Punk i Bollnäs - Colt 45

När klockan slagit 1986 hade jag redan gett upp hoppet om punken. Föga visste jag att i Bollnäs fanns stökiga cowboypunkcombon - Colt 45. Nästan 25 år senare rippar jag med stor glädje bandets vinyldebut - Usch Då! En platta som har mycket gemensamt med Alftas Dead Scouts. Och som ny-Hälsing måste jag helt enklat låta, Trosa, Ruben, Esso och Lillen spridas ut i cyberrymden spelandes sin finfina "bockrock" komplett med nostalgiskt vinylknaster.

Nedan: Jonh L. Byströms recension från Sound Affects Nr1.


Ladda plattan HÄR!

Homy Hogs

I väntan på kommande Homy Hogsspecial för Punktjafs passar jag på att lägga ut lite godis som L.T skickat.

Nedan Homy Hogsmedlemmar medverkar i Jocke Lindengren serie. Jocke var polare till bandet och lät medlemmar förekomma i diverse olika seriesammanhang.
Klicka på bilden för att läsa.


Nedan serie med Homy Hogs efter namnbytet till Werewolves on Wheels. Tecknat av polarn Mårten Eriksson (som bl a lirade i sorgligt bortglömda G.O.L.D. Manus av Cosmo för skivfanzinet King Kong Nr2. Där både G.O.L.D och Werewolfs f.ö medverkade.Ladda nu ner en skön dos mangel. Fem låtar från Homy Hogs de två tidigaste "Hat" och "Döda dom" inspelade i replokalen 1979 med Kirran Lenin-Hitler på sång. Och vid en snabb lyssning skulle man kunna förväxla detta med en Stoodesinspelning. Ett brutalt mangel med andra ord.
Billy Madden inspelande singeln "Demolition Beat" är stenhårt röj och låter som oljig biker-rock på speed. "I nattens mörker" och "Jag e en man" ör plockade från LPn "Nöje för nekrofiler" som kom 1981. 
LADDA HÄR!

Efterlysning - Sporrarna.

Johan Holmqvist, som tecknat Köpings punkhistoria, har bett mig efterlysa "gruppen" Sporrarna.
Är det någon som vet vilka (eller vem) det var? Enligt ett inslag i Ny Våg ska Sporrarna härröra från Köping. Men ingen där verkar veta något om dem.

Ladda hem ljudfilen och lyssna. Vet du något gör ett inlägg.
SPORRARNA.

Tillbaka till garaget - Cornflake Zoo


Fick ett trevlig meddelande i brevlådan på minrymd igår:
"Hej Farbror Punk!
Nu har vi lagt upp Cornflake Zoo på myspace.
Jag brukar läsa din blogg emellanåt och vet att du nämt oss vid några tillfällen.
Jag kommer att lägga upp mer information och byta låtar vartefter.
Hälsningar Magnus Hasselberg (Tidigare Anderson och gitarrist i Cornflake Zoo) "
MySpace - HÄR!

Punk i Värmland SLF i Holken

Eller ska det vara på Holken. Svårt med prepositioner i ett fall där spellokalen kallas holken och bandet ändå spelar i lokalen. Men, skit samma detta är en kulturblogg ingen jävla lektion i korrekt svenska.

Jag sådde tydligen ett fint frö hos Åke Källback, känd profil i de musikalsiak kretsarna i Värmland. Skivaffärerna Riff Raff och Buzz Stop samt banden Nihilisterna och Hollywood Indians finns på meritlistan. Nu har Åke efter enträget tjat från mig att fixa fram fanzinet "Bosse" som Åke och Per Dahlberg tillsammans petade ihop. Jag passade samtidigt på att säga något i stil med: Vore det inte kul med en sida där det fanns en massa roliga punkbilder från Värmland, i stil med Galleriab punx på anisktsboken.

Sagt och gjort Åke tog hand om saken och bildade gruppen punk i Värmland på anisktsboken. Å andra sidan hänger inte alla bloggläsare på Kapitalist-Murdocks "fria" mötesplats. För dessa och andra publicerar jag valda delar här. Denna gång Stiff Little Fingers på Karlstadsbesök. Nattarbete agerade förband. Det påstås också att Nattarbete med vänner drack upp all gratisöl så SLF blev skitsura.

Lindas biljett.


Bild Åke Källback

Bild: Åke Källback

Bild: Åke Källback

Bild: Åke Källback.
Jake Burns håller hårt i den sista ölen som Nattarbete inte hann dricka upp.

Årets låt

Förra årets låt är tydligen "Jennie let me love you" med EMD.
Och det fina i träcklådan är att EMD verkligen gjort årets låt för folket fick faktiskt bestämma. Precis som när man valde alliansen till att leda Sverige.
Ja, gud är död och crazy frog härskar och kungahuset är en bra symbol för landet.

Det är i sådana här lägen jag fattar varför jag personligen ofta attraheras av extremmusik och att många popnördar blir elitister. För om EMD eller varför inte storsäljaren Basshunter är "bra" musik, ja, då vill jag fan bara ha dålig musk! Musik som pålspetsar pellejönsarna EMD.

Ja, visst är jag en bitter, sur och missunsam gubbjävel. Men just därför får jag spy min galla över trion EMD. För visst är det symtomatiskt i ett land där man flockas i miljoner framför dansbandskampen och idol att man på fullt allvar tycker att EMD har gjort årets låt. För en miljar flugor kan inte ha fel, och skivbranchen är flugornas herre. Ge folket mer SKIT!

Nej, jag är inte ledsen. Förra året bjöd på Tysta Mari, Körsbärsfettera, Evile, Danger samt nya plattor med Volbeat, The Haunted, The Gaslight Anthem, Street Dogs, Satyricon, Darkthrone, No Relax. Detta är min och många andras EMD Likvidation.

Så för att citera The Damned, om nu EMD gjort något som kan anses vara musik: Noise is for heroes - music for zeros. Noise, noise, noise!


År 2009 med gårdagen i sikte

Ja, vi lever i framtiden - 2009. Ja, det känns helt absurt att läsa varje nytt år på 2000-talet. Och med förra årets domedagsprofetsior är det väl snart Mad Max-läge, minus de bensindrivna fordonen ;o)

Själv blickar jag som alltid tillbaka. Bara för att det gårdagen har passerat betyder det inte att inget mer finns att veta om den. Och som alltid när det gäller kultur finns det hur mycket som helst att hämta i det förgångna. För som alla vet, det som görs idag är bara trötta upprepningar av det som redan gjorts. (Nu får jag kanske förtydliga att jag gjorde en ironisk blinkning åt alla gamla uvar som tycker det var bättre förr.)
Därför är det mitt kall att i år liksom de senaste tolv åren fortsätta uppmärksamma små, stora, kända och okända band från en tid innan mobiltelefoner, Radio Rix, Internet, Idolkändisar och borgarallianser. En tid då en punkrockare var en punkrockare och ett poppsnöre ett popsnöre och aldrig mötas de två...
Nog nu, med filosofiska utsvävningar.  
Till det mer konkreta.

Johan Holmqvist är en gammal punkare från Köping som nyligen dokumenterat Köpings punkscen i bokform. Boken är dock en bok om Köping, men ett tiotal sidor har förärats punken. Band som Vopp, Nasty Native, Disgust och Zynthslakt har dokumenterats. Johan låter mig ta del av dokumentationen. Så tillsammans med Protectors, Disgust, Catch 22 och The Wall kommer Köping/Kolsvas punkband att täckas in under detta år.

Jag har också en mycket intressant mailkkorrespondens med Måsse Edwall, som enda medlem var med var från början i Cathy and the heat till slutet av Alien Beat. Det är meningen att detta ska resultera i en lång artikel.

Jag jagar dessutom ett gäng gamla musiker som redan påbörjat dokumentation av sina band t.ex. Schnabel, Rhur, Caligulas Barn, Anders Ångest, Pinballs, Belsen Boys, Blackout, Oroliga Kalkoner, The Källare, Trogsta Träsk, Tuppjukk, Sydkraft, Capital Rockers,Snutslakt mfl. I vissa fall lär jag inte heller i år få någon historik om och kring banden. Men hoppas kan man alltid, för som i fallet med Kloak - bättre sent än aldrig.

Vad som verkar materialisera sig rent konkret är lite Blekingepunk. De Anhöriga, De Avlidna/Brigad 45 är mer eller mindre klara. Sen hoppas jag på Schlem och 57 Kez, Svea Svin.
Jag har desutom rotat fram en Schlager om Karlshamn och ABC -80. Fast det lär ta lite tid innan man skrivit av den artikeln.

Även Umeås T.B.C är mer eller mindre klara, väntar bara på lite musik. Hammarös Nattarbete verkar mer eller mindre att kunna bli klart inom en snar framtid.

Men återigen. Jag har inte koll på alla band och dess medlemmar, så det vore underbart om några kunde känna sig kallade och därmed höra av sig frivilligt än att jag ska behöva leta och tjata.
En som hörde av sig friviligt är Leffe i Homy Hogs... så vänta er lite obönhörligt mangel från Bros mesta och bästa pungkrockare!

Så kom igen gubbar å tanter. Låt mig veta allt om era punk, pop, glam, mods, industri och ohederliga rockband.