Berggasse 19 - en historik


Den välkända adressen.

En historik om Hälsingebandet Berggasse 19 berättad av bandets stolte gitarrmanglare Tobias Westling, med kommentarer av basist Anders "Trosa" Trosell.

Berggasse 19: Jag tror att begynnelsen var hösten 1992. Jag kom med i oktober/november. Tidigare hade jag spelat i Gas-traktor och Einstein A go go. Sistnämnda grupp hade viss framgång och nosade några gånger på skivkontrakt. Daniel Rohlin (Andersson) (sång och gitarr), Andreas Lindqvist (trummor) och Anders Trosell (bas och sång) hade redan börjat spela under nån månad. Daniel hade dessförinnan spelat i "H-Jonas Lyckoorkester" och Trosa i "Colt 45". Vår första spelning var på Café Waco. Vår första replokal låg i källaren under nuvarande SportIn. Vi gjorde en kuppartad spontanspelning på en fritidsgård i Alfta inför en smått chockad publik.
Trosa:Vi gick in med instrumenten och personalen frågade:
-Skall ni spela någonstans?
-Ja här! Svarade vi och körde i gång.

Jag tror de uppskattade det, för vi fick applåder och blev inte avbrutna...

I närheten av julen/nyåret 92-93 så spelade vi på Palladium. Dessa spelningar var välbesökta och det var ett jävla drag, vill jag minnas. Tidiga låtar var bl a: "Ett sista bloss", "Så föll ett regn", "På bakgården (Skrinet)", "Hon ser vad hon vill", "Vi kan inte stanna", "Va e re me re", "Dagen då allting sprack", "Kärlekssång" m fl.

Vi spelade en hel del på olika mer eller mindre mystiska ställen. Första demon spelades in i Trosas gillesstuga senhösten 92. Under större delen av vår karriär så repade vi (jäkligt flitigt) på Rehnsstedska gården. Någon gång under 1993 så flyttade Andreas L till Götebrog och vi ersatte honom med Sese Castlind på trummor.

Vi skrev låtar, repade, spelade in och spelade inför publik med stor intensitet (mycket och ofta) under hela vår aktiva period. Daniel skrev de allra flesta låtarna. Jag skrev en viss del av vårt material. Daniel sjöng de flesta låtarna. Trosa sjöng några låtar och jag sjöng mina alster.

På inspelningar och någon konserter så fick vi lite support av andra duktiga musiker. Min pappa, riksspelmannen Hugo Westling, spelade fiol på båda versioner av "Jag kunde ingenting allas", Detta var för övrigt vår motsvarighet till Clash "White riot" i livesammanhang. På första inspelningen av "Om jag vore vacker" så spelade den kände jazzdragspelaren Göran Palm. Han spelade även med oss på en konsert. När vi spelade in nyss nämnda låt gång nr 2 så spelade Andreas Westberg och Patrik Sandberg saxofon.

Jag tappar räkningen när jag tänker på både antal låtar som vi repat/spelat och antal gånger vi spelat. Vi spelade främst i Bollnäs med omnejd men även Stockholm, Gävle, Sandviken, Näsåker, Ljusdal, Delsbo, drabbades av vår musik.

Vår styrka, enligt partisk gitarist, var texterna, tajtheten, glädjen i melodier och framförandet och tempot. Våra skilda musikaliska preferenser kokades ihop till, det som andra beskrev som, "progg- eller folkhögskolepunk".
Trosa: Jag anser att vår styrka var/är också personkemin... Från den dagen Tobias kom in i replokalen sa det bara klick. Och när vi nu repar inför spelningar (vart 6:e år), är det som om vi inte setts på 3-4 dagar. Allt är som förr, samma skämt och jargong.

Våren/sommaren 96 så stod vi på "höjden" av vår bana. Vi höll på att få ett kontrakt med något litet bolag (fråga Trosa om det) och spelade in låtar i en studio i Ljusdal. Vi hade en producent som hette Micke Johansson (?). Han är idag aktiv inom Humla kulturförening och driver Rosehill i Ljusdal. Detta föll på grund av att gruppen splittrades. Jag flyttade till Östersund för studier och Sese drog till Göteborg (och blev pappa). Senare flyttade även Trosa (till Norge). Orsaken till detta kan väl beskrivas som att andra delar i livet påkallade nån form av förändring. Vi ses vart sjätte år för att spela. Vi hävdar att vi aldrig lagt av men att vi har väldigt långa pauser.
Trosa: Jo, nästa spelning är f.ö. 2014. Vart och hur många spelningar är det ingen som vet... Personligen vill jag ha en folkparksturnè!

Så gott folk vi får snällt vänta tre år på nästa spelning. Men i väntan på denna kan ni ladda hem en samling med 19 låtar från Berggasse 19.
HÄR!

Kommentarer
Postat av: Staffan V

Du har ingen tracklist för låtarna? Alla heter typ "Track 14" av Unknown från "Untitled - 31-01-11".


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback