Punk i Deje - Abab Båjs
Peter Hellinge ger bakgrunden till Dejes enda punkband - Abab Båjs 1979 - 81.

ABAB Båjs bildades 1979 och var Dejes enda punkband. Till en början tränades det i garage och förråd, men när vi kom upp i smöret tränades det i Dejeskolans musiksal.

ABAB Båjs var ett riktigt hardcorepunkband! Musiken togs på största allvar och vi var bäst! På slutampen (1981) började vi bli ganska bra, men då var det dags att lägga av. Det rann ut av sig själv. Om vi tröttnade eller om
andra intressen tog vid minns jag inte. Det var nog en blandning av båda, och även åldern tog ut sin rätt. Det var väldigt kul så länge det varade!

Vi hade ett antal spelningar:

Rock mot Tristess-Musiksalen i Deje. Allt var gratis. Röj på högsta nivå.
Sen blev vi portade därifrån! Efter diverse förhandlingar och kommunala förmaningar var vi tillbaka.

Spelning på Fritidsgården i Deje. Drogfri Lucia, vi var fullast!

Spelning Hemgården Forshaga, slutade i kaos, vi avbröt!

Spelning Deje Folkets Hus. Minns inte vilken tillställning det var. Radion var i alla fall där och spelade in.

Spelning Centerns Ungdomsförbund Hagfors. Tillsammans med legendariske Hagforssonen Håkan Johansson och hans band Napalm, spelade vi  bl a Torbjörns Horor (Låt om Centern ordförande Torbjörn Fälldins snedsteg på porrklubb)!

Spelning Älvstrandsgymnasiets aula. Det var vi, Håkan Johanssons band och ett rockband. Det var fullt med raggartyper. ABAB Båjs spelade bl a Raggare is a bunch of motherfuckers! Kaos igen!

Spelning Deje Folkets Hus. Projektet Allt Genast. Handlade om Deje.

Många kom o gick i bandet men kärnan utgjordes av:
Jan Hellinge: Sång
Peter Hellinge: Bas
Anders Lijenstrand: Gitarr
Urban Magnusson: Trummor

Vi var inspirerade av allt som var bra, Clash, Sex Pistols, UK Subs, SLF, Ebba Grön m fl. Spelade covers på dessa, men hade väldigt många egna låtar:

Sverige Förblöder
Skolan
Dom Försöker Allt
Hemvärnet
Samhällets Fostran
Sal 43: Patient 14
Nattens Vildar
Den Dagen Kommer
De Enkla Orden
Bli En Militär
45 kg Trotyl,
Ditt liv
Tristess
Hinder Och Faror
Vi Skall Möts I Gryningen

De enda inspelningar som gjordes var hemmagjorda på kassettband. Finns troligtvis inget kvar. Inte heller några bilder som vi vet om. En epok gick i graven, det var roligt så länge det varade. Vore vi unga igen, så gjorde vi om det!

Glöm inte Punkjävlar - Sabotage 81SABOTAGE 81.


Detta band, bestående av bröderna Bozic, samt gamle Damned-fantasten Mange Nilsson, är Hstd´s
mest kända punkband. I alla fall i övriga Sverige. Bandet föddes i den andra generationen av Hstdpunx.

S 81 var det ena bandet ur den generationen, som var med på de stora galorna, som anordnades i
Halmstad i början av 80 talet. Bad boys var det andra, fast Sabotage 81 lyckades dock "ta det hela" ett steg till.
Med skivinspelningar och gigs runt om i Sverige. Vad många inte känner till är att, Marco B på trummor,
egentligen var och är gitarrist. En alldeles fenomenalt duktig gitarrist dessutom.
Mer "unknown facts", är att han var även med i Pussy Galore på ett gig. I folkparken inför 1500 pers 1981.

Jag tycker det är fantastiskt att bandet nu, efter alla dessa år, står på samma scen igen. Bakgrunden till det hela är Pussy Galores reunion gig i Februari i år. Mange hade läst på FB om spelningen och tog tåget från Oslo (där han idag bor) till Halmstad samma dag som spelningen var.  Stort kram och pusskalas utbröt, då många gamla Hstdpunx träffades för första gången på många år, den kvällen. Redan samma kväll så började pratet om att anordna en spelning med flera "punk"-band. Även S 81 tillfrågades. Mange tänkte efter en stund och kom fram till…………. Ja, va fan, varför inte?
Sagt och gjort, diverse logistikproblem löstes, bandet repade och gav i April klartecken till att deltaga.
Det känns både märkligt och oerhört trevligt att ha kontakt med "grabbarna" igen. Jag ser mycket fram emot att få se dem live igen, med originalmedlemmarna, framföra goa gamla örhängen som 8 miljoner datorer, Snutlakt och Håll käft!

Denna gig är en one time and one time only reunion. Så missa för allt i världen inte detta.
Väl mött i Halmstad 17 september.
Lasse Pop, Pussy Galore
http://swedishheavymetal.blogspot.com/search/label/Terror%20Pop

Glöm inte Punkjävlar - Terror Pop

Vill bara passa på att flagga för Punkjävlargalan i Halmstad nästa vecka den 17:e.
Jag bad Lasse Pop beskriva banden Terror Pop och Sabotage 81. Hur han minns dem och vad han tycker om dessa smått legendariska band.TERROR POP.

Har känt pojkarna i TP i 30 år, i alla fall Haze och Sven (Joen är lite yngre) och kommer ihåg dem som sköna punx med hemmagjorda kläder. Inget inhandlat på sex eller boy i London.
Jag har alltid sett dem som ett Halmstad band, kanske för att de alltid "hängde" med Halmstadpunxen. Och någon rivalitet mellan Halmstad och Laholm har, i alla fall inte jag, på allvar känt av.

De hemföll, som rätt många andra, åt posörhållet några år in på 80-talet. Lät bra gjorde de fortfarande, man märkte att trakterandet av respektive instrument samt låtskrivandet förbättrades hela tiden. Jag tror att om Terror Pop hade i detta läget, låt säga -86/-87 satsat helhjärtat på musiken, lämnat tjejer, hundar och lägenheter i Halmstad, flyttat till någon storstad, så hade  chansen att "breaka" ökat betydligt. För de hade verkligen förtjänat detta.

I mer "förnäma" musikkretsar uppskattades bandet för sin utmärkta musikalitet under 90-talet. Hade själv vid den tiden ett band med Nalle Bondesson (tidigare i Strul ihop med Marie Fredriksson) samt Camilla Gustavsson, (en fantastisk vokalist), Detta combo hette Sugarbee.
Sugarbee spåddes en lysande framtid, hade kontakt med stort skivbolag, cd släpptes men allt rann ut i sanden pga krångligheter vid kontraktskrivning (tror jag att det var).
Terror Pop å andra sidan fortsatte att spela in skivor, göra videos (kolla in life sucks på youtube), spela live med samma frenesi och engagemang som tidigare. Något de fortsatt med fram till den tid vi är i idag.
Bandet repar kanske inte lika hårt längre, men är en tight och välspelande unit med schyssta låtar.
Terror pop var och är, i mina ögon, värt mycket mer uppmärksamhet än de, de facto
fått genom åren. Så missa dem inte på Halmstads egen punkfestival, "punkjävlar" 17/9

Lasse Pop, Pussy Galore


På den eminenta bloggen Swedis Heavy Metal finns samlingsplattan
Pangkaka att ladda ned. Den innehåller de tre spåren: Du är död, Strålande och Dom tar allt jag har med Terror Pop.

Halmstad rockar - Steelwings

Nå, nu var det väl inte Halmstad uteslutande som medlemmarna kom från Laholm o Markaryd bör nog nämnas. Men då jag redan är inne på Halmstad som "musikstad" känns det mest naturligt att kalla Steelwings ett Halmstadsband.
Själv köpte jag enbart samlingen Metal Plated för Steelwings bidgar Live your life och väntade förgäves under något år på nästa livstecken från bandet. Men när så debuten äntligen kom missade jag den totalt. Men genom den helt fantastiska bloggen
Swedish Heavy Metal fick jag äntligen lyssna till både Steelwings enda skivsläpp men också bandets demos som finns att ladda hem. Är du det minsta intresserad av svensk Heavy Metal ska du kolla upp bloggen. Ni andra kan istället ladda hem Agoni, Krunch och Krixhjäleters.

HÄR hittar du STEELWING.
KLICKA PÅ BILDEN NEDANFÖR FÖR FÖRSTORING!Ge mig huvud eller katt i stora lass - Hamlstads glamhjältar är tillbaka


Halmstads glamhjältar anno 1985


Pussy Galore
(Ska inte förväxlas med Mats "Aktuells politiske reporter" Knutssons gamla glamband med samma namn.) har sin upprinnelse i Halmstads första punkband - Spott som bildades redan 1977 av Lasse Pop, trummor, Anders Glambeck, bas, Perra Ivarsson, gitarr (legendarisk Halmstadsgitarrist) samt Peter Wahlbeck på sång. Ja, just den Peter Wahlbeck. Efter diverse namn- och medlemsbyten blev man till slut Pussy Galore kring 1983. Bandet bestod då av Lasse, Anders samt "nykomlingarna" Nicke, Peter Rode och Feje. Man släppte en 4 spårs maxi 1985 innan bandet till slut splittrades pga drogrelaterade problem 1986.

I och med kommande Punkjävlar-galan 17 september, står återigen Pussy Galore på scen, därför passade jag på att ställa några frågor till trummisen Lasse Pop som f.ö. är med och anordnar galan.

Ni återuppstår för att spela på Punkgalan. Hur kommer sig det?

Nja, egentligen inte. Pussy Galore återförenades faktiskt för ca ett år sedan. Då berodde det på några slumpartade händelser. Bakrunden är att vi (medlemmar) efter splittringen 1986 inte pratat med varandra, än mindre träffats (detta gäller inte samtliga dock, några har behållit viss kontakt). Hur som helst så träffades jag och Peter Rode på stan och pratade om att han och jag borde sätta ihop något igen. Ungefär samtidigt fick jag även kontakt med Anders via facebook.
Jag kände att vibbarna var de rätta och kollade med Peter om vi inte skulle sätta ihop PG igen. Sagt och gjort, kontakt togs med Anders i Malmö samt Nicke i Göteborg och….ja, och här är vi nu.

Då har ni redan repat rejält?
Jajamensan, vi har dessutom hunnit avverkat två bejublade gig. Och nyligen var vi i studion och där vi satte tre sprillans nya låtar som ska släppas på singel i samband med punkgalanfrån studio.

Så hur känns det då?

Det är en konstig känsla (i positiv bemärkelse dock) att vara i samma replokal igen efter alla dessa år. Men ytterst är det en skön och en glädjens känsla.

Men ärligt talat hur är det med konditionen. Kan ni spela lika snabbt som förr, är det risk för att det blir tungfotad gubbrock?
Ha ha ha, ingen fara, vi har aldrig spelat särskilt snabbt. Inte ens under första punkåret 1977.
Vi har alltid lutat oss mot stadig och svänging rock´n´roll med justa melodier.

Är medlemmarna desamma som då det begav sig sist?
I stort sett är det den klassiska PG sättningen. Anders Glambeck sång, Peter Rode gitarr, Nicklas Bruzell bas, undertecknad Lasse Pop trummor. Mikael "Divan" Davidsson ersätter Feje på gitarr.

Vilka låtar kommer ni att spela?
De tre nya givetvis: Sometime even rockers gets the blues, sweet angels samt God, Jesus or Pussy Galore. Vidare
gamla godingar som  C´mon kiss my lips but don´t mess up my hair, Strange kind of love (som machinegun kelly gjorde cover på), R´n´r penetration och Going down är också givna.

Men, får man vara nostalgisk som punkare trots att rörelsen var "här och nu" och föraktade all nostalgi?
Ja!

Vad känner du för de andra banden som ska spela?
Jag gillar Crank, ett kanonband. Vidare är jag/vi gamla polare med pojkarna både i Terror pop och Headons. Båda mycket bra band.
Tycker att Terror pop borde fått mer uppmärksamhet än de, de facto, fått under årens lopp. Sabotage 81 i reunion är ju en högoddsare.
Längtar att få se dem live igen.

Vilket lokalt band hade du helst sett återuppstå för en kväll?
Vicious Visons. Men tyvärr är det omöjligt, då Mr No inte finns bland oss längre. Så svaret blir Candystore.

Vad tror du folk ute i landet har för uppfattning om punken i Halmstad?
Tror att de flesta förknippar Halmstad med Gyllene Tider i första hand. Är man något mer initierad så känner man till Sabotage 81. Är man hardcore så vet man var Vicious Visions kommer ifrån. Förutom detta så tror jag de flesta är ganska nollade vad gäller Halmstad och punk. Men det fanns en livlig punkscen, givet en stad av Halmstads storlek, när det begav sig.

Vad tror du punken i Halmstad har betytt?
Du menar "utombys"....? Då tror jag inte den betytt något alls. Men lokalt har den betytt att en rad personer börjat spela instrument och bildat band. Många av dessa personer hade inte fått den närhet till musik och det engagemang som  punken ändå drog igång.

Vilka är de bästa svenska punklåtarna?
Ksmb´s klockan 8. Göteborgs sound´s Björn Borg. Troublemakers Grogg & parabol. Dr zeke´s jag skall aldrig dö.

Vilka svenska band tror du betytt mest för punken?
Göteborgs sound.

Förändrade punken något?
Ja, massor. Punkens spår syns över allt. I mode, i litteratur, i musik, i konst, i arvet till yngre generationer då punx fortfarande existerar.
Personligen så har den verkligen präglat mig och format mig till den jag är idag. Mitt sätt att tänka, mitt sätt att värdera, mitt sätt att förhålla mig till händelser osv.


Pussy Galore av 2010 års upplaga visar hur man enklast undviker att någon sabbar frisyren.

Ni som nu råkade missa Pussy Galore när det begav sig
HÄR kan ni tanka hem bandets samlade inspelningar - Give me head or give me Pussy Galore.

Besök också Mikael Divan Davidssons blogg, det är där f.ö. länken till Pussy Galore finns, men ni hittar också en outgiven lp med Smooth & Greedy. http://divinepunk.blogg.se/