Bergasse 19 - demo

Idag fyller den gamle punkrockaren Tobias Westling 40 år. Och vad kan väl passa bättre än att lägga ut Bergasse 19s demo The Man who invented rock´n´roll just denna dag.Här tankar du hem demon.

Fler gamla Sabotage dokumenteradeFrån replokalen Hyddan Halmstad 1981.Live Skogaby 81-04-16Live Jönköping 82-05-16Live Huskvarna 82-07-03När Sabotage -81 spelade i Jönköping så fästes insatsen på band via mixerbordet.
Så vill ni veta hur bandets "hyllningslåt" till Gyllene Tider lät så laddar du hem Gyllene Divor här!
Och påpassligt valde Sabotage -81 att spela sin hyllningslåt till kyrkan när de besökte Sveriges Jerusalem.
Här kan du höra "Jag vill be".

Punkjävlar - Terror Pop - Sabotage -81
I samband med Punkjävlarfestivalen står två av Halmstads mest kända punkband tillsammans på samma scen igen för första gången på mer än ett kvarts sekel.
Terror Pop har existerat mer eller mindre utan uppehåll sedan starten i Laholm 1980, men Sabotage -81 har däremot inte spelat offentligt med originaluppsättningen på dryga 25 år.
Jag passade på att maila över några frågor till banden.


TERROR POP

Frågorna nedan besvarades av Haze, trummis i Terror pop.

Ni återuppstår INTE  för att spela på Punkgalan.
Näe, vi har spelat hela jävla tiden!

Ärligt talat hur är det med konditionen. Kan ni spela lika snabbt som förr?
Fuck. Jag har sprungit NYC Marathon…har du? (Nix, jag har inte sprungit något marathon. Det skulle jag aldrig fixa, Farbror Punk) Sedan har vi aldrig varit nått 'Speed-punkband', heller…

Vilka är med denna gång?
De tre terroriserande bröderna Sven-Svin, JoeN och Haze

Vilka låtar ska ni köra?
Det blir våra senaste hits + eventuellt någon enstaka klenod.

Får man vara nostalgisk som punkare trots att rörelsen var "här och nu" och föraktade all nostalgi?
Det bryr vi oss inte om. Folk får göra va fan dom vill. Själva är vi inte speciellt förtjusta i nostalgi…

Vad känner du för de andra banden som ska spela?

Tycker Headons är ett härligt gäng, Crank verkar bra, även om jag aldrig sett dem 'live', Pussy Galore är Halmstads New York Dolls och Sabotage-81 ser jag verkligen fram mot att få se svettas igen!!!

Vilket lokalt band hade du helst sett återuppstå för en kväll?
Sabotage -81.

Vad tror du folk ute i landet har för uppfattning om punken i Halmstad?
Att den inte finns längre. Tror att vår 'Du är död' och Sabotage-81:s 'Håll käft' är låtar som känns igen.

Vad tror du punken i Halmstad har betytt?
Inget speciellt för landet eller världen i övrigt. För oss som var med blev det en språngbräda för att börja spela och skapa någonting själv.

Vilka är de bästa svenska punklåtarna?

Måste hålla 'Jag ska aldrig dö' med Dr Zeke som en av favoriterna

Vilka svenska band tror du betytt mest för punken?
KSMB, Ebba Grön och Huvudtvätt.

Förändrade punken något?

Kanske lite vad det gäller en mer avspänd inställningen till musik, där uttrycket är avgörande inte tekniken. Möjligtvis också en något ökad grad av medvetenhet, men allting går i vågor.

Något att tillägga?
Tycker (trots att jag inte gillar nostalgi) att det skall bli skitkul att skrika 'Snutslakt' och träffa en massa 'Old Punx'!
VI SKA ALDRIG DÖÖ!!!!

TERROR POP - På scen.
Hemsida - HÄR!

Lyssna på Nazi JesusSABOTAGE -81

Ni återuppstår för att spela på Punkgalan. Hur kommer sig det?

Det hela började väl egentligen sommaren 2009 när vi i originaluppsättningen träffades för första gången på över 25 år. Vi fortsatte att hålla kontakten genom SMS och mejl, eftersom Stefan och Marko bor i Halmstad och Magnus bor i Oslo sedan 1987.
Så småningom började vi prata lite löst om möjligheterna för en återförening av Sabotage 81 och kom väl underfund med att vi alla nog var ganska sugna. Men det blev inte planerat något konkret. I februari 2010 hade Pussy Galore sin återföreningskonsert i Halmstad och då träffade vi många av våra gamla polare från punktiden. Några veckor senare fick vi en förfrågan från Jussi i Headons om vi kunde tänka oss att vara med på en festival i Halmstad den 17 september 2010, med Headons, Terror Pop, Pussy Galore och Crank. Och eftersom vi alla var sugna så bestämde vi oss ganska fort för att ta reda på om det var något att gå vidare med. Så vi träffades i Halmstad i mitten av maj 2010 och körde några rep för att känna på låtarna och så landade vi på att det kändes helt rätt. Så då blev det så. Kanske också för att vi kände att Sabotage 81 aldrig gjorde någon riktigt bra spelning på hemmaplan i Halmstad. Så efter 27 års ”tillfälligt avbrott” så är vi nu klara för att göra ett nytt försök.

Har ni repat än?
Jepp. Vi har väl kört 7-8 rep fördelat på två olika tillfällen.

Men eftersom vi bor i Halmstad och Oslo så måste vi planera våra rep långt i förväg och få ihop det med jobb och familjer. Så vi får köra några intensiva rep när vi har möjligheten för att träffas. Vi körde som sagt våra första rep i mitten av maj och i somras när det var som varmast så tömde vi närbutiken för mineralvatten och låste in oss i Headons replokal i Halmstad och körde en ny serie med rep. Många gamla minnen och skratt blev det förstås också. Och vi har det riktigt lyxigt eftersom vi har fått låna Headons replokal med full utrustning. Bara att slå på strömmen och kasta loss. Vi är skyldiga Headons ett stort tack för att de har gjort det möjligt för oss att repa inför en återförening. Och det blir nog minst 5-6 rep till innan spelningen den 17 september.
Och hur kändes det?
Det kändes väl mer eller mindre som när vi repade i början av 80-talet och som om tiden nästan har stått stilla. Lite rostigt i början givetvis, men efter 3-4 rep så var vi tillbaka där vi lämnade låtarna runt 1983. Och låtarna sitter ju fortfarande i ryggmärgen så det var egentligen bara att gasa på och fila och slipa lite på kanterna så att det hänger ihop. Den stora skillnaden var att när vi kollande på varandra mellan låtarna så kändes det mer ut som om det var tunnhåriga klubben som hade årsmöte än ett rep med Sabotage 81. Men vi kände alla att det var riktigt jävla kul att spela ihop igen.

Ärligt talat hur är det med konditionen. Kan ni spela lika snabbt som förr?
Konditionen är väl sådär, men när det gäller tempot i låtarna så är det inga större problem. Vi spelar nog låtarna ungefär lika fort som innan. Men förhoppningsvis så låter vi också tajtare och mer kompakta nu. Men det har väl egentligen aldrig handlat om att spela fort för oss. Det handlar nog mera om driv och dynamik. 

Vilka är med denna gång?
Det är originaluppsättningen från 1980-83, dvs. Magnus Rundgång på sång & gitarr, Stefan”Ståffan” Andersson på bas och Marko ”Burco” Bylander på trummor. Alltså den uppsättningen som skrev alla låtarna som finns utgivna med Sabotage 81.

Vilka låtar kommer ni att spela?
Antagligen de flesta av våra låtar som finns utgivna på vinyl/ CD + några gamla outgivna låtar som vi renoverar + någon helt ny låt blir det nog också.  
Och så får vi se om det kanske blir någon cover. Totalt sett så blir det nog runt 10 låtar.

Får man vara nostalgisk som punkare trots att rörelsen var "här och nu" och föraktade all nostalgi?
Ja, får man det? Vad säger punkpolisen om saken?  
Visst var punken på många sätt ”här och nu”, men det behöver ju inte betyda att allt handlar om nostalgi eller att det är passé. Och en del tema är ju tyvärr lika aktuella ännu. USA håller ju fortfarande på att testa sina vapen både här och där...

Men för oss handlar det nog mer om att vi alla kände att tiden var mogen för att gå tillbaka till vårt gemensamma ursprung och vår utgångspunkt. Back to the basics. Trummor, bas och gitarr och förstärkaren på 11. Eller back to The Bozics skulle man också kunna säga. Ha, ha.. Det handlar om att hitta tillbaka till den där känslan av... det intuitiva, omedelbara och genuina. Och energin. Själva essensen för vår musikala existens. Om det är nostalgi så är nostalgi helt OK. 

Vad känner du för de andra banden som ska spela?
Väldigt mycket. Detta är ju våra gamla vänner från den goda gamla punktiden i Halmstad och vi har upplevt mycket ihop. Vi hängde med varandra på den tiden och spelade i olika bandkonstallationer.  Packe i Headons och Nicke i Pussy Galore har förresten spelat i en av de sista uppsättningarna av Sabotage 81 en gång i tiden. Och Terror Pop var bland våra första punkbandsbröder. Resten av Headons och Pussy Galore är i stort sett också gamla punkvänner allihop.  
De enda som vi kanske inte känner lika mycket är Crank.


Vilket lokalt band hade du helst sett återuppstå för en kväll?
Hmm…  
Svårt att bara välja ett band. Så det får nog bli en helafton med Public Offence (med Kalkan och Lasse från Pussy Galore), Vicious Visions, Anarkids / D.H.D, Bad Boys (med Divan på trummor), Dead Flowerz och originaluppsättningen av Terror Pop. Det kunde ha blivit en riktig kalaskväll med god gammal Halmstadpunk. Fast då är vi ju tillbaka till det där med nostalgi igen…

Vad tror du folk ute i landet har för uppfattning om punken i Halmstad?
Ingen aning. Men vi hoppas ju at Sabotage 81 är ett av punkbanden som förknippas med Halmstad. Mer generellt så tror vi kanske att Halmstad förknippas - eller förknippades - med at det var en stad med ett ganska rikt musikliv. 

Vad tror du punken i Halmstad har betytt?
För oss som var en del av den betydde den väl mer eller mindre allt.  
Men vad den har betytt för andra är svårt för oss att säga någonting om.  
Men hur som helst så skapade det en våg av nya band och spelningar.

Vilka är de bästa svenska punklåtarna?
Ebba Grön - Va ska du bli? och We`re only in it for the drugs No. 1
KSMB - Tidens tempo och Atomreggae
Grisen Skriker - Sextifem
Kriminella Gitarrer - 36 patroner
Liket Lever - Levande Begravd
Incest Brothers - Lördagspunk
Attentat - Ge Fan i Mig
Glo - Discoäckel

Bara för att nämna några. Det finns många flera.


Vilka svenska band tror du betytt mest för punken?
Ebba och KSMB. Fast det finns ju en jävla massa band som har haft betydning. Till exempel så var den första punkkonserten som jag såg live med Cathy And The Heat i Kalmar 1978 eller 1979 och den konserten betydde ju väldigt mycket för mig. Och så är det väl för många andra också, fast med andra band.    

Förändrade punken något?
Ja absolut. Men mer på ett personlig plan än som samhällsändringar.  
Mycket av grunden och känslan finns ju fortfarande kvar inom en. Den där gör-det-själv-grejen och hela attityden. Fast nu i en lite mer… förädlad form kanske.  
Och musiken har ju givetvis också haft stor betydelse.

Något att tillägga?
I förbindelse med Punkjävlar festivalen i Halmstad den 17 september så kommer det också att arrangeras en interaktiv utställning med mycket spännande material från punktiden i Halmstad. ”Punkexpo - ett decennium av punkjävlar 1977-1987” heter den. Och man kan följa både Sabotage 81, Punkjävlar festivalen och punkexpot på Facebook också.


DÅ...

NU...

Och här hämtar du lite musik från Sabotage -81.


Punkjävlar - Punkexpo

Den 17 september är det dags för evenemanget Punkjävler i Halmstad.I samband med galan ordnas också utställningen Punkexpo "Ett decennium av punkjävlar" 1977-1987Interaktiv Punkutställning om Halmstadpunken 1977-1987, på B&B i Halmstad,
med ljudfiler och bilder.
Öppettider: Lör 11 septemper 14-17.
Tis 14 september 17-20
Tor 16 september 17-20

Punkexpo på FacebookIntervju med Mr Boo