Black Uniformas


För länge sedan när punk och hårdrock nästan precis hade dejtat för första gången men då det ändå inte var riktigt ok att som Agoni bli Agony, Krixhjälters att bli tja, Krixhjälters fast i thrash-utförande och senare Omnitron satt hårdrocksskribenten Martin Carlsson och pillade med sitt finfina fanzine Megalomaniac. Ett fanzine som jag då, 1987, inhandlade hos ärevördiga Lasse Dolores, på den tiden affären låg brevid heden. Tillsammans (om jag inte missminner mig) Cro-Mags debutplatta Age of Quarell. Det kan också varit Destructions EP Mad Butcher, inte lätt att minnas alla inköp på Dolores.
Hur som helst Megalomaniac innehöll inte bara metal utan också ett stänk hård punkrock något som passade en på den tiden långhårig punkare som lyssnade mer på thrash och crossover än på punk. Men Black Uniforms, bla visade att punken ingalunda var död. Fem år senare skulle punken dessutom vara större än någonsin för att idag vara lika livskraftig som när den dök upp 1977. Men ni som har svårt att minnas 1987. Här kan ni tack vare Micke Sörling njuta av Black Uniforms.

Svensk Punk Rock


Kramgoa batongmelodierNån föreslog tidigare att jag skulle göra en samling med "snutlåtar" och jag skrapade ihop det jag hittade bland mina punkinspelningar minus Ebba som alla ändå har.
Det finns säkert fler låtar så maila eller tipsa om dem.
Ladda hem musiken här!

Jonas Gardell sa en gång något i stil med att man förstår att man är vuxen när man blir glad att se en polis. Själv blir jag fortfarande lika nervös när jag ser uniformerade personer.
Hur är det med er?


Skrämmer barn

Bosse och jag kollade in Rapportsändingen i veckan. Bosse var naturligtvis hänförd sedan jag berättat att Lisbeth Åkerman hade ett punkförflutet och jollrade nöjt. Plötsligt kommer ett inslag och Sven Otto Littorin dyker upp mitt i rutan.
På en sekund förbyts Bosses positiva joller till ett mollstämt gråtläge. Bosse blir fullkomligt vettskrämd av Sven Ottos uppenbarelse.
Ja, det gäller att kunna känna igen en ulv i fårakläder när man är liten och "samhällstärande".

Ja, så kan det gå

"Alla som hängde med när jag var en sjutton-arton och såg Testament i Stockholm 1987, de lyssnar inte på musik längre. De klipper bara gräset hemma vid villan."
Patrik Jensen i Close-Upintervju.

Hur många av er bloggläsande gubbar och tanter kan inte känna igen er i detta.
In med en kommentar.

"Livet är en fest, när gräsklipparen spinner bäst!"

Nytt för mig, kanske för dig

De den senaste veckan har varit mycket givande. Inte nog med att lekt inredare a´la Ernst Kirscbärry. Jag har målat, stukit och hängt gardiner. Skruvat ihop IKEA-möbler och tvättat fönster. Jag har dessutom fixat läromedel och planerat lektioner. Men till skillnad mot Ernst, har inte rummen talat till mig. Jag har lyssnat. Men, nix! Inte ett pip. Därför har jag lyssnat till en himla massa, i mina öron, ny musik. Och hittat en hel del jag gillat och tänkte tipsa om.

Nyiur Melambai från Surabaya spelar enligt egen utsago romance ska. Och det är soft och härligt avstressande. Kanske inte allas kopp té. Men definitivt min. Ni hittar bandet på
Eastern Youth-bloggen testa också Es Coret från Jakarta.


Från Navarra i Spanien kommer No Relax och deras punkrock får det att sprätta i benen på gubben. Jag gillar dessutom sångerskan Mickeys röst och att det hela framförs på spanska gör det hela snäppet bättre. Prova No Relax via deras MySpace-sida.


Jo, jag vet det är många år försent. Men nu har jag upptäckt The Bellrays. Jag tänkte kolla upp bandet för något år sedan när sångerskan Lisa Kekaula sjöng med MC5. Men bättre sent än aldrig. Och jag funderar varför ingen korsat punk med soul och blues på samma fräcka sätt tidigare? Om nån någon mer än jag nu skulle ha missat bandet kolla in deras MySpace och lyssna på suveräna Pinball City och That´s not the way från nya skivan (släpptes i april) Hard, sweet and sticky


Roxie 77 från Burbank i Californien är ett Enuff Z Nuff/Butch Walker-doftande rockband. Töntigt namn och ännu töntigare skivomslag. Men jag gav plattan en chans och jag är svag för gruppens melodistarka låtar. Gillar du inte popig hårdrock ska du absolut inte kolla in deras MySpace.


Till sist istället för att tipsa om Civet. Jo, de spelar juste punkrock som är helt i min smak tipsar jag istället om MySpacekompisarna Körsbärsfettera som också spelar bra punk på svenska.


Avslutningsvis missa inte Hudikssuveränerna Lady Loveless. Bara två låtar finns att lyssna på men satan i gatan vilka låtar! Sunday Morning Sun har ett fint E-Street sound och Deathwish man är låten Faces skulle ha haft med på en återföreningsplatta om Roddan någonsin skulle få för sig att vilja rocka igen.

VeckoRevyn - Bättre förr?

Ja, eller vad tycker du?
Hmmm - vad anser ni?

Fick ett kommentar som refrerade till ett inlägg jag gjorde 2006 när alliansens "Nä, jag betalar inte TV-licens eller skatt av politiska skäl" debaterades i tidningarna.

"Alla som laddar ner film, musik eller program olagligt bör naturligtvis hänvisa till att de bara följer Timbro-talibanernas exempel. Att de inte har råd att "betala" alternativt att de utför en politisk markering för att visa att de inte tror på det kapitalistiska sytemet."

På detta kom det alltås en kommentar från Nicke Punk:
"Bara så du vet så är vi flera fd punkare i Timbrokretsen. Punk har aldrig varit lika med sunkig socialism och kollektivt tänkande, snarare tvärtom."

Ja, vad tror ni. Finns det Timbropunk?
Har han rätt att punk aldrig varit lika med sunkig socialism och kollektivt tänkande?
Att punk handlar om gör-det-själv är ingen nyhet.
Men...  "Timbro är en del av Stiftelsen Fritt Näringsliv (SFN). På uppdrag av det svenska näringslivet ska Timbro "främja idéutveckling och opinionsbildning kring marknadsekonomins och den fria företagsamhetens betydelse för ekonomisk tillväxt och välfärd".

Så punk kanske mer handlar om "äkta" frihet. Som att välja att jobba fast man är sjukskriven, annars blir man utan ersättning. (Skatt är ju sunkig socialism, Sjukförsäkring borde liksom i USA läggas ut på den fria marknaden. Då skulle man få vad man betalade för).
Eller att få välja sin egen sjukvård, om det nu finns nån sjukvård där du bor. (Tja, ska staten ta ansvar för att Landstingen inte kan sköta sin ekonomi och upphandling?)
Att få välja hur man vill spekulera bort sin eventuellt kommande pension. (Ja, börsen det är en stabil och saäker investering för framtiden.)
Att välja om man vill vara med i facket mot en marknadsanpassad avgift. (Usch facket är bara en relik från den sunkiga socialismens dagar. Har man tackat ja till ett arbete ska man naturligtvis vara lojal med företaget och ställa upp på allt de ber om.)
Kanske handlar punk egentligen om att konsumera så världen blir mer jämställd och rättvis när den fria marknaden får råda iöverallt istället för sunkig socialism. En värld där punkare jublar på G8-möten och kastar blommor istället för gatsten. En värld där punkband naturligtvis inte ställer upp för varann, då konkurrens bara är hälsosamt. En värld där det inte "marknaden" vill ha sållas bort.

Äh, här sitter jag och svamlar.
Jag kanske bara är en gammal och bitter smygsocialistisk hippie som inte vet ett skit om punk.
Vad tycker du, är jag fel ute. Har Nicke Punk rätt.
Förklara gärna för mig.