Kultplattor

När jag återigen gick igenom mina dvder med svensk musik jag fått från Punktipset-Patrik upptäckte jag två smått fantastiska singlar. Två plattor som jag måste låta bloggens läsare ta del av. Jag vet inget om banden och uppmanar därför alla som vet något att höra av sig.Stella Polaris från Båstad har med sin "Hemlängtan" fångat det svenska vemodet med såväl text som musikaliskt arrangemang. Att sångaren Bengt Nilsson sjunger på bred skånska och låter som en korsning mellan Peps och Hasse Kvinnaböske är som glasyr på anrättningen. Helt jävla fantastiskt! Lyssna bara på orgeln!
Har även inkluderat B-sidan och omslag.Ängelholms RH-Negativ mutar in den lite smala genren sportlåtar med "Firsovs Suspensoar och låter som en korsning mellan Drömpojkarna och Traste o Superstararna. Inte för att jag gillar sport, men denna powerpoppärla är oemotståndlig. B-sidans På tomgång är inte riktigt i samma klass, men lyssningsvärd.


The Moon Has Blown UpOm 70-talet och punken präglades av hemkörda vinyler så var det kassett som gällde på 80-talet. Framförallt punksamlingar släpptes i en aldrig sinande ström på just kassett, men också annan musik som garagerock dök upp på det "freestylevänliga" formatet.
Två av de bästa garagesamlingarna (termen är lite vag eftersom det handlar om skramlig och skräning musik i första hand) är Straight from the Grooveyards samling med b.la Sinners, Problem och Psychotic Youth. Tyvärr stals min tejp vid ett bilinbrott på 80-talet så jag kan inte dela med mig av denna pärla. Men, den andra finfina samlingen från Morning Moon Produktions har jag fått låna av den galme Hollywood Indianen - Åke Kjellback och nu digitaliserat. Kassetten innehåller udda spår med t.ex nämda Indianer mon också Pinheads och Snuff Movie Watchers.
Ni som medverkade eller ni som har minnen kan väl höra av er, även ni som har kopia på SFTG-samlingen.
Ladda ner och njut... är det 1985 eller -65 eller -69 eller...?LADDA NED THE MOON HAS BLOW UP -
HÄR!


Blossa - nej tack.

Systemet säger nej tack till Blossas årgångsglögg.
– Den ansågs inte tillräckligt bra för att finnas i det ordinarie sortimentet, säger Åsa Edlund vid Systembolagets avdelning för varuförsörjning.


Detta förvånar mig inte det mista. Årets "spännande" smak är Clementin. Jamen hallå, det finns redan pommerans i glöggen så varför ytterligare citrus? Det blir som att sätta "humlesmak" på ölen.
Själv anser jag att det är fantasilöshet, feghet eller pur dumhet att inte ta ut svängarna mer. Var är saffranssmaken och kanel.. typ "pepparkaksdegsmak"? Eller varför inte den tuffa chocklad och chili?


Å andra sidan vad är att vänta när man sålt ut Vin & Sprit till några baguettetuggande fransoser som bara var ute efter varumärket Absolut och som följdaktligen skiter i Blossa. Med andra ord är det naturligtvis alliansens fel, och deras sälj-ut-allt-marknaden-är-bäst-iver, att ni inte får er årgångsglögg på Systemets hyllor i år.
Själv har jag aldrig gett högern mitt bifall och skiter också högaktningsfullt i årets årgångsglögg. Fadäsen med förra årets blåbär utan blåbärssmak trodde jag var en engångshändelse, men nu är sista spiken i kistan fastnaglad.
Tack å hej Blossa och tjenare Dufvenkrook min "goda" vän snart möts vi igen.


Dags för Svensk Punk på DVD - Här är NoiseLägger ut ett underbart nostalgiskt klipp med Noise från ungdomsprogrammet Diskotaket.
Det finns en uppsjö med brittiska och amerikanska "punk-dvder" fyllda med udda och roliga klipp, men hur många svenska dito finns det? Ingen sånär som The Filth and the fury med Stig Larssons punkfilm som bonusmaterial.Fast som jag nämt tidigare finns en hel del roligt material om man vittjar SVTs arkiv. Klassiska fäderneslandet, AB Svensk Rock, Öronaböj mm. Men också små korta inslag som Noise och The Push i Diskotaket. Eller Transmission i "Det svänger i plugget". Ok, nu säger någon att dessa band minsann inte är punk på samma sätt som Incest Brothers, The Pain eller Asta Kask. Det kan så vara, men alla är band påverkade eller influerade av punken och den nya vågen. Och visst vore det lika roligt att kolla in Sebastian Håkansson med Transmission likväl som med Alien Beat, som inte heller var punk, men jävligt bra.Vetskapen om att det finns material som många gladeligen skulle plocka upp plånboken för att köpa till 50-årsskivan eller fredagsgroggen  gör mig smått frustrerad. För vad nytta är det att bevara ett stycke musikhistoria om ingen annan än den enstaka musikforskaren ska ha tillgång till materialet. Kultur ska konsumeras och brukas annars blir det bara ett antikt museieföremål.Vad jag funderar över är vad ett dylikt projekt skulle kosta i rena pengar och om det även skulle kunna finnas kulturpengar att söka för detta? Men också om det finns något bolag som skulle våga ta sig an ett dylikt projekt. Kanske kan man göra det i sammarbete med SVT för tv-visning, men erbjuda en massa extragodis på DVDn som extralåtar, nya intervjuer och kommentarspår. Hade jag en bunt pengar så jag kunde ta tjänsteledigt från jobbet skulle jag gärna göra grovjobbet själv, men nu är det inte så.

Därför kastar jag ut en brandfackla till er makthavare i mediabranchen som var med när det begav sig och gnällde över att det var för lite punk i media. Ta för fan och bjud till nu. Skit i profiten, lev upp till den gamla punkdevisen om att göra något själv, för att ni älskar musiken och för att den format era liv. Res på era gubbrövar.Och som en aptitretare för en Svensk Punk DVD
HÄR finns NOISE från Diskotaket. Kvaliten är inte den bästa och formatet är mov, men ack så roligt att se. Säkert bryter jag all jävla copyrighträtt, men va fan det finns ingen som förlorar ekonomiskt på att ni får se detta kulturhistoriska dokument.


Fanzinenostalgi - Heatwave


Klicka på bilden för en förstoring.