Stranded - från punk till posörpop

När Anders Tapper och Klas Lundig startade sitt fanzine Stranded var det punk för hela femman. Något som också initialt präglade första skivsläppet - Live på Verket EPn. Men med nästa samlingsskiva Pop Job breddade man innehållet. Kai Martin & Stick, Schnabel, Lustans Lakejer och N-Liners var alla band med rötterna i punken men med ett mer mångfacceterat sound än det råa punköset. Man släppte också industribandet - Plast, rockbandet Esso & The Oilers som delade skiva med modsbandet Studio Sex. Samt glammiga Easy Action.

Vad bolaget sedermera kom att bli synonymt med var postpunken. Reeperbahns Peepshow. Uppsalas Svart. Lustans posörpop, Tom Wolgers Mockba Music och "syntpopiga" Ra-ta-ta. Och när man i slutet av 90-talet sammanfattade Strandeds karriär med samlingen "Unga Moderna",  var det uteslutande musik av ovanstående kategori samt undantaget  Ajo, Ajo av och med Incest Brothers. Men inget Schnabel, Gigolos, Studio Sex, Easy Action eller Plast så långt örat kunde nå.

Därför passar jag på att påminna er om "det andra Stranded".
Läs om hur det började.

image605

image607

Så här lät det!
Easy Action - Som hundar
Easy Action - Om jag vore kung
Easy Action - En ganska rolig lek
Schnabel - Herre med portfölj
Studio Sex - Den gråa vardan
Gigolos - Jag vill va i Moskva
Plast - I köket desperat
Plast - Fabrik

Kommentarer
Postat av: Tony

Om det ar nagon som har ork att scanna svenska zines sa finns ju www.PunksIsHippies.com. :)

Postat av: The Vince!!!!

Har svårt att vara förlåtande mot männen som gav oss Mauro Scocco :-O

2008-03-19 @ 11:03:12
Postat av: Farbror P

Vince: Ingen kunde veta att Mauro skulle balla ur så som han gjorde. Första Ratata plattan däremot är bra synthpop med humor. Dessutom gillar jag verkligen hans Grand Hotel som Totta gjorde till en av de bästa svenska jullåtar någonsin.

2008-03-19 @ 11:22:07
Postat av: The Vince!!!!

Farbror Punk!
Darth Vader började som god, för att sedan bli ond, men återvände till sist till den goda sidan, det är väl likadant med Mauro kanske.
Tidiga Ratata-låtar som Ögon Av Is och För Varje Dag är riktigt bra faktiskt.

2008-03-19 @ 12:09:22
Postat av: Martin

Jocke!
Du har inte möjligtvis orginalversionen av Lustans Diamanter från 1980? Tror den är inspelade hemma i Johan K. pojkrum. Den var väl bland de första 5 Stranded släppen eller om den kanske rentav släpptes privat. Iaf kan tänka mig att den är rätt punkig

2008-03-19 @ 16:29:12
Postat av: pecka

tycker stranded är ett lysande exempel på hur tidig punk var kreativ DIY, alllt är givetvis inte bra men första Lustans LP är en av de bästa skivorna som gjorts i Sverige, dessutom är jag medskyldig till att inte PF commando blev med på Strandeds första släpp "Live på verket"

2008-03-22 @ 00:19:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback