Njutning i fickformat

27020-22627020-227

Jag har under drygt två veckor levt med Creatives Zen-mediaspelare och det är ta mig tusan helt fantastiskt. Detta är en pryl jag drömde om redan i Walkmanbandarens barndom: ”Tänk om det fanns en bärbar video med tv”. Faktum är att det gjordes en liten enhet i CVC-systemet (Compact Video Cassette) av Technicolor, men detta blev inget annat än en parantes i videohistorien. Men nu, tack vare den digitala tekniken och framförallt ytmonterade komponenter, något som möjliggjort mobilernas ständigt krympande storlek, finns nu mediaspelare i ”fickformat”.

Med 30 Gig musik, böcker, tv-serier, film och musikvideor på fickan blir mina dagliga pendlingsresor på 2,5 timmar (befinner mig som sagt på VFU för närvarande därav den extremt korta restiden. Annars är det 4 timmar som gäller) något av en njutning. Jag nästan längtar efter att få sätta mig på bussen och slå på spelaren. Visst jag har tidigare både läst och lyssnat på böcker, läst tidningar, lyssnat på musik, radio och studerat kurslitteratur. Men den extra dimension som mediaspelarn ger i form av rörlig bild går inte att ignorera. Jag har bland annat avnjutit 80-tals komedin ”Moving” med Richard Pryor, Brian DePalma thrillern ”Sisters” monsterrullen ”Spawn of the Slithis” en dokumentär om engelska glitterrockarna The Sweet, dessutom en mängd musikvideor.

Filmälskare fnyser säkert åt idiotin att titta på en frimärksstor skärm. Men för mig är det enda alternativet. Jag orkar inte och hinner inte se film när jag kommer hem på kvällen. För övrigt är det knappast några effektfyllda storfilmer jag tittar på i mediaspelaren. Det är riktig sunkig och underbar ”skräpkultur” lågbudgetskräck, 80-tals komedier och italiensk exploateringsfilm. Samt lite ”hårdsubbade” asiatiska rullar. Sonen har rekommenderat att jag ser TV-serien ”Waterboys”. Både han och jag älskade långfilmen som var helt undrbar.

Det finns naturligtvis nackdelar med spelaren. Man kan alltid önska sig en större hårddisk men 30 Gig räcker gott till mina bussresor. En begränsad batteritid på ca 4 timmar (video) känns klent så jag har skaffat ett externa batteripack se bilden. Som med hjälp av fyra AA batterier håller igång maskinen upp till 15 timmars videotittande. ”Scrollplattan” är allt för oprecis och där är säkert iPodens scrollhjul att föredra, men iPod kräver konvertering av alla videofiler vilket är helidiotiskt, dessutom saknar den radio och inspelning. Jo, det kan vara bra att spela in förläsningar. Avslutningsvis är ”blandaren” för musikenheten helt värdelös. Den har liksom Windows mediaspelare en egenhet att ”betygsätta” de album/låtar som spelats en gång vilket gör att dessa ständigt återkommer och andra spelas inte alls. Om det finns någon annan variant på musikmixer inbyggd i spelaren så tipsa mig, jag har inte kollat över alla funktioner fullständigt än.

Zen Vision är med all säkerhet inte ändstationen för den bärbara mediautvecklingen. Men från den första Luxor-walkman jag köpte 1983 känns det ändå som om jag fått en liten del av den uteblivna Jetson-framtiden. Och personligen kräver jag ingen multipelmaskin med telefon/Internet/multimedia/videokamera/kaffebryggare och nästrimmer. Har man, som jag, vuxit upp på 1900-talet är det ingen stor uppoffring att bära omkring på flera prylar när de var och en knappt väger mer än småpengarna till fikaautomaten. Med andra ord är Zen Vision värd de 6 veckor det tog att städa ihop till de 2600 kronor (inkl extra batteripack) den kostade. För vad ni bör ha i åtanke är att när min utbildning är klar kommer jag att ha pendlat, lågt räknat, runt ett arbetsår ca 1900 timmar!!! Och tack vare Zen Vision blir nu också resan en del i målet.


Kommentarer
Postat av: Malin

Grattis till ditt mp3-köp =)
Min 20GB IAudio är min absoluta favoritpryl (jag är iofs ingen prylgalning) Det enda felet är att det gick såå snabbt att fylla den med bra musik, den är proppfull (överfull, jag får plocka bort bra musik *snyft*) Jag pluggar in den i stereon hemma oxå, sen kan den gå hela kvällen - spela från A till Ö (eller iaf så långt jag hinner på en kväll)
En mp3-spelare är verkligen värd varenda krona...

Postat av: "Linda"

Förstår precis vad du menar Jocke. Är själv helt frälst i min nya iPod Nano som gjort mina promenader till- och från jobbet till ett rent nöje. Allt var inte bättre förr.

2007-02-28 @ 12:04:26
Postat av: Senap

Har precis skaffat en fjärrkontroll till min TV. Nu slipper jag alla långa promenader när jag ska byta kanal. Funderar på att skaffa en Walkman oxå men när jag tittat runt så finns det inga som tar kassettband. Skumt. Har vissa funderingar på att skaffa CD-spelare oxå för snart ska visst vinylen försvinna. Scary...
Ville egenttligen bara säga att jag inte hänger med i utvecklingen längre. Mest p.g.a av the lack of cash. Men jag har i.a.f en mp3-spelare! :-)

2007-02-28 @ 17:11:24
Postat av: Sörling

Håller med dig fullständigt. Jag skulle inte överleva mitt dagliga pendlande (Malmö-Helsingborg-Malmö) om jag inte hade min fullmatade Zen med mig. Jag har inte provat kolla filmer än, mest för att jag inte fattar hur jag får in dem i mediaspelaren;-)

2007-02-28 @ 17:34:33
URL: http://www.sirling.blogg.se
Postat av: F Punk

Senap: Jag är inte heller översållad med stålar, men eftersom jag har haft bärbart ljud sedan -83 har jag ändå prioriterat det "bärbara". Och jag kan väl inte säga att jag är lika stjärnögd för teknikprylar idag som på 80 och 90-talet. Men att kunna pigga upp sig på långa resor är något man är värd när man nu snart städat trappor i 20 år.

2007-02-28 @ 18:20:29
Postat av: Anonym

Jo, jag fattar... Jag har ju inget direkt behov av nåt bärbart eftersom jag bilpendlar ca 1 timme om da'n. Det hade varit annorlunda om jag åkt kollektivt och sådär. Jag har förresten skickat 2 BMM mp3's till din gmail om du inte kollat den. Bättre sent än alltid osv.. Kanske inga roliga grejer men jag får la be Ägget eller nån om hjälp med att få ner våra gamla inspelningar i mp3-format. Sånt kan ju inte jag. Isf skickar jag mer stuff...

2007-02-28 @ 18:50:49
Postat av: Senap

Jocke, om du inte fattar vem som skrev tidigare inlägg så var det Senap. Censuren snor mitt namn ibland verkar det som....

2007-02-28 @ 19:15:50
Postat av: Josef

Luxor-walkman... var det inte Sony som gjorde Walkman?

2007-02-28 @ 19:16:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback