Thin Lizzy favoriter

Eftersom Aftonbladets Marcus Larsson publicerat sin 10-i-topp-lista på Thin Lizzy-låtar, kan jag inte vara sämre. Själv har jag varit ett fan sedan tidningen Poster tipsade om bandet i början av 1976. Och det måste erkännas att jag har omvärderat de tidiga plattorna med åren. För som tonåring var Jailbreak den riktiga starten för Gorham, Robertson-Lizzy. Fighting och Nightlife som jag köpte samtidigt fångade inte alls min smak och jag förbisåg de många högkvalitattiva låtar som ryms på dessa album som: Philomena, Sha-la-la, Suicide, It´s only money, Nightlife, Wild one och nedanstående Frankie Carrol. Även plattorna med Eric Bell från tidigt 70-tal är i många fall smått fantastiska.

Så här är mina tolv Thin Lizzyfavoriter.

Frankie Carrol - Nightlife. Otypisk Lizzy-låt, där Lynnot berättar historien om den osympatiska suputen Frankie Carrol.
Black Boys on the corner - Vagabonds of the Western World. Stenhård, funkblaxplotation, med tuffa hårdrocksgitarrer, ovanpå detta Phils karismatiska röst. 
Massacre - Johnny The Fox. En låt som jag först på allvar upptäckte på Life-plattan.
We will be strong - Chinatown. Läcker rocklåt som enligt mig är helt förbisedd som en av Lizzys pärlor.
Toughest Street in Town - Black Rose. Liksom ovanstående är detta en skitfräck rocklåt. Där tuffheten accentueras av Phils fräcka och smått nonchalanta sångstil.
South bound - Bad Reputation. Låten som fångar och sumerar drömmen om att bara packa väskan om ge sig av.
Dancing in the Moonlight - Bad Reputation. En av de bästa sommarlåtar någonsin.
A tribute to Sandy - "rare". Phils hylling till bortgågna folksångerskan Sandy Denny. Låten spelades också på Phils egen begraving.
Hollywood (Down on your luck) - Renegade. Åter en av dessa snygga, fräcka och tuffa rocklåtar med osvikligt efterhängsen melodi som bara Lynnot kunde åstakomma.
Holy War - Thunder and lightning / Life. "We are chosen, We are one, We are frightened of no one, And no one will win this war, This is the way, This is the law". Krig i religionens namn, och dess totala meningslöshet, något som måste ha legat nära till hands att reflektera kring för en irländare som Phil. Välj liveversionen.
Black Rose - Black Rose. Ett uppenbart val kanske, men ack så jävla bra. Medverkande Gary Moore tog senare låtens irländska tema vidare med sin egen platta "Wild frontier".
Dedication, en Grand Slam-låt som plockades fram av de kvarvarande medlemmarna till en av alla postuma samlingsplattor.Men vilken låt!
No one told him - Renegade. En låt som jag "hitta" i efterhand och som i fallet med Hollywood blandar tuff hårdrock med fin melodi på det evigt aktuella temat hjärta och smärta. 
Military Man - Gary Moore. Baksida på Out in the fields men en överjävligt bra låt som Lynnot sedan framförde med "Three Musketeers" och Grand Slam.

Eftersom det är omöjligt att välja bara tolv Thin Lizzy/Phil Lynnotlåtar petar jag in några suveräna covers också.
Wild one och Opium trail. När John Norum släppte sin första soloplatta inkluderade han såklart en Lizzy-cover - Wild one. Europe var (är) stora Thin Lizzy älskare. I mina öron gjorde John mer än rättvisa åt låten. Och han fick mig att återupptäcka originalet. Opium trail hade samma effekt, då jag helt enkelt förbisett låten tidigare.
Cowboy Song - Anthrax. Eftersom jag spelat sönder originalet men fortfarande älskar låten är detta ett perfekt surrogat. Jonh Bush gör låten till sin egen genom sin kraftfulla stämma.
The Boys are back in town - Everclear och Cardigans. Thin Lizzys mest sönderspelade låt. Finns på ALLA 70-tals och hårdrockssamlingar. Därför är det perfekt att plocka fram dessa två covers som inte plankar låten rakt av. Everclear gör den visserligen i rocktappning, men tillför ändå något eget. Cardigans version är evigt förknippat med deras Roskildedebut.

Ja, sedan gillar jag ju Soldier of fortune, Genocide, Vagabond of the western world, Emerald, Fool´s gold, Don´t belive a word, Fight or fall, osv-osv...

Kommentarer
Postat av: Pecka

fin lista även om jag vill gärna inkludera Little darling, little girl in bloom också

2007-08-27 @ 16:55:28
Postat av: Sånger från nedre botten

Det finns nåt otroligt kluvet eller kanske till och med komiskt över en punkblogg som ibland spyr galla över kapitalismen och som samtidigt är sponsrad av McDonalds...

Postat av: Heinz

Har inte sett nån mcDonalds- eller annan reklam här. Kanske har jag nån pop-upp-dödare installerad..
Vilka låtar har Marcus Larsson med på sin lista? Har du nån länk? Egna favvolåtar från dom tidiga plattorna: Look what the wind blew in, Mama Nature Said, For Those Who Love To Live, It's Only Money, Kings Vengeance..

2007-08-27 @ 19:38:57
Postat av: Farbror Punk

Ja du Jonas, visst känns det härligt att sponsras av Ronald McDonald å andra kommersiella företag. Är Blogspot.com utan reklam? I så fall kanske jag skulle byta. Poängen är hur som helst att jag såklart inte vill betala för att blogga.

2007-08-27 @ 20:42:08
Postat av: Farbror Punk

Heinz: Nej, Marcus lista verkar inte finnas på webben. Kanske har jag kvar förra onsdagens AF i Hagfors får kolla när jag ska ner för att skriva kontrakt. Look what the wind är kalas...
Sen är Bootlegserien The Music of Phil Lynnot kalas också. Man får inte heller glömma att Lizzy också gjorde Rockpiles (Billy Bremners) Trouble Boys som singel. En låt som även Hanoi Rocks nu kåvvrat.

2007-08-27 @ 20:51:09
Postat av: Sånger från nedre botten

Om jag fattat saken rätt så handlar det på Blogger om ett aktivt val om du vill ha annonser eller ej. Vaddå betala för att blogga?

2007-08-27 @ 21:25:51
URL: http://sangerfrannedrebotten.blogspot.com
Postat av: Farbror Punk

Jo så här är det på Blogg.se: "Sveriges största bloggnätverk erbjuder de flesta funktionerna helt gratis. Du får 1000Mb utrymme och ändringsbara mallar i ett reklamfinansierat Bas-medlemskap. Reklamen kan du om du vill köpa bort i Pro-nivån för 59 kr/mån."
Och inte vill jag betala 600 spänn om året för att få blogga utan reklam. Det räcker att jag pröjsar för att kunna ha Punktjafs och därmed alla MP3:or som finns att ladda där eller här på bloggen.

2007-08-27 @ 21:36:46
Postat av: Clean Cut Kid

Jonas: Kapitalismen är ond. Tyvärr finns ondskan överallt. Men ibland tvingas man helt enkelt lära sig att leva med den. Precis som med personer man inte gillar. Man måste ändå acceptera att de finns. Peace broder!

2007-08-27 @ 21:57:50
Postat av: Heinz

här är en ganska fin cover på "the boys are back in town":
http://www.myspace.com/rumblestripsuk

2007-08-27 @ 22:00:52
Postat av: Moreyskan

Ohoj!
Jag är väldigt svag för "Den ende negern i Dublin" (och det var han verkligen). Och jag skulle själv ha tagit med just "Dublin" och "Didn't I".
Som kuriosa kan jag berätta att
Phil Lynott som liten pilt skyfflade kol åt min kompis pappa.

2007-08-28 @ 13:10:05
Postat av: Pecka

nån dag ska jag berätta historien om när jag o john sykes var discjockeys och jag tackade nej till efterfest med philip istället gick jag hem med en tjej, hon var inte ens fotomodell :)

2007-08-28 @ 14:34:20
Postat av: F Punk

Pecka: Det gjorde du rätt i. Du höll dig borta från knark och spinkiga fotomodeller. Så blev du lärare också ;o)

2007-08-28 @ 15:03:03
Postat av: F Punk

Morey: Själv är jag bekant med "den enda negern i Ekshärad". Fast han bor i Gbg numer och översätter hårdrocksböcker (bland annat). Han är dessutom en överdängare på elgitarr och en rackarns trevlig snubbe.

2007-08-28 @ 15:06:07
Postat av: Georg Hendrix

All respekt till Southbound men den blir så grymt mycket mäktare på "Live And Dangerous". Talking GÅSHUD :)

2009-11-06 @ 15:12:12
URL: http://georg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback