kanske rent av sju år sedan jag fick kontakt med Johan aka Gusten i Svea Skandal och innan jag kunde pricka in att Stubbåker (Svea innan namnbytet) faktikst startade inom ramen för Punktjafs 77-82 var jag lite osäker på att Svea Skandal skulle vara med. Hur som helst Johan skulle skriva historiken och ... ja. Sen kom livet emellan, och Johan har fortfarande lite ågren över att Råttorna hann före med att hamna på Punktjafs. Hur som helst, en liten historik slängde han ihop till bandets MySpace-sida: Första upplagan av Svea kom till nångång på sommaren 1981. Namn som användes var Ogräs, Stubbåker, Svea skandal mm. Sommaren -82 hade vi lärt oss spela hyfsat så då var det dags för "riktiga" spelningar. Innan dess hade vi bara bjudit in folk till replokalen. Bla Vrävarnas Nicke Boström hängde där och var sedan med å roddade oss. Fortsättning följer...
Lyssna på bandet EP på
MySpace.


Samt ladda ner sju fartfyllda låtar med Ulricehamns punkigaste trio här


Bollnäspunken - Patrull Grisskit

För att ni alla ska ha lite finfin provinspunk att lyssna till dessa soliga alternativt molninga sommardagar seglar förbi tänkte jag att slänga upp några blandade punkkarameller. Först ut är Bollnäs förnämsta Snoddastolkare Patrull Grisskit. Nix, jag har tyvärr noll koll på P.G.S så ni som var med får gärna höra av er. Och P.G.S har ingen MySpacesidan än så håll till godo med dessa tio små melodier.
Patrull Grisskit - 10 sånger.

Sex Pistols extranummer

Till belackarna av Sex Pistols vill jag ändå påpeka att Pistols väljer inte att avsluta sina konserter med typ; God Save The Queen eller Anarchy vilket hade varit givet i andra fall när det gäller "återuppväckta" band.
Nä, Pistols väljer att avsluta med "kultklassiker". Hakwind må ha tusentals hippies som anser att de är stora med bortsett från Silver Machine har hitlistan varit kort. Jonathan Richman ska vi inte ens tala om, han förkroppsligar kult. Att han dessutom gjorde en spelning på ärevördiga Trash här i Bollnäs är ytterligare en kulthändelse. (Och ja konserten finns på band.) Så för mig var det en helt perfekt avslutning. Pistols coverval har det aldrig varit något fel på. För andra var det kanske roligare att gå hem till campingen.


10 gigabyte

Ja, så mycket har jag fått hos One.com numer. Detta innebär som ni alla förstår en större möjlighet för mig att husera fler mp3:or utan att behöva använda nedladdningstjänster. För trots allt har dessa sajter en begränsing vad det gäller nedladdningar samt hur länge filerna ligger kvar. Men, troligtvis kommer jag att göra som så att jag delar upp materialet mellan att husera "rariteter" på Punktjafs mp3-arkiv och lägga upp vinylerna via nedladdningstjänster.

Jag har tänkt hinna jobba lite med "mina" hemsidor i sommar, mellan blöjbyten och social samvaro. Men i vilken utsträckning det kommer att ske vet jag inte. Dessutom räknar jag med hjälp från er kära läsare. Jag vill att ni hör av er med tips om gamla band. Och det som inte passar på Punktjafs passar på bloggen. Så är bandet för "ungt" det vill säga efter 83 hamnar det på bloggen. Samma sak om bandet inte faller inom ramen för det som är kopplat till punk/new wave modell 77-82.

Med andra ord föreligger en viss risk att jag kommer att tjata på er som är semesterlediga och tänkt bygga om huset, gräva pool eller bara softa med familjen. Men glöm inte heller att jag drivs av kärleken till musiken och lusten att låta andra få veta mer om era gamla alternativt nya band. Så ta det som en kärleksförklaring från mig att jag hör av mig.
Glöm inte solkrämen.