Det var bättre förr...

åtminstone i Japan.
"Skivuthyrningen i Japan har vuxit till ett nästintill oöverstigligt problem. Idag finns det mer än 1300 butiker som hyr ut skivor." 
Notis hämtad från Schlager nr 39 - 6 april 1982.

Jo, jag vet att det fanns butiker även i Stockholm som hyrde ut skivor. Fast vad tror ni hände?
Korrekt. Skivbranchen hävdade att uthyrningen "dödade" musiken. Har ni hört den förut?
Och om jag inte helt missminner mig så hade skivbranchen året efter, 1983 alltså, ännu ett rekordår.

Kommentarer
Postat av: auge

Det fanns tom i Karlstad, där de innan hade haft en moppeaffär =), längst ner på drottninggatan, vid fängelset. Det som de hade var kanadapressade skivor, som då ansågs vara av sämre kvalitet.
För övrigt så lägger den sista skivbutiken i Karlstad, med "nya" skivor ner inom kort...

Postat av: F Punk

Åke: Det minns jag inte, måste ha missat skivuthyrningen. Kanadapress. Vafalls, Loverboy, Bryan Adams å Rush?
Jag tycker det är jävligt trist att det inte längre är lönsamt att ha en riktig skivaffär. Fast jag hävdar å andra sidan att det är sådana som typ Åhlens, där de säljer topplistemusik, som bäddat för specialisternas bortgång. Dessutom vet jag inte om skivaffärer i stort fattat att man måste ha en "Japanavdelning" också. Minns när sonen snöade in på j-pop och j-rock för en 6-7 år sedan. Gick det att få en endaste Dir En Grey, J.A.M, Zone eller X platta i Svedala? Nix, pix.
Hur som helst är det trist. Fast skiva som medium är nog mest för er skivsamlare, med stor boyta ;o)

2007-05-21 @ 16:16:39
Postat av: auge

I början av åttiotalet månglade kanadickerna ut, typ lågbudget vinyler, nästan alla artister fanns, jag har bla Devo, Sex Pistols, Chelsea på "Kanadapress". Det var lite av ett begrepp, ungefär som "EPA" på 50-talet och "Made in Japan" på 70-talet.
Omslagen såg fotokopierade ut (ungefär som hemgjorda omslag, på hemmaskrivaren), blanka innerpåsar osv. Man kände när man höll i en "Kanadapress"...

2007-05-21 @ 16:30:22
URL: http://www.hollywoodindians.se
Postat av: Senap

Jag måste tyvärr säga att jag knappt kommer ihåg när jag var inne och handlade en platta i en "fysisk" skivaffär. Innan Tradera åkte man ju in och sålde/bytte/köpte skivor jämt men nu blir det mest CDON, Ginza och Bengans mm Det är ju ganska bekvämt med hemkört.
Göteborg har ju alltid varit en bra stad när det gäller skivaffärer så jag tror inte att det fanns nåt ställe där man kunde hyra men det ska kanske vara osagt. Annars är det ju smidigt att gå å låna på Bibban när man ändå ska hämta lite böcker. Det är ju gratis utlåning i 2 veckor, och mitt lilla bibliotek i Lerum har en ganska stor och helt OK avdelning med musik CD/DVD.

2007-05-21 @ 16:47:04
Postat av: pecka

köper nästan allt, som jag inte får gratis på amazon.uk. tyvärr är pundet väl dyrt men det finns secondhand där också. kanadapress var väl tillsammans med ännu värre mexikopress (låttitlarna på spanska) sånt som alltid fanns på rea på åhlens i början av åttiotalet

2007-05-21 @ 17:11:22
Postat av: Senap

Jo, jag har handlat ganska mycket där oxå, secondhand och nytt samt lite böcker mm. Samt på US-delen av Amazon och på eBay. Det är ju där man ska handla om man vill köpa billig ny musik. Men mitt paypal strulade så jag har inte handlat på ett bra tag nu...
Speaking of Canada, Sydafrika, Mexico... När jag samlade Hanoi Rocks fanns det såna pressar som man jagade, det fanns även en hel bunch med ryska flexi-singlar som jag aldrig sett. Men hur kul lät det då...? Säkert grymt bra kvalité.

2007-05-21 @ 18:11:27
Postat av: F Punk

Pecka: Åke är precis som du gammal skivnasare. Riff Raff och Buzz stop (var det så den hette Åke?). Fast jag gillade Riff Raff bäst när det låg på kanalgatan och man på 80-talet kunde hitta både importplattor som Saints, Corpse Grinders och London Cowboys (Roirkassetterna) liksom svenska punksinglar och E.A.T.E.R-kassetten. Å andra sidan köpte jag även Guns n Roses och Kingpin (då skrattade Åke inte åt Guns men åt Bosse och Tim...å andra sidan skrattar nog Tim idag när han spelar med Marilyn Manson) på Riff Raff.

2007-05-21 @ 20:03:47
Postat av: Aniara

Det där med "hyra skivor" har jag också totalt missat. Men som sagt, kanske inte fanns i Göteborg.
Köpa? Ja, all nedladdning till trots, händer det fortfarande att jag vandrar in i skivbutiken som "en vanlig konsument" och impulsköper nåt.
Det är trots allt en annan grej att kunna vrida och vända på en fysisk "artikel" och tja, hur jag nu skall förklara det.

2007-05-21 @ 20:50:16
URL: http://aniarasplace.spaces.live.com
Postat av: pecka

ja gillar ocksåp att gå i skivaffärer där hyllorna bågnar av skivor som vill hoppa på mig och säga köp mig köp mig

2007-05-21 @ 21:30:18
Postat av: F Punk

Fast det var bättre förr. Jag har inte lägre behovet av att samla skivor. Å andra sidan kan jag känna ett starkt sug när jag läser om boxar som har tjocka booklets med. Det är trots allt en trevlig sak med cdn.
Aniara: Har du tagit dig igenom något av mitt bloggande då?

2007-05-21 @ 22:23:03
Postat av: auge

Kul att du kommer ihåg Buzzstop (det låg en busshållsplats utanför dörren), tyvärr så blev Buzzstop inte riktigt vad vi ville och tiden var för kort. Men väggen med klassiska NME, MM och Sounds omslag var klockren.
Tycker vällan att Guns 1:a fortfarande håller, men resten!??
Jag gillade även Shotgun Messiah, (det var väl de samma som Kingpin, fast de hade skippat de rosa nätstrumporna...) som lät Sator och Ministry kört i en mixer...

2007-05-22 @ 14:09:12
URL: http://www.hollywoodindians.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback