En kort intervju med Frukten om punk och Russian Submarines

Hej Frukten! Nu måste vi först reda ut det där med Frukten. Hur blev Håkan Bertilsson frukten?
- Det kan nog bara Zluggo svara på,det började med att han kallade mig Frukt Sid, tror det var för att jag ofta köpte frukt på torghandeln i gävle..sen blev det frukten bara..tror det är så.

Pecka berättade att du inte hittade punken direkt utan mer eller mindre blev påtvingad musiken. Men sen så var du fast. Stämmer det?
- Njä, inte påtvingad direkt. Punken var mer som ett uppvaknade och har gillat den sen första stund.  Innan punken var det mycket av glamrocken som stod för det mesta av musiken..framförallt Alice Cooper.
Det är 30 år sedan Russian Submarines släppte sin enda EP – Snea Tankar. Vilka var Russian Submarines?
- Russian Submarines var ett gäng polare som helt enkelt ville spela lite så vi började att repa ute i Storvik hemma hoss JopJop som hade ett uthus på tomten där vi fick hålla till å skramlade med instrumenten. Sen blev det en hel del spelningar runt om i Sverige fast vi blev missförstådda då många skins trodde vi var rasister pga texten i Snea tankar som misstolkades.

Vilka band influerade Russian Submarines sound? Hur lång tid tog det från att ni startade bandet till att ni gjorde en EP?
- Vi hade väl inga direkta influenser till just soundet, men alla i bandet gillade ju Clash, Ebba Grön,Ksmb med flera.
Hade ni en klar idé om hur skivan skulle låta?
- Vi gjorde skivan ganska snabbt vad jag minns med hjälp av pengar man fick in via studiecirklar i Studiefrämjandet..som sedan byttes mot studiotid ute hos Mora Träsk studion i Hille
Vad tycker du om skivan idag?
- Tycker skivan håller bra..det är ju inte direkt supersnabb punk utan mer åt det snälla hållet kanske men jag gillar den än!

Du fyllde nyligen 50 år och har därmed varit punkare mer än halva livet. Trodde du verkligen att punken skulle leva vidare efter alla dessa år? Allvarligt talat Håkan. Inte fan kan man väl vara punk när man är 50? Är inte det som när punkarna hånade raggarna för att de gillade Elvis?
- Man kan ta pojken ur punken..men inte punken ur pojken. Som du säger många år är det men jag kan nog  i dagsläget tycka att punken kändes ärlig och idag kan alla göra musik och ge ut den bara man har en dator. Förr fick man slita för att kunna ge ut en skiva..Och såklart vi hånade raggarna för Elvis och att dom var nostalgiska bakåtsträvare men det var ju dom som startade sitt heliga krig mot punken..så Elvis var ett bra slagträ att klappa till med haha.

Du har ju spelat med Pecka and the Peckers nu vid några tillfällen. Hur har det varit?
- Alltid kul med Pecka and the peckers, har ju spelat på fyra 50 årskalas, det säger en hel del ... men vi har kul när vi spelar och det är underbara snubbar allihopa..sen har jag ju känt och umgåtts med Pecka sen vi gick i lekis ihop och det var långt före punken kan jag lova.. haha.
Ja, man får väl anta att de blir husband på ålderdomshemmet också :)

På annandagen är det dags för Russian Submarines att åter ställa sig på scen. Är det sista gången ni gör det eller kommer ni göra något mer?
- Vi har sagt att det är en engångsföreteelse och ser man tillbaka historiskt på all bra musik man upplevt och gillat genom åren så hade jag aldrig kunna drömma om att få stå på samma scen som 999... Det är stort!

Punk o Bössafestivalen är ju en punkfestival med Gävle som utgångspunkt. Vilka Gävleband hade du velat se på en Punk & Bössafestival?
- Hmm skulle velat se Lars Langs men dom var från Ockelbo..men det skulle varit skoj. Gärna PF igen. Backstage Boozers hade också varit skoj...

Slutligen vilka är Gävles 10 bästa punklåtar.
- Hmm svårt..och listan ser antagligen helt annorlunda ut om 2 veckor men just nu är det så här den ser ut:
1 - P F Commando - Gogogo
2 - Lars Langs - Chartertönt
3 - Traste och Superstararna - Pengar (men de är ju från Freluga...)
4 - P F Commando -  Auschwitz
5 - Russian Submarines - Snea tankar
6  - Slam - Ingen slav
7 - Einsatz Comando - Frälst
8 - Bugs - hela första vinylen
9 - P F Commando - Johnny the bugger
10 - P F Commando - Nu ska vi ha kul!

Hey ho, Let´s go - Saxat ur Expressen