Rockset

Ett av Sveriges första punkfanzines var "Who´s a punk" från Piteå. En av killarna bakom fanzinet, Staffan Björnehult, hade drabbats av punken redan sommaren -76. Då han hade, under semesterresan med föräldrarna, rattat in Discorama från Norrköping, och fått höra "Listen to my heart" med New York-kvartetten Ramones som precis LP-debuterat. Det var två minuter som förändrade allt för Staffan. Han insåg att mitt i bland all svulstig och välproducerad FM-rock fanns det även musik som likt de stora favoriterna - The Who, kombinerade urkraft och popkänsla. Det dröjde inte länge efter "Ramones-incidenten" innan Staffan också hittat Englands då hetaste band, som LP-debuterat med plattan "Teenage Depression" - Eddie and the Hot Rods. "The Rods" var bandet som gav pubrocken ny kraft och banade väg för punken. Expressens Mats Olsson recenserade plattan med rubriken "Ursinning busrock".

Det var i grund och botten Eddie and the hot rods och Ramones som fick Staffan att tillsammans med kompisen Jörgen Forslund starta fanzinet "Who´s a punk" tidigt 1977. De båda tyckte att musiken var så jävla bra att de ville sprida budskapet till hela landet. "Who´s a punk" var visserligen inte först, men de var åtminstone Sveriges nordligaste punkfanzine. Och de skrev tidigt om Piteås musikliv. Ett av banden som av naturliga orsaker hamnade i fanzinet var Rockset. Ett band där Staffan själv agerade sångare. Och om någon undrar, så var de först med att plocka Dr Feelgoods låt "Roxette" som gruppnamn. De må ha stavat finurligare, men precis som Halläningen Per Gessle var de stora fans av gruppens oborstade och fräcka rythm´n´blues och Wilko Johnsons attackerande taggtrådsgitarr.

Musikaliskt hade Rockset just Eddie and the Hot Rods och den engelska pubrocken som främsta inspiration. Men enligt Staffan, utvecklades man genom åren till ett mer traditionellt garagerockband. Man hittade punkens rötter och iplementerade detta i soundet. Bandets andra singel, med småskramliga "Strawberries in the night" på B-sidan, släpptes 1986 och låg i linje med den då framsvepande svenska garagevågen.

Nedan hittar ni dock den första text som skrevs om bandet saxat från "Who´s a punk" Nr 5.

Piteås färskaste rockband heter Rockset. Medlemmar är Ulf Nyström (gitarr), Kris Haugan (gitarr), Kenneth Stenman (gitarr) och Staffan Björnehult (sång). De har tänkt utöka gruppen med en basist, men inte lyckats hitta någon än. Rockset startades i augusti och har naturligtvis inte hunnit med så mycket än. Förutom en spelning så har de hittills bara tränat. De spelar i alla fall förvånandsvärt bra för att vara så nystartade som de är.
Staffan definierar deras musik som punkinfluerad hårdrock. Många av låtarna som de spelar har de lånat från andra grupper, t ex "Blitzkrieg Bop", "Route 66", "Paint it black", "Roxette" (som de knyckt namnet från). Av de egna låtarna som de hittills åstakommit märks, förutom den synnerligen intelligenta "Who´s a punk", främst "Piteå kommun". "Uti den här jävla stan/sökte jag nåt hela dan/någonting att ta mig till/men här står ta mig fan allt still". Och det kan man bara hålla med om. Sammanfattningsvis så finns det hopp för gruppen, vad det blir av dem får framtiden utvisa.

Rockset Live at Grundvik
Spelplatsen var inte den bästa, en sommarstuga en mil utanför Piteå, men giget var skitbra.
Det var inte speciellt många som visste om giget, men det dök i alla fall upp drygt 20 fans. Å en jävla stämning blev det.
Rockset spelade Roxette, Starfucker, Sattelite, My generation, All day and all of the night, Hot brass, Honky Tonk Women, Piteå kommun, Paint it Black + några till. Sammanlagt höll de på ungefär en timme.
Vissa som var där hade aldrig hört gruppen förut och det verkade som om dom alla blev positivt överasskade.
Rockset spelar bra och dom kör med acceptabla låtar. Det är fart över det hela. De försöker röra sig och om man tänker på hur liten scenen var i Grundvik så lyckades dom bra. Speciellt Staffan som under My Generation lyckades ramla ihop bland en massa bråte i ett hörn. Sen blev han förbannad och slog, i bästa Roger Daltrey-stil, sönder mikrofonen mot en trumcymbal. Stort kaos. På slutet stod vi alla å hoppade å dansade i det trånga rummet. Kul. Ett fint gig. Snart ska Rockset spela på kårhuset, kom och kolla in dom då ni som har möjlighet.
Jörgen

Följande skrev Mats Olsson om den läckert Eddie and the Hot Rods-doftande debutsingeln - "Hundattack". "Och svenska Rock Set kan bli hur bra som helst i en rejäl studio med rejäl producent. Redan nu är "Hundattack" (Frontalrock) en fenomenal historia"
Mats Olsson 28 feb -81

Rockset - Hundattack KLICKA HÄR!


Kommentarer
Postat av: Pecka

tack

2007-09-12 @ 20:17:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback