Hmmm - vad anser ni?

Fick ett kommentar som refrerade till ett inlägg jag gjorde 2006 när alliansens "Nä, jag betalar inte TV-licens eller skatt av politiska skäl" debaterades i tidningarna.

"Alla som laddar ner film, musik eller program olagligt bör naturligtvis hänvisa till att de bara följer Timbro-talibanernas exempel. Att de inte har råd att "betala" alternativt att de utför en politisk markering för att visa att de inte tror på det kapitalistiska sytemet."

På detta kom det alltås en kommentar från Nicke Punk:
"Bara så du vet så är vi flera fd punkare i Timbrokretsen. Punk har aldrig varit lika med sunkig socialism och kollektivt tänkande, snarare tvärtom."

Ja, vad tror ni. Finns det Timbropunk?
Har han rätt att punk aldrig varit lika med sunkig socialism och kollektivt tänkande?
Att punk handlar om gör-det-själv är ingen nyhet.
Men...  "Timbro är en del av Stiftelsen Fritt Näringsliv (SFN). På uppdrag av det svenska näringslivet ska Timbro "främja idéutveckling och opinionsbildning kring marknadsekonomins och den fria företagsamhetens betydelse för ekonomisk tillväxt och välfärd".

Så punk kanske mer handlar om "äkta" frihet. Som att välja att jobba fast man är sjukskriven, annars blir man utan ersättning. (Skatt är ju sunkig socialism, Sjukförsäkring borde liksom i USA läggas ut på den fria marknaden. Då skulle man få vad man betalade för).
Eller att få välja sin egen sjukvård, om det nu finns nån sjukvård där du bor. (Tja, ska staten ta ansvar för att Landstingen inte kan sköta sin ekonomi och upphandling?)
Att få välja hur man vill spekulera bort sin eventuellt kommande pension. (Ja, börsen det är en stabil och saäker investering för framtiden.)
Att välja om man vill vara med i facket mot en marknadsanpassad avgift. (Usch facket är bara en relik från den sunkiga socialismens dagar. Har man tackat ja till ett arbete ska man naturligtvis vara lojal med företaget och ställa upp på allt de ber om.)
Kanske handlar punk egentligen om att konsumera så världen blir mer jämställd och rättvis när den fria marknaden får råda iöverallt istället för sunkig socialism. En värld där punkare jublar på G8-möten och kastar blommor istället för gatsten. En värld där punkband naturligtvis inte ställer upp för varann, då konkurrens bara är hälsosamt. En värld där det inte "marknaden" vill ha sållas bort.

Äh, här sitter jag och svamlar.
Jag kanske bara är en gammal och bitter smygsocialistisk hippie som inte vet ett skit om punk.
Vad tycker du, är jag fel ute. Har Nicke Punk rätt.
Förklara gärna för mig.


Kommentarer
Postat av: auge

punk = humanistiskt tänkande och bli rik på livettimbropunk = konsumera på andras bekostnad och köp dig lycklig, bli rik på pengar

Postat av: eq

jag har aldrig hört nån timbro-punk. hade varit intressant. finns det? Inte många musiker över huvud taget brukar skylta med höger-åsikter. Kan faktiskt inte komma på någon..

2008-09-04 @ 16:20:07
Postat av: Tony G

Forst laste jag "Tibro-kretsen" och "Tibro-punk", ha ha. Timbro-punk later lika korkat som republican-punk fran USA.Personligen tycker jag att punk = internet och fildelning

2008-09-04 @ 16:23:52
URL: http://www.punksishippies.com
Postat av: F Punk

Tony: Tibro-punk är antagligen helt OK. Kommer inte på något band därifrån just nu. Men det finns kanske andra som gör.

2008-09-04 @ 16:32:14
Postat av: Frunk

Det finns ingen lag på vad man ska tycka men punk har ju historiskt varit på dom svagas sida mot dom som växt sig för starka. Förenade vi stå, splittrade faller vi och blir överkörda av marknadens krafter. Högermänniskorna får skapa sin egen musikkultur istället för att göra anspråk på vår!

2008-09-04 @ 18:15:48
Postat av: AIK-Micke

Ju turister som den här Nicke kommer vi få dras med så länge vi är kontroversiella på ett eller annat sätt.Skrev precis en lite längre kommentar på min egen blogg: http://stockholmspunk.blogspot.com/2008/09/turister-och-andra-larvpottor.html

2008-09-05 @ 01:40:22
URL: http://stockholmspunk.blogspot.com/
Postat av: J G Marx

var er själva.men en ifrågasättande attityd politiska etablisemangens systems konsekvenser kommer alltid finnas bland tänkande människor. i dagsläget då Milton Friedmans teorier har världshäravälde...så bör ju en nortmalt begåvad person undra varför saker är som dom är.frunk: punkens feodalherre? Johnny Ramone fanns väl lite till höger om Bush jr? hehe... visste inte att man kunde "äga" punk !det kapitalet äger är skivbolagen...skivindustrin svettas och är nära en kollaps...med det finns det både för- o nackdelar.för artisterna med få undantag spelar det nog ingen roll.2008-09-05 @ 08:44:29
Postat av: Duksedreng

Det finns det säker.. det är som när man studerar den s.k. "extremvänstern" med lupp och finner att den är fullkomligen proppad med moderatsöner och -döttrar.. polis- militär- och högre akademikerungar som leker "arbetarklass".. sen kan de sitta och jäsa i 25-30-års åldern på sina välbetalda akademikerjobb och prata om hur revolutionära de var och hur de insåg att hela arbetarrörelsen var fel..fniss, fniss Timbropiss :)

2008-09-05 @ 08:52:01
Postat av: Farbror Punk

Jo, Johnny Ramone var väääldigt mycket till höger. Å andra sidan kan man "ursäkta det lite med att han var amerikan". Fast Henry Rollins är också amerikan.

Jo, det finns alltid personer i "säker" ställning som vill vara eller i värsta fall leka rebell. Jag motsätter mig inte att man kan ha ett socialt patos fast man är borgare. 68:a vänstern var ju fylld av akademiker som ville vara varvsarbetare. Och många av dessa blev grönavågare sedan och levde/lever ett liv långt från borgaridyllen.

Själv är jag arbetarklass, men numer akademiker då jag valt att jobba inom skolan. Ja, lärare är akademiker, fast jag har svårt att se skillnaden på vårt jobb och jobbet på golvet jag hade förr. En stökig klass kan vara minst lika krävande som ett skift i stålverket. Dessutom förutsätter lärarjobbet att jag är humanist, vilket känns som en naturlig koppling till punken.Angående musik. Så undrar jag om det finns någon egentlig arbetarklassmusik. Oi och hårdrock var åtminstone förr de genrer som hade flest arbetarungar som lyssnare. Jag gissar att även Eddie Meduza och dansbandsmusiken också har många från arbetarklassen. Men när det gäller punk gissar jag att den attraherar i princip alla, fast det kan vara svårt att förstå hur högermänniskor kan känna samhörighet med en genre som är många gånger starkt vänster och antikapitalistiskt inriktad. Dessutom är anarkopunken och straight edge andra delar av punken som inte är direkt Timbrovänliga.Men mera kommentarer tack!

2008-09-05 @ 10:36:19
Postat av: Jonte

Praktisk skillnad mellan timbro och punk är att gör man en protest så gör man det öppet. Smusslandet får timbro sköta....

2008-09-05 @ 13:09:59
Postat av: Jessica

Många punkare var väl anarkister och en viss slags anarkism ligger nära ultra-liberalism och brukar ha speciella partier kallade radikaler radicalo etc i Europa (www.radicalparty.org). Liberterianer finns här. Man vill tillåta det mesta utom poliser och militärer. Man avskyr politiker och står nära studentradikalarörelser. Man hatar, småborglighetet, monopolkapitalism, stark förmyndarstat och moralism. Man hatar kommunism, socialism och fascism. Det är en slags bejakande av varje individ och respekten för dennes val. Att människan är god och kan bestämma över sig själv. Man är mot dödsstraff och annat statligt förtryck. För legalisering av lättare droger etc. De valde in porraktrisen Cicciolina i Italien för att visa vad de tyckte om de italienska politikerna. Hon visade sig vara ganska intelligent, kissade på scen och gifte sig och fick barn med den annorlunda konstnären Jeff Koons. Jeff Koons samarbetade tidigt med David Byrns i Talking heads, se här: http://www.youtube.com/watch?v=D4d-Vd6zDu4

2008-09-05 @ 15:50:22
Postat av: Rudolf F

Paul Weller och Ian Curtis röstade på Margret Thatcher. Ebba Grön sjöng inte av glädje hur fint sossarna gjort det i förorterna. De ville inte ha fler politiker, tjänstemän och lärare eftersom de hatade dem. I garageligan fick man inte ha musikfestival för man fick inte tillstånd av den socialdemokratiska majoriteten. Det fick man endast om man ingick i "Det glada Göteborg". Det var lite förnedring för de unga och arga att behöva vara med i Det glada Göteborg för att få spela. I Oasen ville man ha självförvaltning och färre politiker.

2008-09-05 @ 15:56:45
Postat av: pecka

Paul Weller röstade aldrig på Maggie, däremot försökte han reta upp Clash med att säga han var tory, men det var en provokation lika med Sids swastika, men jag skulle tro att på många MUF fester genom åren har det spelats en hel del Ebba (och kanske även Nationaltearn)men är inte så säker på att politiken i det fallet spelar så stor roll utan det är röjet i musiken de är ute efter

2008-09-05 @ 17:45:58
Postat av: Rudolf F

Weller sa: “We’ll all be voting Conservative at the next election” Men vem vet vet vad de egentligen röstade på. De har väl valhemlighet där också. Efteråt sade han att han bara skojade. Men vem vet om han bara insåg att han tänkt fel tidigare. Sedan är det ju lite cool ret-punk att säga att man skall rösta på någon man inte borde eller fick rösta på bland musiker. Helt klart är att han blev en riktig café-socialist på äldre dagar. Här är (bort)förklaringen: -What about your famous quote of “We’ll all be voting Conservative at the next election”, what prompted you to say that?

Well that... it was more like a private joke. I mean it’s easy for me to justify myself, now, but I suppose at the time it was... We was on The Clash tour at the time and everything was like left wing and socialist maaan, and all that crap. I just thought I’d, you know...

-Get yourself hated?

Well in a way. I was just trying to make the point that we’re not into whatever they want to do. We’re just our own band and that’s that. It was a stupid quote anyway, and I regret it now, but there you go...

2008-09-05 @ 18:38:05
Postat av: Frunk

J G Marx:

Nej,man kan inte äga punken men med "vår" menar jag att uppskattningsvis är punkrörelsen till 70% vänsterorienterad politiskt sett och sedan vill 20 % vara opolitiska för dom tror det blir roligare så (för vem vill tjafsa om sådant,typ?) sedan så är väl 10% "all over the place" med både en kristen livssyn eller en mer rigid konservativ hållning. Dom har oftast annammat punkens attityd och gillar musiken men vill förbli reaktionära för allting är bra som det är.Sen så finns väl musiker förknippat med punken som är uttalat konservativa som Iggy Pop men han har ju inte utnämnt sig själv som punkare vad jag vet utan blivit tilldelat det epitetet av andra. Folk som föds utan några nämnvärda privilegier eller ekonomiska tillgångar förstår oftast snart vikten av samarbete och solidaritet mellan människor i ett tidigt stadium av livet.

2008-09-05 @ 19:24:36
Postat av: Mia

The Jam looked to American soul and R&B of the 1960s, plus British Mod bands of the same era like the Who and the Kinks. To the more politically conscious faction within punk, this fascination with Motown and a previous generation's rock came across as a concern with style over political substance. The major rift came when Weller's seemingly conservative attitude translated to a very specific political allegiance as he infamously declared to Sniffin' Glue fanzine that he would vote for the Conservative party (this was said whilst on tour with the Clash!). Weller later claimed it was said naively, for the shock value. Whatever the reason, it backfired. As did his penchant for draping a Union Jack over his speaker cabinet on stage at a time when such displays of the flag were particularly tainted with extreme right-wing connotations. The Clash's response would come in 1978 on "White Man in Hammersmith Palais," when Joe Strummer sang: "They got Burton suits / Huh, you think it's funny? / Turning rebellion into money."När man läser Strummers kritik av Weller så kan man ju betänka att det är ambassadörssonen Strummer i trasiga kläder som gått i fina privatskolor jorden kring som klagar på arbetarkillen Weller i burton kavaj (http://www.burton.co.uk) som växt upp med dass i svalen i komunal hyresfastighet. Man kan väl även spåra en viss avvund i Strummers klagan eftersom Jam klättrade mycket bättre än Clash på listorna.Sedan måste man nog göra en stor skillnad mellan konservativa som oftast dyrkar kyrka, stat, miltär och polis och lagar samt (neo)-liberaler som Timbro som vill ta bort hämmande mentala strukturer för att skapa en bättre förnuftig fri marknad. Problemet blir verkligheten där Thatcher för de konservativa introducerar en ny (neo)-liberal politik som vänstern genom Blair bejakade och behöll. Gråter de konservativa och vad är vänster?Jag tror att Weller med brittiska flaggan kanske var lite konservativ snarare än liberal. Eller så var han trött på maktgubbarna i Labour som styrde och allt bara blev sämre, arbetslösheten ökade etc. Vad som helst var bättre. Eller ungefär som här. Många var så trötta på maktfullkommlige herrgårdsägaren pösmunk Person att de röstade på vad som helst. Till och med onkel Fester.Det finns en kul och ganska aktuell diskussion om politik och musiksmak i The Guardian. http://www.guardian.co.uk/music/2008/mar/18/popandrock.politicsandthearts

2008-09-05 @ 20:07:15
Postat av: Robert Nilsson

Poängen är väl att timbropojkarna kallar sig "f.d. punkare". Något dom har lagt bakom sig.

Även om man inte ser ut som när det begav sig definierar i alla fall jag mig själv som punkare, fortfarande, trots över 40 fyllda.Det kanske är där skon klämmer?I Stockholm fanns/finns? det en uppsjö av olika punkkonstellationer. Höger/vänster m. fl. Mer eller mindre fasta gäng, som inte alltid kom överens, trots att bandnamnen på jackorna var lika.

2008-09-05 @ 20:10:51
URL: http://sodermalm.wordpress.com/
Postat av: Robert Nilsson

Poängen är väl att timbropojkarna kallar sig "f.d. punkare". Något dom har lagt bakom sig.

Även om man inte ser ut som när det begav sig definierar i alla fall jag mig själv som punkare, fortfarande, trots över 40 fyllda.Det kanske är där skon klämmer?I Stockholm fanns/finns? det en uppsjö av olika punkkonstellationer. Höger/vänster m. fl. Mer eller mindre fasta gäng, som inte alltid kom överens, trots att bandnamnen på jackorna var lika.

2008-09-05 @ 20:11:51
URL: http://sodermalm.wordpress.com/
Postat av: pecka

fast när jag var 14 o punkare i slutet av sjuttiotalet så var det de 5-10 år äldre proggarna som vi tyckte var värst, moderater var liksom aldrig ett problem i vår värld men översittar, besserwisser, jobbiga storebrorduktig proggare var ett jävla problem

2008-09-05 @ 22:37:31
Postat av: Maslov

Pekka har klart poänger här. De som visste allt och oavbrutet talade om vad som var rätt och sant var de vpk orienterade proggarna. Sade man emot så hade man inte bara fel, man var ond. Det fanns dock några fina snälla flummigare hippieartade typer som var ok liknande Peps, Channa Bankier etc. Man skall även komma ihåg att sången staten och kapitalet som var Ebbas största hit även om den skrevs av äldre farbröder hånade både staten och kapitalet. Livets hårda öde att hälften av punkarna gav upp svek sina ideal och började jobba för staten, den andra svek genom att börja jobba för kapitalet. Sveket från idealen har de väl gemensamt. Men man kan finna ursäktande faktorer som är ganska ok. Båda vill arbeta för att staten och näringslivet skall bli bättre etc. Mest är det nog bortförklaringar. Men det är väl skillnad på att bli lärare och polis (ganska liten) inom staten. Fler punkare blir nog hellre lärare. Det är skillnad mellan att sälja fender gitarrer och bli Securitas-vakt om man vill arbeta för kapitalet.

2008-09-06 @ 08:27:30
Postat av: F Punk

Vi får också komma ihåg att proggarna tyckte att punken var högervriden, facistoid och nazi-vänlig. Att samma proggare sedan samlades med punkare i Roch mot rasism är en annan historia. Ska vi också jämföra proggarna och punkarna så gjorde båda samma misstag att bli dogmatiska. Att vara VPK:are eller sosse var ju att vara nästan borgerligs (som iofs är sant med den mittpolitik och marknadsliberalism som förra regeringen ägnat sig åt). Inom punken var det samma problem punk låter ju inte så där! Trallpunk är ju inte punk. Nä, vi vill inte vara politiska vi vill bara supa. När Pecka och vi andra gubbar var unga fanns det egentligen bara EN slags punk. Fast sedan kom glidningen mot proggen Oi-och råpunken och idag finns väl en uppsjö fraktioner.

Men jag har ändå svårt att tro att det finns en Folkpartistisk Timbro-punk.Fortsätt debatera.. många intressanta inlägg vill jag påstå. Själv är jag både pro-Weller och pro-Strummer trots att båda kanske inte alltid varit de jag skulle tyda mig till när tillvaraon ser osäker ut.

2008-09-06 @ 09:09:21
Postat av: Frunk

Maslov:

Jag håller med om det mesta du säger men tycker inte att man ska döma folk för hårt bara för att vi alla måste jobba för att få en lön. Som sagt ligger det en fara i att bli för dogmatisk och kräva att folk anpassar sig och ansluter sig till ens slutna sekt oavsett om det var kplm(r) eller någonting med punk. Fast om en f.d agiterande revolutionsromantiker börjar jobba inom Timbro eller blir ledarskribent på Svenska Dagbladet hyllandes kapitalismen då kan man nog diskutera om det rör sig om "svikna ideal" dock.

2008-09-06 @ 12:14:42
Postat av: Maslov

Frunk, Jovisst man blir mer nyanserad som äldre och pragmatisk när barnen skall ha mat. Det tillhör väl också ungdomen att göra extra mycket uppror så gamlingarna inte somnar helt. Man är nyfike och vill pröva sina tankar och finna vad man egentligen värdesätter. Men man kan kanske undvika att bli polis även om man tycker mycket om staten för att man är socialist. Då är det gulligare och mer punk att vara sjuksköterska tycker jag.

2008-09-06 @ 15:29:21
Postat av: pecka

ja Timbro punk är nog att dra det för långt men skin-punken som luktar rasism var väl inte heller så kul eller varför lyssnar så många unga punkare idag på ultima thule eller ännu värre på mer tydlig vitmaktsmusik??

punk är anti-rock och bör så vara, tycker jag, men det betyder inte att jag slutat älskat Clash

2008-09-06 @ 17:27:01
Postat av: Bettan

Jag har ingen aning om vad de som är utklädda till punkare idag lyssnar på. Ultima Thule och vit makt verkar vara ren tuff-thorleifs-för-raggare-utan-hjärna. Men vill man reta hela etablisemanget från vänster till höger så kanske man skall lyssna på riktigt dålig musik med inskränkta texter. Min grabb lyssnar på MCR, BD, HH, CSS och Conor Oberst, riktigt bra faktiskt.

2008-09-06 @ 18:51:21
Postat av: Anders

Vad man vill och vad man gör är ofta två väldigt olika saker. Människor har lätt att röra sig från vänster till höger och vice versa. Troligtvis har det mest med ekonomi och status att göra...själv har jag rört mig ekonomiskt sett i skalan ,men mina rötter är kvar i 77-78.... pengar är något som kommer och går...Ok.. jag kanske inte var helt hundra inne på tråden.. men what the f-ck... clash och NYD made me the way i am................. my friends may not like it but this is the way i am.....

2008-09-06 @ 21:53:24
Postat av: Per

DuksedrengVad kommer det ifrån att extremvänstern skulle bestå av medelklassungar?Fan, de flesta jag känner är 25 eller uppåt och knegare. Visst har en del sunkiga akademikerjobb som lärare, sjuksköterska och liknande, men det är fler som jobbar i vården, eller som jag själv i industrin.Jag tycker att det är hiphop och hårdrock, med vissa punkinslag som de flesta yngre arbetare lyssnar på. Typ en kompott av 50 cent, Volbeat och Flogging Molly eller nåt sånt.

2008-09-07 @ 22:55:23
Postat av: AIK-Micke

Mia:"Timbro som vill ta bort hämmande mentala strukturer för att skapa en bättre förnuftig fri marknad." Nu får du väl ta och ge dig. TIMBRO har aldrig pysslat med annat än att jobba för att de besuttna ska få det ännu bättre. Det är därför de helt och hållet svalt chicago-skolans allt dravel. Att de på något sätt skulle vara ute efter en "förnuftig och fri marknad" är ju rent nonsens. De är ute efter att på så enkelt sätt som möjligt se till att de som redan har flis ska få mer. Det är inget fritt eller förnuftigt över det.Sen är det en annan grej jag reagerar på och det är att en hel del talar om punken i dåtid, som om den inte skulle vara vid liv längre. Nu när den är spretigare och mer vital än på länge! Att helt luta sig tillbaka på hur det var då i slutet på 70-talet innan punken funnit sin form istället för att se till vad punken faktiskt är idag, vilket är en stor och vital subkultur som definitivt lutar åt vänster, även om det finns bisarra avarter.

2008-09-08 @ 00:15:46
URL: http://stockholmspunk.blogspot.com/
Postat av: F Punk

Micke: Bra poäng där. Punk är i högsta grad en levande subkultur. Vi stötar snackar mest i dåtid eftersom det var då vi var mest aktiva inom punken. För egen del lyssnar jag mest på musiken nu, aktioner får de yngre hålla på med. Jag försöker genom mitt arbete göra en insats för de som inte alltid har det så enkelt i skolan.

2008-09-08 @ 09:21:27
Postat av: Duksedreng

Per. jag baserar det på mina egna (och närmastes) erfarenheter i leden i 20 år (ok man kanske kan räkna bort de första 5 åren) ; det var en desillusionerande upptäckt minst sagt.

2008-09-08 @ 20:45:32
Postat av: Frunk

Problemet med en del medelklassungar inom vänstern är ju inte deras klassbakgrund för det kan ju vara till fördel om man drar nytta av det med alla deras kontakter liksom med folk från överklassen om så vore fallet. Är dom seriösa alltså så är det bara att välkommna dom alla med öppen famn!

Problemet ligger ju i att dom inte är seriösa, dom är turister på tillfälligt besök för att ha en radikal image några år, dels för att känna sig delaktiga i något alternativt,dels för att imponera på sina kompisar och dels för att reta föräldrarna... sen i medelålder drar dom skrönor om hur revolutionära dom minsann var...suck!

2008-09-09 @ 10:45:54
Postat av: Kent-Allan Rebell

Vad är det för jönsigt snack om att punk skulle vara en arbetarklass-baserad rörelse. Nästan alla punkare i första generationen, från Stry till Staffan i Slobobans hade varit på språkresa i England eller hängt i London och där blivit inspirerade. Antalet arbetarbarn på språkresor är försumbart.Det fanns knappt en enda punkare med invandrarbakgrund. Hur många av punkarna hette Benny, Kenny och Ronny? Nästan inga av de 50 mest inflytelserika banden kom från ställen som Fisksätra, Rinkeby, Hjällbo etc där arbetare och verkligt utsatta bodde.

2008-09-09 @ 15:13:25
Postat av: pecka

Spelar det någon roll var man kommer ifrån då? är det inte vart m,an går som är det primära?, skulle Ebba grön vara sämre bara för Thåströms farsa var Officer eller Clash för Strummers vara intellektuell diplomat? nä knappast, även om band som Snutslakt hatade Ebba så skulle de dödat för att kunna göra en LP som "Were only in it for the drugs"

2008-09-09 @ 21:19:26
Postat av: Kent-Allan Rebell

pecka, jag håller absolut med, alla nyfikna med öppna sinnen som gör bra musik är toppen. Det var väl mest det löjliga påståendet att medelklassen var turister inom punken som jag vände mig emot. Intelligenta, talangfulla, nyfikna människor med empati finns inom alla grupper. Thåström, Strummer och Weller är alla mina hjältar. Vad de sjunger om och hur de gör det har berört mig mycket genom åren. Öppnat mina sinnen för även litteratur och filosofi och mycket annat. Snutslakt ser jag som ett dåligt skämt.

2008-09-09 @ 22:06:30
Postat av: Farbror Punk

Kent-Allan: Gör inte det. Se inte Snutslakt som ett skämt. Roffe kom från arbetarklass. "Morsan växte upp som fosterbarn i Finland och farsan var bilmekaniker. Morsan arbetade som städerska och fackligt hela livet." "Jag var ensam bland mina gamla kompisar om att bli punkare. Jag hade energi och ville så mycket. För mig var punken ett steg vidare i livet. " Ett par citat från Roffe om punk, klassbagrund och Snutslakt. Ja, det ska bli en text så småningom.

2008-09-09 @ 22:39:02
Postat av: Frunk

Kent...:

Ja, som tur är fanns det ju undantag både inom punken och vänstern (som jag i första hand syftade på) och som tur är håller dom fanan högt än idag. Fast för många var det inte lika viktigt att göra något seriöst eller bestående. Sen så försvann ju inte punken 1979 för mig var fortsättningen möjligen inte bättre men viktigare.

2008-09-10 @ 00:42:07
Postat av: Kent-Allan Rebell

Snutslakt var sanslöst patetiska tycker jag, Roffe gillade inte Clash för att de sjöng på engelska. Skulle de jojka på kroatiska? Själva ordet punk är ju ett gammalt fint svenskt ord. Man var dessutom emot att musiker spelade på heltid. Då faller Sex Pistols, Clash, Ramones, Jam och i stort sett alla grupper bort. Och klagomålen på Ebba, suck. Jag har för mig att de tagit tillbaka nästan allt vad de sa mot Ebba i senare intervjuer. Kan det bli löjligare? Man behöver inte vara korkad för att man kommer arbetarklassen. Där finns givetvis lika många begåvade som bland alla andra. Roffe verkar vara jämförbar med Karl-Filip, liknande slags tankekvalitet.

2008-09-10 @ 10:09:04
Postat av: Frunk

Snutslakt?

Var det inte Timbro-Nickes påstående om att punken var icke-socialistisk som skulle diskuteras?(En sammanfattning av mina sista kommentarer då:

1.Jag inte bara från inte den första generationen av punkare för jag var aldrig en del av den även om jag känner till den.

2. Dom tillfälliga turisterna var på studiebesök hos vänstern men del sådana besökte troligtvis även punken.

3.Det kvittar mig vilken klass man tillhör för det går att kompensera med goda gärningar fast nyliberaler ska inte komma idag påstå att denna musikkultur till största del och mest hela tiden varit högervriden,Timbro kan praktisera sin historierevosinism på något annat ämne där dom kanske kommer undan med det.

Nyliberaler vill ha maximal frihet men bara för sin egen klass för underklassen ska vara deras tjänare, inget nytt där!)

2008-09-10 @ 10:53:44
Postat av: Frunk

(1. Jag utgår inte bara...) skulle det stå!

2008-09-10 @ 10:56:13
Postat av: Pata

Angående Snutslakt, så skulle jag vilja påstå att grabbarna i bandet egentligen inte hade något verkligt agg till Ebba. Det blev bara en grejj + att dom nog bara var djäkligt avundsjuka På Krabban å Co.F.ö. var punken egentligen aldrig direkt politisk som företelse. Punken var frustation, tillhörighet & ett hopp för många./ Pata

2008-09-11 @ 14:40:09
Postat av: Pata

Avundsjuka på Thåström å Co skulle det naturligtvis vara. ^^

2008-09-11 @ 14:42:27
Postat av: Sånger från nedre botten

Mitt inlägg här skulle bli för långt. Så jag skrev mina rader hemma hos mig. Jag konstaterar dock att Nicke (Timbro-)punk har fel. Och rätt.Därför: http://sangerfrannedrebotten.blogspot.com/2008/09/vad-fan-e-timbropunk.html

2008-09-13 @ 09:56:40
URL: http://sangerfrannedrebotten.blogspot.com
Postat av: slow motion

Jag har aldrig lyssnat på Snutslakt, men skriv om dem, farbror. Det du citerar är ett fint frö.På platsen söderöver där jag blev punkare flörtades det i fyllan (men inte enbart då) med nazismen i form av Hitlerhälsningar och ariskt snack. Avundsjukan punkgängen emellan kunde också vara stark.Det låter trevligt att det fanns en gemenskap av olika nyanser på den här breddgraden. Och att samkvämet lever vidare - inte minst på den här sidan.

2008-09-13 @ 11:20:22
URL: http://slowmotionblog.blogspot.com/
Postat av: AIK-Micke

Åh! En klassisk diskussion dyker upp. Punkens klasstillhörighet! Åter igen tror jag att vi måste göra skilnad på punken som helhet(och därmed punken idag) och första generationens punk. Dessutom bör vi göra skillnad på dem som bara är inne och studsar och oss som faktiskt är kvar 20 år senare.Idag skulle jag definitivt hävda att klassbakgrunden hos dem som är kvar i punken även efter sina tonår till väldigt stor del är arbetarklass, framförallt om man använder sig av Marx definition av begreppet. Givetvis får vi ett problem om vi rakt av använder oss av Marx eftersom det inte lämnar utrymme för en medelklass, men jag tror ni förstår min poäng ändå. Till det skulle jag hävda att tämligen många av de äldre som är kvar tillhör prekariatet eller trasprolertariatet. Om vi för resonemangets skull erkänner existensen av en medeklass så skulle jag ändå hävda att dess inflytande på punkscenen idag är väldigt liten. Punkare med medelklassbakgrund är ofta turister enligt min erfarenhet, de studsar hos oss ett kort tag och faller sedan tillbaka in i ledet. Givetvis finns det undantag, men i det stora hela är det min erfarenhet.

2008-09-14 @ 01:14:17
URL: http://stockholmspunk.blogspot.com/
Postat av: 77-82

Klass?

Turist?Hur många generationer fullblodsarbetare krävs det på stamtavlan för att slippa bära turistpass i din punkstat?Punk är ett sätt att uttrycka sig. En form, snarare än ett innehåll. Johnny Ramone punkade t.o.m mot punkarna, (liksom nämnda Henry Rollins) och hade säkert varit vänster om punkmodet varit höger, så har rebeller alltid funkat.Det rebelliska signalvärdet i vad som var punk då, är dock förbrukat för länge sedan, och dessutom känns behovet av uppmärksamhet mindre aktuellt nu i medieåldern, och politik överhuvudtaget mer opunkigt än någonsin. Sådana uttryck bör nog ta sig andra former och forum för samma effekt.Musikgenren och det estetiska uttrycket "punk" som lever vidare idag, är enligt min mening helt politiskt och demografiskt obundet, och fritt att uppskatta för var och en. Inklusive Apartheid-Micke.

2008-09-14 @ 05:18:42
Postat av: AIK-Micke

77-82: Menar du att punken INTE är en subkultur utan enbart en musikgenre och ett estetiskt uttryck helt utan objektivt innehåll, eftersom du säger att det är fritt att fylla med innehåll för var och en?Då undrar jag ar du har varit de senaste 20 åren. För så länge jag varit med har punken i första hand varit en subkultur, och inte ett subjektivt begrepp man kan fylla med vad man vill. Sen är politik uppenbarligen fortfarande rätt punkigt, oberoende vad du säger, eftersom du verkar ha blivit rätt upprörd bara jag försöker använda bara lite av Marx teorier på punken. :P

2008-09-14 @ 14:03:03
URL: http://stockholmspunk.blogspot.com/
Postat av: 77-82

Micke: Det är klart att det är en subkultur, men inte den mest homogena, och består därför, enligt mig, på en tillräkligt omfattande abstraktionsnivå mest av en attityd och en kommunikativ artefakt, ur ett psykosocialt perspektiv. Att enbart förklara punken ur ett sociologiskt och/eller demografiskt perspektiv känns inte tillräckligt eftersom man med en sådan strategi förmodligen skulle nödgas relatera punk mer till en åldersgrupp än en socialgrupp, och att enbart se punk som en egenskap, som man har eller inte har, och dessutom utse sig själv till dömande lägervakt känns rent av paradoxalt.Av din signatur och URL att döma drar jag slutsatsen att punk för dig fyller en funktion av identitet och grupptillhörighet. En snuttefilt som försvaras mot allt och alla i en dissociativ vi-mot-dom-värld. För mig fungerar punken som ett beteende; en försvarsmekanism mot sociala fobier, och en ventil för aggressioner, som i och för sig inte tar sig samma uttryck i dag som 77-82, av förklarliga skäl, men som är en lika självklar del av mitt nervsystem nu som då. Jag kommer alltid att identifiera mig med de associal, det aggressiva och det minimalistiska, oavsett min omgivning, politiska åskådning och mina förfäders eventuella del i produktionmedlens ägarförhållanden.Som du själv antydde så är Marx förlegade teorier inte lätta att tillämpa på dagens postmoderna förutsättningar i allmänhet, och enligt mig helt irrelevanta som förklaring på punken som fenomen i synnerhet. Prova med Bourdieu. Jag nöjer mig med Ramone.

2008-09-14 @ 17:30:11
Postat av: AIK-Micke

77-82: Att man förutom klassbegreppet kan använda andra måttstockar på punken är ju självklart. Vart vill du komma? Eftersom hela den här kommentarstråden springer ur en timbro-anställds kommentar och flera gånger tagit upp klassbegreppet så är det väl i allra högsta grad intressant att se på punken ur just det perspektivet här och nu? Eller?Och om du läser min tidigare kommentar så borde du mellan raderna kunna läsa att jag inte alls kan hålla med om att punken bland de punkare som finns kvar efter att de lämnat tonåren bakom sig skulle vara särskilt heterogen ur ett klassperspektiv. Inte ens om man inlemmar medelklassbegreppet. Om man drar strecket ännu längre upp, punkare över 25 år så är klasstillhörigheten än mer märkbar. Det handlar inte om att jag försöker utesluta folk med annan klasstillhörighet som du inledningsvis försöker få det till, utan att jag med enkel empirisk kunskap konstaterar att så är fallet. I alla fall bland dem som är aktiva inom punkscenen.

2008-09-15 @ 01:02:22
URL: http://stockholmspunk.blogspot.com/
Postat av: Hellman

Om vi bland punkempirin utesluter rednecks som mest koncentrerar sig på sina tatueringar och dricker "bässa" till nostalgimusik så finns det nästan inga arbetare alls som kan kallas punkare. Punkscenen? Inget kan vara längre från vad punk var än dessa rednecks, de kunde lika gärna vara och är ibland raggare. Skrattar åt runda "farliga ord" från Eddie Meduza till gitarbaserad boggie-woggie rock.

2008-09-15 @ 10:23:20
Postat av: J Lydon

John Lydon: Oh, the Clash we're highly manufactured. Totally. With one clear ambition – to try … actually not try, but to BE bigger than the Sex Pistols. That's a direct quote of poor ol' Joe Strummer. You know, that's where I lost respect for him, and that was 30 years ago.OCR: Did you ever regain respect for him?John Lydon:Oh, as a human being, Joe was good-hearted. But just a trifle confused. That band for me, they got themselves bogged down in sloganeering. You know, it's all rather pompous, innit? And jokey and arty – very arty and affected. Dead-serious left-wing socialism – I mean, yawn! You know, yawn! Socialism doesn't do working-class people no good at all. Just makes the wealthy feel like they care. Anything that keeps the poor in government project housing is definitely not for our benefit.(...)Racism, hatred, separation, this distinction of classes – all of this stuff's got to stop. All of us, we're born into this world with just one life, and that's it. We don't exist after. And anyone who's trying to divide us up into alleged different groupings and camps can stop – muststop. Every time you make a moral majority decision about another caste of people, you're taking their life off them. I grew up with all that hate wrapped around me, and I don't like to see it in the midday sun.

2008-09-15 @ 10:48:39
Postat av: Per

Hahahaha.

Jag har aldrig varit punkare, men jag har lyssnat på punk i över 20 år och varit anarkist lika länge.

Jag har säkert varit på över 500 punkspelningar runt om i Europa. Rätt bra jobbat för en icke-punkare.Och jag är lika fascinerad av er som säger emot AIK-Micke nu som första gången jag träffade på er.Ironiskt nog så började den viktigaste delen av punken enligt mig, med ett band som hette Middleclass( Class%28band" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/MiddleClass(band)) som 1978 släppte en singel, som kan ses som startskottet för hardcore(råpunk skulle man väl säga i Sverige tidigt 80-tal)Det är även symptomatiskt att Sid blev en större ikon än Rotten. Clowner är inte lika äkta som misär och om det är nåt man som knegare känner igen så är det vad som är äkta misär.Jag är industriarbetare och jag har träffat fler hårdrockare på de arbetsplatser jag varit på än punkare, fast det har förekommit en del tuppkammar:)Men man blir ju varm i hjärtat när man som jag kommer till jobbet en morgon(jobbade som stansare dvs det låter fördjävligt) och när man kliver innanför dörren så hör man Dead kennedys över hela fabriken och då är det 75m till stereon som står i stanshörnet längst bort från dörren. De jag jobbade med då lyssnade på mycket punk, och band som Dropkick Murphys har verkligen slagit utanför punkkretsar.Kan inte bara första generationens punkare vara nöjda och stolta med vad de startade och sluta hacka ner på efterföljande generationer?Om nån av er vill bli av med en Missbrukarna/Panik 7" eller Trogsta Träsk 7" så är det bara att säga till.

2008-09-15 @ 13:08:15
Postat av: Magneta

Re Per: Visst är det så. Middleclass från Kalifornien är ett självklart startskott för den verkliga punken. Nästan oförglömlig. Det finns vissa okunniga som menar att Ramones, Clash och Sex Pistols skulle vara de tre klassiska punkbanden. Det inser man ju själv att det är lika löjligt som att hävda att Elvis hade mer med rocktraditionen att göra än Sha-na-na. Jag har har lyssnat på äkta rock som Sha-na-na i snart 40 år och nu känns scenen starkare än någonsin, verkligt betydelsefull. Alla är arbetare och man brukar alltid ha skiftnycklar med sig som bevis.PS. Alla är tatuerade och gillar fotboll

2008-09-15 @ 13:39:32
Postat av: J Lydon

If you've read "Rotten, No Irsih, No blacks, No Dogs" you would understand that the clown rodent is sid,I'm the brain. If you can't se that, you seems like a rodent clown yourself...

2008-09-15 @ 13:44:52
Postat av: Ronny Rock

Per med knegarmisären känner att Sid är äkta och Rotten är fake. Synd att du har fel, Rotten kommer från verklig fattigdom och lidande. Sids mamma var en hippiegroupie och knegar-sid växte delvis upp på Ibiza. En arbetar-ö i medelhavet.

2008-09-15 @ 14:57:07
Postat av: Sånger från nedre botten

Nu var det inte så att punken startade i London 1976. Knappast heller efter 1980. Om nån nu tror det. Dagens boktips till alla här blir därför (nanananinana): Please Kill Me, av Legs McNeil, Gillian McCain som tar historien lite längre tillbaka än vad de flesta av oss kanske gillar. Men eftersom historien sällan tar sådana känslomässiga hänsyn så är det bara att hacka i sig. Bokens prolog heter All Tomorrows Partys 1965-1968. Och även om jag kan se trådar än längre tillbaks i tiden så tycker att de valde ett bra startskott med Velvet Underground. Var Cale och Reed arbetarklass? Och hade de läst Marx och Bakunin? Jag skiter i vilket och kan faktiskt inte bry mig mindre.

2008-09-15 @ 15:27:56
URL: http://sangerfrannedrebotten.blogspot.com
Postat av: Beppe Hansson

Ingen tror att punken startade i London 1976. Självklart finns det kopplingar bakåt till allt från Picaba och dadaismen, Bo Didley till Booker T. & the M.G.'s. Hur man än vrider och vänder på det så var inte Dictators från New York ett punkband och de främsta grupper som slog igenom när punken slog igenom var nog Clash och Sex Pistols och i Sevrige även Ebba Grön. Träd, Gräs och Stenar i all är frimodiga förgångare men de var inte anledningen att någon blev punkare 1977. Det stämmer att inte många läst Marx och Bakunin och knappt ens sett filmer av Bröderna Marx. Men det kunde de gjort, för de är bröderna Marx är ganska punkiga, nytänkande, kaxiga och frimodiga. Och roliga!

2008-09-15 @ 16:03:54
Postat av: AIK-Micke

Problemet med att försöka fastställa vem som var först är att det aldrig riktigt slutar förren man är tillbaka på typ Francios Villon eller någon liknande.McNeil och McCain har visserligen sammanställt ett intressant tidsdokument, men samtidigt lider de av samma sjuka som så många andra som var punks precis i början och sen gick vidare till något annat. De ser bara punken som den var där och då och inser inte att den vidareutvecklades. De ignorerar även helt den brittiska pubrockscenen, vilket drar ner boken rätt rejält.

2008-09-15 @ 16:05:01
URL: http://stockholmspunk.blogspot.com/
Postat av: Farbror Punk

Kanske debatten halkar lite ur spår med punkens ursprung dess fortsättning och nutid. Att den är en subkulturell företeelse måste vi väl ändå slå fast, precis som raggare, jazzgossar, metallskallar eller emo-ungar. Sen vill jag ändå påstå att punk är ett sätt att leva, tänka och agera. Men även en musikalisk genre och en (nuförtiden) rätt bred kläd- och frisyrstil.

Men tillbaka till Timbro. Hör punk och Timbros tankesmedja ihop?

2008-09-15 @ 16:20:32
Postat av: Gertrud

Alla är socialdemokrater i Sverige, mer eller mindre. Så om man påstår sig vara timbroanhängare och tokliberal med slogans som ner med det gamla, monarkin och folkhemmet(DDR) friare marknadskrafter så är man väl en slags omstörtande rebell som alla ser ner på. En "punk" ;)

2008-09-15 @ 16:30:40
Postat av: Frunk.

När punken började tvista de lärda... i den här serien (The punk years) så vill dom börja sin historia med glamrocken...

The punk years #1:

http://www.youtube.com/watch?v=8Zvv-dXgEfo

http://www.youtube.com/watch?v=nWRINmUmXnE

http://www.youtube.com/watch?v=bl2jGbsVzE4

(The glaminfluence 1,2,3)The punk years #2:

http://www.youtube.com/watch?v=TosRAQN--F4

http://www.youtube.com/watch?v=cne8wbNkaMU

http://www.youtube.com/watch?v=LwqUqTVceG4

(Year zero 1,2,3)The punk years #3:

http://www.youtube.com/watch?v=IFHZRW3Ug4s

http://www.youtube.com/watch?v=hNYNxLRDUH8

http://www.youtube.com/watch?v=lf1LIOckiwc

(1977 1,2,3)The punk years #4:

http://www.youtube.com/watch?v=zGHqprPFwmk

http://www.youtube.com/watch?v=r5pM8k8desU

http://www.youtube.com/watch?v=jAfNu0rdY6c

(Three chords 1,2,3)The punk years #5:

http://www.youtube.com/watch?v=t9i-DYLBfB8

http://www.youtube.com/watch?v=vYzVcMhgveg

http://www.youtube.com/watch?v=fXE88iPSNCw

(Riot 1,2,3)The punk years #6:

LdMypHw4" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=lSLdMypHw4

http://www.youtube.com/watch?v=MLtWpcFY14k

http://www.youtube.com/watch?v=fJmvaPdPG5Y

(Girls 1,2,3)The punk years #7:

http://www.youtube.com/watch?v=NrLXtqCVYuk

http://www.youtube.com/watch?v=cR6TZg0Nt-M

http://www.youtube.com/watch?v=gGYo34FAIJA

(Ridicule 1,2,3)The punk years #8:

http://www.youtube.com/watch?v=vrulXpAkeco

http://www.youtube.com/watch?v=dAmKKKVaN8s

http://www.youtube.com/watch?v=odQbmSZJRo0

(Punx not dead 1,2,3)The punk years #9:

http://www.youtube.com/watch?v=SJazCUay56Q

http://www.youtube.com/watch?v=Fsaxn2fkv3o

http://www.youtube.com/watch?v=mhVdgsaXlhs

(Independent 1,2,3)The punk years #10:

http://www.youtube.com/watch?v=LWXAnma4myc

KvDfBhVSs" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=mKvDfBhVSs

http://www.youtube.com/watch?v=NA5yMBV3vsE

(California über alles 1,2,3).John Lydon är ett mysterium för mig eftersom han verkar alltid sträva efter att vara "en kärring emot strömmen" och vara så kontroversiell som möjligt i vilket sammanhang som helst. Kanske han resonerar som Groucho Marx "Jag vägrar att gå med i en klubb som accepterar mig som medlem". Finns det annars något band han inte snackar skit om? Fast det kanske är punk det med? Han har sagt att han gillade The buzzcocks och The magazine har jag för mig dock. Som det annars belyses i serien är ju även att punken utvecklas och inte är vad den alltid har varit...på gott och ont givetvis.

2008-09-15 @ 18:30:11
Postat av: Astronauten

Hej! Jag undrar om du skulle kunna tänka dig att ägna en minut åt att vara supersnäll mot mig och rösta på mig i den här fototävlingenhttp://microsites.nokia.se/6220/index.php?thanks=1#/grid/1/-1/votes/5185986Vore hur snällt som helst och det skulle göra mig jätteglad! :DPS. Du kan även vinna en mobiltelefon när du röstar :)

2008-09-15 @ 18:35:25
URL: http://astronautenochfrank.blogg.se/
Postat av: Frunk

Hmm, här är en länk till avsnitt 2 i sista delen # 10 som fungerar:

KvDfBhVSs&feature=related" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=mKvDfBhVSs&feature=relatedJohn Lydon sa i ett avsnitt här att accepterar man termen punk så är man en slav och inte en individ...gäller det alla andra slags termer för olika musik då med... fast visst jag förstår poängen!Fast för att återgå till ämnet... vad fan är Timbro-punk eller vad skulle det vara?

2008-09-15 @ 19:04:18
Postat av: Frunk

Tyvärr...det sket sig det med! ;-)

2008-09-15 @ 19:06:54
Postat av: Sånger från nedre botten

Farbror skrev: "Sen vill jag ändå påstå att punk är ett sätt att leva, tänka och agera".Farbror, det är inte utan att jag undrar vem/vilka det är som har skrivit punkmanualen och vad som står i den?I själva sakfrågan har jag redan svarat, hemma hos mig.

2008-09-15 @ 19:29:02
URL: http://sangerfrannedrebotten.blogspot.com
Postat av: Sånger från nedre botten

Farbror skrev: "Sen vill jag ändå påstå att punk är ett sätt att leva, tänka och agera".Farbror, det är inte utan att jag undrar vem/vilka det är som har skrivit punkmanualen och vad som står i den?I själva sakfrågan har jag redan svarat, hemma hos mig.

2008-09-15 @ 19:30:36
URL: http://sangerfrannedrebotten.blogspot.com
Postat av: Per

Hahaha, det blir bara bättre. Jag skrev den viktigaste delen av punken.(egentligen vet väl alla att Harry McClintock var den förste punkaren och att Big Rock Candy Mountain är den första punklåten). Men eftersom alla "äkta" punkare hävdar att jag har fel, så känner jag mer och mer att jag har rätt.

Gör det själv andan är otroligt mycket viktigare än att vara kärringen mot strömmen. Har ni hört begreppet "husneger"? Kolla upp det, för mig är det en synonym med vissa "punkare" ingen nämnd ingen glömd.Vilken bakgrund folk i Sex pistols hade, skiter jag i. Liksom vilka böcker filmer mm som folk läst.Men visst fortsätt ni bara att visa upp er inskränkta attityd. Själv ska jag fortsätta lyssna på punk.Här kommer några punkhjältar sjungandes om en annan föregångare

http://www.youtube.com/watch?v=Dmfxo-hZR5IEgentligen tror jag att första generationen är sur för att det är råpunken som spred svensk punk över världen och gjorde den berömd.

2008-09-15 @ 21:46:00
Postat av: Adolf Arbetare

RE Per: Tyska arbetarpunkare i hockeyfrilla, man blir i extas när man minns att detta är essensen av punk. Jag glömde att svenska punkare är världskända i den stora globala punkrörelsen. De är stora i både Kina och Japan. När man talar med musikintresserade från andra länder så nämner de just svenska kända punkband starx efter de berättat om Dr Alban. Eller menar du Björn Skifs, Hooked On A Feeling. Han hade hockeyfrilla. Han var äkta, arbetade hela tiden i misär...

2008-09-15 @ 22:03:02
Postat av: pecka

fast jag tycker fortfarande punk är anti-rock alltså motsatsen till hårdrocken och symfonirocken som var stereotypen för rock när punken kom, i min värld kommer alltid The Fall eller Television personalities vara mer punk än vad Cockny rejects eller Agnostic front någonsin kommer att bli, för de är för maskulina, för mycket skinnjackor, för många tatueringar, för mycket testesteron, punkare ska våga vara veka och kunna ha kläder som inte är uniformer men men det kanske därför jag inte är kompatibel med punk efer 82

2008-09-15 @ 23:30:51
Postat av: Per

Jag gillar att störa folk.Få se nu, vilka svenska punkband har utländska band gjort covers på? Var det Ebba grön eller var det Skitslickers, jag har alltid svårt att minnas. Se där lite googlande gav visst att Ratos de Parao på den utmärkta coverplattan FEIJOADA ACIDENTE ? - INTERNATIONAL 1995 gjorde en cover på Skitslicker - Spräckta snutskallar. Men visst erkänner jag att Povero Papa satt sina spår i den italienska punken.Men visst pröva och fråga valfri punkare världen över vilka svenska band han känner till, jag skulle gissa på Anticimex, Satanic surfers och Millencollin som de vanligaste svaren. Men jag kan ju ha fel, det kan ju vara så att det är Skabb, Incest brothers och Kriminella gitarrer.

2008-09-15 @ 23:41:43
Postat av: pecka

jovisst kan du ha rätt Per, men det spelar väl ingen roll om Nverstore ligger på topplistan i Sverige, de är i mina ögon och öron som en Idolkväll med punktema, visst hardcorepunken är unik på sitt sätt men det betyder inte att det är det jag räknar in som punk, men vi har väl såklart alla olika referensramar, skulle bli ännu roligare om diskuterade Soul eller Pop som begrepp

2008-09-15 @ 23:49:09
Postat av: Per

pecka

du hade en intressant infallsvinkel. Dock så blir det lika inskränkt om man säger att punk måste vara vekt. Frågan om det finns ett mer uniformerat mode än http://www.firerecords.com/site/images/artists/tvps.jpgTiotusen och åter tiotusen tonårsgrabbar(och uppåt) i västvärlden känner igen sig i den där bilden.Jag var på en rolig spelning engång med Final exit, då sångaren David Sandström(Pecka du skulle nog gilla hans sologrejor) då han frågade publiken vilka som hade på sig hardcoreuniformen, de som sträckte upp handen var en nitpunkare och en grabb i t-shirt och vindjacka, alla dessa straight edge hardcore kids som var där verkade inte fatta frågan, men de var väldigt lika varandra.Jag kom på att Refused nog är mer kända än Satanic surfers.

2008-09-15 @ 23:55:38
Postat av: Per

Jag hade aldrig hört talas om Neverstore, men jag har nog hört dem men inte brytt mig, det var slätstruket och tråkigt. Idolkväll skulle även jag kalla det.

Vad är hardcorepunk då? Neverstore är pop för mig. Huvudtvätt är hardcore enligt mig.

2008-09-15 @ 23:59:33
Postat av: ekke

fy fan va med insnöade 40-årskrisiga stollar det fanns här!

jag sällar mig också till yngre genrationer men skulle lugnt påstå att mina 15års erfarenheter av punkliv runt om i världen ger mig bättre insyn än några galna år 77-82. att förstå punken är inte en arkeologisk föresats, det är enbart geneom deltagande observation ni kommer fatta hur saker hänger ihop.

är ni inte intresserade av att förstå punken idag, hoppas att ni hittar tillbaka till er själva och vågar ha slips på jobbet snart igen!

2008-09-16 @ 00:16:51
Postat av: pecka

jo Per klart jag gillar David Sandström, tv programmet härom året var lysande, såklart att punken inte bara skulle vara vek, det ska vara alla färger på en gång såklart

2008-09-16 @ 00:29:50
Postat av: Maria

Per: Hur vore det om du försökte vara logisk och konsekvent. Är tecknet på storhet att svenska punk-kompositörer blir inspelade av grupper, sålda i små upplagor i bisarra länder där musik av tradition är ett skämt, Italien, Tyskland och Sydamerika? Jag skulle då nog hellre framhålla Denniz PoP och Max Martin som de största svenska punkarna genom tiderna. De har gjort låtar som verkligen sålt miljoner över exakt hela världen. De är mer punk än Skitslickers eftersom de nästan spelat in reggaelåtar vilket Skitslickers aldrig gjorde. Reggae-musiken var en självklar del av punken. Punky-reggae-party.Pekka har rätt när han framhåller punken som anti-muskeluniformsvettrock. Det fanns något sensibelt, vekt och bejakande i allt det hårda och aggressiva där även Reaggae fick ett utrymme. "White man in Hammersmith Palais" är en referenspunkt och hela London Calling präglas av denna känsla. Lovers Rock. Detta är den enligt alla den mest inflytelserika och bästa skivan från punkrörelsen enligt punkarna själva och alla andra som är musikintresserade. Den har inte något att göra med Skitslickers. I något avseende. Clash spelade in London Calling innan wanna be punkarna i Skitslickers ens börjat.By the way, Mick Jones brukar spela med Skitslickers när han kommer till Sverige, inte.

2008-09-16 @ 07:40:14
Postat av: AIK-Micke

Nu kan jag inte hålla mig längre! Jag tänkte lägga ner den här diskussionen eftersom det kändes som att den var på väg att spåra ur, vilket den nu har gjort!Kan inte ni äldre som dissar Skitslickers och allt annat som hänt efter 2/2 -79 inse att punken inte längre är det samma som Clash och Sex Pistols, även om ni tycker det är jobbigt! Jag är hemskt ledsen att behöva berätta det för er men punken dog inte med Sid Vicious. När ni släppte punken efter bara något år förde andra den vidare. Folk som t.ex. jag och Ekke som hållit fanan högt i 15-20 år!Ert beteende är bara drygt och respektlöst mot oss som jobbat hårt och i konstant motvind med att se till att punken idag är tjugo resor mer radikal, spretig och vital än den var när den tog sina första staplande steg under 70-talet.Vem Mick Jones vill spela med skiter jag fullständigt i. Men det var fan inte på Berns som World Burns To Death ville spela när de kom till sverige.

2008-09-16 @ 08:55:13
URL: http://stockholmspunk.blogspot.com/
Postat av: Maria

För en punkare som tillhörde den första generationen är det lika tröttsamt och meningslöst att diskutera varför Skitslickers inte är punk i någon vettig mening för en skitslickersanhängare som för en socialist att förklara att national-socialism inte är socialism för en tuff nasse. Även om de kallar sig ett (national) socialistiskt arbetarparti så är de inte ett socialistiskt arbetarprti. Även om man inte har fyllt fyrtio och krisar utan är ung (fråga en artonåring hur ung han tycer du är) och har flera kompisar i Tyskland och varit på massor av partimöten så hjälper inte detta nytolkaren. Det vore vettigt om Skitslickers inte kallades punk utan konsekvent hardcore eller hardcore-punk precis som nazister inte kallas socialister utan national-socialister eller helst nazister. Då vet de allra flesta vad som gäller och vad det innebär.Happy-Tom i Turbonegro med sin death-punk har nog mer att göra med tankarna, känslan och attityden hos de första punkarna än Skitslickers. Och Tore Skogman, en kreativ man med personlig outfit. Även på Berns.

2008-09-16 @ 09:43:57
Postat av: Per

Jag pratar inte med folk som häver ur sig sådana här saker som "Är tecknet på storhet att svenska punk-kompositörer blir inspelade av grupper, sålda i små upplagor i bisarra länder där musik av tradition är ett skämt, Italien, Tyskland och Sydamerika?"Det är ju klart rasistiskt att pissa på några tusen år musiktradition på det viset. Men jag tror du är en kass provokatör och inte nån som seriöst vill säga nåt. Detta pga att ingen säger att Sydamerika är ETT land med flit.

Ratos de Parao är stora i Brasilien och säljer tusentals skivor.Om det gäller att sälja plattor(och blanda in reggae(för övrigt kanske den mest macho och homofobiska musikstil som finns) så är väl den gamle skinnskallen i post-punk bandet Commit Suiside en hjälte i såfall, Ulf Ekberg heter han och slog igenom med Ace of Base om namnet är bekant. Om man vill höra commit suiside så finns det att beställa här http://www.flashback.se/records/

2008-09-16 @ 10:38:13
Postat av: AIK-Micke

Maria: Det där måste vara något av det dummaste jag läst. Att jämföra förhållandet mellan 77-scenen och dagens scen med förhållandet mellan socialismen och nazismen är inte bara korkat och förvirrat utan även ett klockrent sätt att placera dig själv i kategorin inskränkt och tjurskallig. Till att börja med gör du idéhistoriska missar av rang. Dagens scen är en utveckling och fortsättning på den scen som fanns -77. Nazismen är inte en utveckling av socialismen, hur gärna än Timbro och killarna försöker banka in det i skallen på folk.Jag hoppas att du inte är representativ för majoriteten av din generation. Jag vet att det finns trevligt folk som var med -77 och som fattar att punken inte hängde på Sex Pistols och Clash utan fortsatte och utvecklades. Frågan är bara om det är du med din inskränkthet eller t.ex. Katt-Johan(som var en guldkille mot oss yngre när vi kom dragandes till plattan), Max(som visserligen kan vara dryg som Yes när han känner för det, men fortfarande hänger runt och dricker pilsner i sin gamla skinnväst) eller Farbror Punk(som ju är öppen mot det yngre gardet, men fokusrar på det äldre) som inser att allt inte hängde på några få band från London.

2008-09-16 @ 11:51:00
URL: http://stockholmspunk.blogspot.com/
Postat av: Farbror Punk

Jepp, nu har hela debatten tagit en pajkastarvändning, där de som har rätt talar om för de andra som i sin tur har rätt - att de har fel.

Känns väldigt dumt att påstå sig vara mer punk än någon annan. Personligen ser jagingen skillnad på att gilla Pistols och Clash än att gilla Nitad, Skitsystem, Tysta Marie eller vilken ny brasiliansk crust eller Koreans Oi, som helst. Allt är för mig utskott från samma punkträd.Så, vi klipper debatten nu och låter Micke-Punk fortsätta vara en Timbropunkare på sitt eget sätt.

Punken och kapitalet dom sitter i samma båt eller nåt..

2008-09-16 @ 13:12:54
Postat av: pecka

BTW är 80 kommentarer rekord för Farbrorn?

2008-09-16 @ 17:04:46
Postat av: pecka

361408.svd" rel="nofollow">http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel361408.svd

2008-09-19 @ 21:15:23
Postat av: Per

361408.svd" rel="nofollow">http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel361408.svdRätt länk. Och jävlar vad jag skulle kunna diskutera denna artikel, som jag i det stora hela gillar.

2008-09-20 @ 20:33:18
Postat av: Per

Vafan. Det blir rätt om ni sätter in ett understreck emellan l i artikel och 3. Jävlar borgablaska som är fientlig till länkning.

2008-09-20 @ 22:49:24
Postat av: Frunk

Så här då:http://www.tinyurl.se/a8d48

Dramatiskt skrivet... var det Allan Rubin som gjort det för Hem och skolas räkning?

2008-09-21 @ 01:01:20
Postat av: Frunk

http://www.tinyurl.se/a8d48

2008-09-21 @ 01:23:43
Postat av: Maria

Om man funderar lite kring Patti Smith så faller de tankar Aagård framför platt till marken. Hon var mycket nära beatgenerationen och ganska viktig för alla mer begåvade punkare. Även bristerna i McNeils historia blir uppenbara. Punkikoner som Crass, Kobain, Doktor Kosmos och Exploited? Njae...

2008-09-21 @ 09:42:48
Postat av: Mr. Mxytplx

Knulla HÅRT !

2008-09-24 @ 20:12:19
Postat av: pecka

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=574&a=597917&previousRenderType=2

2008-09-30 @ 21:03:38
Postat av: vvv

Reagan Punk =Timbro punk?Finns väl i sverige oxå, se länk...

content&view=article&id=832:sika-aepaerae-nummer-5-reagan-punk-joda&catid=34:intervju-svenska&Itemid=54" rel="nofollow">http://www.criticalmass.se/index.php?option=comcontent&view=article&id=832:sika-aepaerae-nummer-5-reagan-punk-joda&catid=34:intervju-svenska&Itemid=54

2009-04-19 @ 22:39:02
Postat av: vvv

content&view=article&id=832:sika-aepaerae-nummer-5-reagan-punk-joda&catid=34:intervju-svenska&Itemid=54" rel="nofollow">http://www.criticalmass.se/index.php?option=comcontent&view=article&id=832:sika-aepaerae-nummer-5-reagan-punk-joda&catid=34:intervju-svenska&Itemid=54Bättre länk

2009-04-19 @ 22:41:04
Postat av: vvv

PUNK´S NOT DEAD - SOCIALISM IS:"Socialism doesn´t do working-class people no good at all. Just makes the wealthy feel like they care. Anything that keeps the poor in government project housing is definitely not for our benefit."- John Lydon, The Sex Pistols´

2009-04-20 @ 18:12:24
Postat av: vvv

PUNK´S NOT DEAD - SOCIALISM IS:"Socialism doesn´t do working-class people no good at all. Just makes the wealthy feel like they care. Anything that keeps the poor in government project housing is definitely not for our benefit."- John Lydon, The Sex Pistols´

2009-04-20 @ 18:13:18
Postat av: qqqq

nazismen och socialismen ÄR ju samma sidor av en mynt (båda bygger på karl marx)... att påstå något annat är ju korkat....

2009-04-20 @ 18:17:25
Postat av: nnn

http://youtu.be/dCBnrlAFA6o

2012-02-18 @ 17:55:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback