Ett steg framåt, två tillbaka eller varför jag inte har någon årsbästalista.

Dagens I-landsproblem....

I slutet av varje år dyker alla dessa listor som sammanfattar musikåret. Och de senaste tio åren har jag inte lyckats "hänga med" för att själv kunna göra en dylik lista. För när jag läser årsbästalistorna upptäcker jag snart att än den ena än den andra plattan har jag inte hört. Jag lyckas missa de flesta "snackisplattor" och nya släppen från äldre storheter. Detta får mig att rannsaka mig själv, för visst fan har jag väl hört ny musik under året som gått och visst har jag väl lyssnat på nya plattor och på nya band!?!?!?
Svar: JA.
Men, det visar sig att det är oftast med punk, ska, metal, glam, döds, black eller någon annan form av väsnig musik. För bloggarna jag hänger på, tidningarna jag läser och myspacesidorna jag hittar är av nämnda typ.
Jag läser inte Sonic eller skivrecensioner i dagspressen. Inte heller har jag längre någon musikskribent som jag följer och får tips från. Visst SYV-kollegan kommer ibland med tips på ny musik, men jag glömmer bort att kolla upp förslagen och hittar istället något nytt metalband som Die Hard och blir otroligt nöjd för att det låter som Venoms gamla strumpor.
För ett problem med att vara 45 år är att åtminstone 35 av dessa har jag lyssnat aktivt på musik. Jag har betat av band och genrer. Jag har snokat genom decennierna sedan rockens födelse och hela tiden hittat något jag gillat.
Min smak har hela tiden breddats, men i takt med att genrer formats har smaken också svällt ut över alla bräddar. Jag gillar för mycket helt enkelt.
Eller det är för enkelt att säga så. Problemet är att jag genom min breda smak känner ett behov att gå tillbaka i tiden och upptäcka eller återupptäcka musik.
Artister som jag i min ungdom missat eller för den delen ratat på grund att det var "fel" typ av musik just då. Och genom Internets alla genrespecialiserade bloggar så hittar jag ständigt gammal musik.
Ett exempel är Jobriath som jag aldrig skulle ha hört utan Internet eftersom han var utanför min horisont när jag som 11-åring lyssnade på engelsk glam. Men genom en donation av tidningen Ny Musik i slutet av förra millenniet fick jag läsa om honom och därefter sökte jag genom nätet efter vinylrippar på hans två LP.
Mari Wilson är ett annat exempel på en artist som jag "återupptäckt via nätet då jag aldrig köpte plattorna när de kom, detsamma gäller Pinkees, Gotham City, New England, Dana Gillespie, The O Band och Babe Ruth. Förra veckan hittade jag Elenor Bodels One way ticket, demos med Cryonics ett ungt thrashband, en singel med hårdrocksbandet Nattsvart från -83 samt låtar från Jobriaths outgivna tredje LP. Det ni!


Så med andra ord är det ständigt ett steg framåt och två eller tre tillbaka. Så därför kommer ni aldrig att hitta några årsbästalistor på min blogg.
Fast undrar ni så gillade jag bland annat nya plattor med Perssons Pack, Körsbörsfettera, Florence Valentin, Gatans Lag, Babylon Bombs, Moderat Likvidation, Tysta Mari och en massa andra...


Kommentarer
Postat av: danielMyspace gör ju all musik supertillgänglig, och när flera länder har sitt alldeles egna Die Hard blir utbudet snabbt mer än vad man hinner äta.

Lägger man till alla de band som var igång innan en annan föddes (hittade nyligen Råttorna) blir utbudet snart enormt.I år har jag varken hunnit med Slayers senaste, Mega Deths nya eller Iggy Pops jazzplatta.

Det har blivit Kinesisk punk, Kanadensisk underjords metal och svensk ny-Thrash istället.2010-01-07 @ 11:41:37
Postat av: "Linda"

Det största problemet, som samtidigt är den stora fördelen, är ju det enorma utbudet. För ärligt talat så är det inte lätt att hitta guldkornen bland allt skräp som släpps idag. Svårt att få ihop någon lista över årets bästa plattor men enligt statistiken i min iTunes-spellista så är detta de mest spelade albumen i min dator:

Ingenting - Kjempegreier (det norska bandet)

Tom Robinson Band - Power In The Darkness

Thomas Denver Jonsson (Allt han gjort)

Le Bop - Le Mon

Ingenting – Tomhet, Idel Tomhet (det svenska bandet)

Burst - Lazarus Bird

Gatans Lag - Alla Hängda Rövares Själar

Gatans Lag - Låt Mig Stanna Tre Dagar I Himmelen...

The Band - Greatest Hits

Florence Valentin - Spring Ricco

Docent Död - Docent Död

Kings Of Convenience - Riot On An Empty Street

Raised Fist - Veil Of Ignorance

Torsson - Att Kunna Men Inte Vilja

The Mighty Mighty Bosstones - Pin Points And Gin Joints

Johnny Thunders And The Heartbreakers - L.A.M.F.

Wilco - Wilco (The Album)Kollar man Spotify så ser det annorlunda ut men det tar vi nästa år istället. ;)Postat av: Jocke13.se

Håller med dig, det finns så mycket musik i de gamla skivbackarna att upptäcka. Brukar oxå missa det "nya" eller så gillar jag helt enketl inte det. Men musik har ju en förmåga att behöva mogna. Jag avfärdar nog många plattor lite väl snabbt...

2010-01-07 @ 13:38:31
URL: http://www.jocke13.se/
Postat av: Goran

Såg ett liknande inlägg i Nerikes Allehanda

http://meny.nu/musik/1.673995-dags-att-omvardera-musikbevakningen-

2010-01-08 @ 11:22:16
Postat av: pecka

http://open.spotify.com/user/peckapunk/playlist/5VJPd27KT6jcTSWV2j0cDYlite tips kanske

2010-01-10 @ 19:00:27
Postat av: Maria

Stort tack Pecka, många nytillskott och några som jag redan diggar. När jag blir president blir du minister för intressant musik. Då skall reaktionära stollar tvingas lyssna på musik som du finner vara lämplig.

2010-02-08 @ 15:00:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback