Dagens jullåt 24: e dec
Självklart är det hela skivan, men primärt är det "Christmas Baby please come home" med Darlene Love som är alla popjulars bästa låt.
En glödhet röst som smälter all iskyla och fyller varje själ med fullständig jullycka.
Bättre än så här blir inte en jullåt den har allt och lite till för som kanel på gröten finns ett fett saxofonsolo.
Hos Letterman har Darlene Love varit en jultradition minst ett årtionde.
På YouTube finns åtminstone 3 versioner att kolla.
Jaja.. låt mig finna den ultimata jullyckan. - NU!
Kirsty MacColl-duetter
A fairytale of New York var inte den enda duett som Kirsty MacColl gjorde. Även om det är den som alla för evigt kommer att förknippa henne med.
Tillsammans med Jake Burns (and The Big Wheel) från Stiff Little Fingers gjorde hon ”She grew up” . En låt om hur tiden går också för punkare:
I'd met her before somewhere, I knew the face
But she had green spikes in her hair, back in 78
Now the plastic bin liner skirt and the safety pins
Have given way to a zip pocket shirt and designer jeans
(Chorus:)
She said, 'I guess I grew up you know how it goes
Oh yes I grew up, but I didn't grow old.'
1984 gjorde Kirsty MacColl en cover på Billy Braggs “A new England” och fick också med denna låt en smärre hit. Vad kanske många inte vet är att de båda framförde en liveversion av låten som en duett och denna version flyter omkring på Internet.
Eftersom sammarbetet med The Pouges blev fruktsamt gjorde de 1990 Miss Otis regrets & Just one of those things. Tyvärr har jag inte lyckats lokalisera videon till denna låt på YouTube. Men liksom duetten med Billy Bragg flyter även denna video omkring på nätet.
Något som inte är en duett i dess rätta mening men som är minst lika bra är den filmade versionen av ”Terry” från tyska programmet Musikladen där en kostymklädd Lemmy spelar gitarr och tar Shadowssteg i bakgrunden. (Shadows hade ett rörelseschema de följde på sina framträdanden). Denna video hittar du dock på YouTube – klicka här.
Dagens jullåt 23:e december
Att denna låt som saknar de ingredienser som kännertecknar en jullåt, bjällror, klockspel med mera, skulle bli en julklassiker var svårt att tro 1987 när jag första gången hörde låten.
Visst den var bra, men inte så där ”jättebra”. Och jullåt.. njäää...
Men vad jag inte förstod då var att ”A Fairytale of New York” skulle växa till episka proportioner med tiden. Så när jag hörde låten på radio en bit in på 90-talet. Föll alla bitar på plats. Den var helt lysande. För att inte säga den perfekta jullåten. Nästan som en hymn utan det sakrala.
2005 gjorde BBC ”The story of a faritale of New York” en dokumentär om låtens tillkomst. En dokumentär som alla kommersialiseringsivrare borde se. Detta är essensen av licens-TV. Dokumentären berättar historien om The Pouges illustrerad med klipp på The Nips och tidiga bilder på Pouges. Parallet berättas om Kirsty MacColl och hennes karriär. Detta strålar samma i producenten Steven Lillywhites arbete. Musiken och texten analyseras på ett respektfullt och illustrativt sätt. Dessutom är det hela fyllt av annekdoter och insiktsfulla kommentarer.
Kort sagt en fullständigt lysande domumentär som gör all rättvisa åt låten.
För den som vill se dokumentären. Snabba er till TPB genom att klicka här!
För de som bara nöjer sig med videon klicka här!
Eller här!
Dagen jullåt 22:a dec
Det är märkligt hur de bortgånga artisterna manifesterar sig längst denna nedräkning mot julafton.
Kanske beror det på att det finns ett drag av sentimentalitet och ständig nostalgi i julen. En längtan till barndomens jular där allt var perfekt, åtminstone i minnets rosa skimmer.
Jag kände mig en smula skeptisk när jag läste att Mauro Scocco hade gjort en jullåt åt Totta. Kunde det verkligen bli bra? Ja, minsann. Fast att säga bra räcker inte. Resultatet var imponerande, snyggt själfullt och bedårande julligt.
Här har Scocco verkligen lyckats fånga känslan av "A fairytale of New York" dessutom snott lite snyggt från John Lennons "Happy Christmas - War is over" . Ovanpå detta ett läckert arrangemang och Totta och Jenny Silvers fantastiska duett.
Jag kan inte annat än tillstå att jag tog "Grand Hotell" till mitt hjärta första gången jag hörde den och i min bok är den en julklassiker som förtjänas att spelas på radio varje jul.
Tack Totta.
Ett sista minutenjulklappstips för punk och musikintresserade
Jag har redan nämt böckerna på Punktjafs.
Men båda är värda att nämnas en gång till.
Henrik Weston en gång fanzinemakare med garagerock som specialitet har nu skrivit historien om sitt gamla punkband VBS, lätt maskerad under epitetet ”punkroman”.
Nu handlar boken framförallt hur det är att vara tonåring och söka en identitet. Något som berättarjaget Henrik och kompisarna i VBS finner i musiken.
Boken tar sin början i juni – 79. På kajen utanför Grand Hotel funderar Henrik på kvällens spelning med Ebba Grön och Usch på 4:an. Egentligen har redan den första vågen av svensk punk tonat ut. Band som The Pain, Mob, Cathy and the heat sjunger på sista ackordet, men bakom dem exploderar en ny våg av svensksjungande band där Ebba Grön nu seglat upp som det viktigaste och mest angelägsna av dem alla.
Henrik och hans polare på Lidingö, ja faktiskt, har fallit för den uppsjö av svensk och utländsk pop, punk och rock som plötsligt fyller deras och tillvaro och som nu befaller dem att ta saken i egna händer.
Och vem kan stå emot när sådana som Iggy, Stiv Bators, Joe Strummer och Thåström manar till att göra något - NU?!?!
” – Har Danne skrivit en punklåt? Vad heter den?
Hoffer rycker på axlarna och förklarar att den inte har något namn men att första versen går så här:
Nu rånar vi morsan
Nu rånar vi farsan
Nu rånar vi båda på pengar och sprit”
Boken är en resa i tiden, i brytningen mellan sjuttio- och åttitalet, där Henrik sätter in bekanta tidsmarkörer. Grisen Skrikers sista spelning:
”Det är helt klart det bästa jag sett, ännu bättre än Ebba, och nu kommer En öl till, Grisen Skriker, Kärleksjakten och Jag är så dum.”
Dag Vag och Ebbas gemensamma spelning på Mariahissen kvällen då ”Scenbuddism” spelades in. ”Punkmordet ”:
”Roger i 8D är död. Han dödades av någon jävla idiotpunkare i Gamla Stan… han var jävligt störig och är väl egentligen den enda som velat spöa mig, två gånger dessutom.. men igen förtjänar att dö i så unga år.”
Samt punkikonerna Clash spelning i Eriksdalshallen, där Lunkan, gitarrist i Palmons, lyckas komma med på VeckoRevyns reportagebilder.
Att boken dessutom vimlar av välbekanta låttitlar och band som Electric Chairs, The Saints, Andrew Matheson & The Brats, Graham Parker, The Pop, Sonics, The Beat (både Paul Collins och engelska skabandet)…men också Stones, Thin Lizzy och Blue Öyster Cult gör att man ganska snart famlar i skivhyllan.
Trots dessa punkreferenser minner boken mig ändå mest om när man var 15 år och skruvade med moppen, drack vin gjort på Kalle Anka juice, drömde om Ulrika i 7B eller bankade bort frustrationen på trumsetet. Om de kamratliga fyllorna, den hotfulla framtiden där kärnvapenkriget låg på lur, och den underbara upphetsningen inför varje ny punksingel som fyllde hela livet med mening de knappa tre minuter den varade.
Jag tror att det är just det som Henrik vill göra anspråk på. Att vilja fånga känslan som fanns där just då för honom och hans polare. En känsla som för varje individ är unik men så lätt att tolka som sin egen i en berättelse som denna.
Är du minsta intresserad av punk eller uppväxt på 70-talet är boken en given nostalgitripp, men också andra kan med all fördel läsa boken.
En – två – tre –fyr!
Beställ boken genom att besöka The Eye - KLICKA HÄR!
GABBA GABBA - Per Orvegård
Punkromanen är en genre som inte översvämmat den svenska bokmarknaden hitills, Per Orvegård, med ett förflutet, som trumslagare i Östersunds första och mesta punkband, Shit Kids, har romandebuterat med ”Gabba Gabba”, Sveriges första punkroman. Boken handlar om provinspunkbandet Trotts och dess medlemmar, ett kompisgäng som har fastnat för Ramones och punkrocken.
Nu är punken bara en bakgrund till historien om dessa killar, storyn hade likväl kunnat berättas med 60-talspopen, eller 80-talets hårdrocksvåg som musikalisk kuliss. På ett sätt är det lätt att dra paraleller till ”Populärmusik från Vittula”, då boken på samma sätt använder musiken som en katalysator och drömmaskin. Så att kalla den ”Punkrock från Vittula”, är inte helt vilseledande för de som vill ha något att jämföra med. ”Gabba Gabba” har dock inte den svärta, som präglar Mikael Niemis bok. Detta är inte menat som kritik utan bara ett konstaterande. För ”Gabba Gabba” är en bok där vi, som är födda på 60-talet, påminns om hur livet kunde te sig i en svensk håla i slutet av 70-talet. Om känslan att vara tonåring, umgänget med polarna, de ständiga tankarna på flickor och på den kommande helgens fester.
Per tecknar många roliga och ibland smått plågsamma exempel, där man känner igen sig alltför väl, bland annat hur man som punkare på 70-talet ständigt riskerade förfrysning, då man envisades vintertid att gå iklädd tunna nylonskjortor eller t-hirts under skinnjackan och dessutom vägrade använda mössa, ett problem som många av dagens punkare inte tycks lida av då de gärna bär mössa året runt. Men jag hoppas verkligen att den urspårade festen hos Katrina inte är baserad på en verklig händelse, denna lätt absurda scen som man småskrattar igenkännande åt men också lider med den stackars Katrina och hennes föräldrar.
”Gabba Gabba” får mig verkligen att känna hur avlägset detta 70-talets Sverige ter sig idag. En tid utan Internet, MTV, reklamradio, alkoläsk, datorer och mobiltelefoner. Men en tid där Expressens nöjesidor betydde att man, istället för som nu får veta allt om de senaste semikändisarna, hittade massor av tips på ny bra och spännande musik, i artiklar signerade Mats Olsson eller Erik Hörnfeldt. En tid där det var en stor personlig framgång att kunna ge ut en skiva och där det betydde nästintill succé att få densamma spelad i radio. En tid när man riskerade liv och lem bara för att man hade ring i örat eller en t-shirt med Sex Pistols-motiv. Låt er med hjälp av ”Gabba Gabba” och en flaska Beyaz påminnas om denna tid. Och till er yngre är mitt julklapptips: Ge boken till mamma eller pappa och de kommer garanterat att få något glansigt i blicken, utan att de ens smakat på glöggen, när de läser den.
Gabba Gabba Hey ho let´s go!
Joe Strummer tack för inspirationen
John Graham Mellor - Joe Strummer
12 augusti 1952 - 22 december 2002
Så plocka nu fram era Clashplattor och spela dessa hela fredagen.
Se också "Westway to the world".
" I don't wanna hear about what the rich are doing
I don't wanna go to where the rich are going
They think they're so clever, they think they're so right
But the truth is only known by guttersnipes"
Dagens jullåt 21:a dec
Mina största favoriter någonsin är Ramones. Fyra killar, tre ackord och tvåminuters låtar i ett rasande tempo. Tempot kanske inte ses så rasande 2006 som 1976. Men ändå lockar musiken nya lyssnare. Den primära orsaken är naturligtvis enkelheten och melodierna. Ramones återvann det bästa med 60-talspopen och genom bristen på teknisk kunskap att hantera sina instrument, eller ens veta hur man ska börja en låt. Skapades någon unikt - Ramonessoundet!
1-2-3-4.
Jag följde bandet nästan slaviskt och det är plattor jag inte direkt kan tillså är fantastiska. Halfway to sanity är i mitt tycke den platta jag helt klart kan avvara. Men å andra sidan är det många som ogillar, en av mina favoriter, Pleasent Dreams där de verkligen låter som punkrockens Beach Boys.
Merry Christmas (I Don't Want to Fight Tonight) återfanns på 1989 år platta Brain Drain. En halvbra platta mest känd för låten Pet Sematary från filmen med samma namn. Det ska påpekas att till nästa platta Mondo Bizarro hade bandet åter igen spottat upp sig och på den bidrar dessutom Dee Dee med sin ultimata popkomposition - Poison Heart.
Men då 1989 kändes det rätt med en jullåt från Ramones och lika rätt känns det idag när tre av originalmedlemmarna har lämnat oss och åkt till den plats där jultomten bor.
Leta gärna upp liveinspeningen med Joey där han framför världens bästa jullåt Darlene Loves CHRISTMAS. Oooops där avslöjade jag vilken låt som toppar min lista ;o)
Var Aftonbladets bilagor bättre förr? - Del 2
Det fanns en tid då Aftonbladets bilaga nöjde sig med att vara Sveriges största Ungdomstidning.
Linda Rosing får eget TV-program
AFTONBLADET - Läs mer
Nationalteatern.nu under ombyggnad
För den som undrade varför jag inte la ut någon jullåt under gårdagen så finns en förklaring. Eftersom jag varit lite upptagen med studierna privärt och Punktjafs sekundärt. Har projektet att bygga om Nationalteatern.nu hamnat på is.
Men så igår satte jag mig och gjorde ett 14 timmars arbetspass. Vilket resulterade i att åtminstone en fjärdedel av materialet har fogats samman. För närvarande arbetar jag alldeles själv på sidan, men hoppas att webmaster Anders snart ska kunna hjälpa till. Han har haft datakrasch och alla vet vilka ödesdigra följder sådan kan resultera i.
Så nu när ni vet att jag inte bara sitter hemma och tittar på dokusåpor och dricker öl vorde det också bra med någon liten kommentar om nya layouten. Om den känns tillräckligt 70-tal (vilket var min tanke med att använda brunt....)
Ok, posta nu era åsikter.
Dagens jullåt 20:e dec
En av de eviga julfavoriterna framförd av en evig hjälte - Phil Lynnot.
Det kändes fantastiskt kul när denna singel dök upp i efterdyningarna av "hobbybandet" The Greedy Bastards julen 1979. Visserligen fanns varken Bob Geldof, Jerry Fingers, Jimmy Bain, Gary Moore eller Chris Spedding med. Men du hade the Ex Pistols Steve & Paul och 3/4 delar Thin Lizzy så vad kunde man önska sig mer. Jo, kanske en hel LP.
Hur som helst blev A merry jingle uppskattad och förevigades både på Top Of The Pops och Kenny Everett Show. Båda kan beskådas på YouTube.
Tilläggas kan också att de båda gigen The Greedy Bastards spelade på The Electric Ballroom finns bevarade i form av ljudupptagningar, något som ska ses som en kulturgärning.
Dagens jullåt 19:e december
Det är alltid roligt när det dyker upp nya jullåtar som dessutom är bra.
Och att samtidigt göra en duett är ett utmärkt drag i en jullåt.
Dessutom är det roligt at Anders följt sin övertygelse trots att skivbolaget inte uppskattade hans idé. (Var det verkligen Burning Heart Babs som inte ville ha en platta på svenska. Eller är detta ett resultat av att Burning Heart inte längre är ett svenskt independentbolag???)(Som de flesta vet föredrar jag svensk musik på svenska eftersom det ger musiken en extra (naturligare) dimension. Å andra sidan kan det både låta platt och banalt på modersmålet. I vilket fall som helst så funkar också engelska, man är väl inte trångsynt. Men punk på modersmålet blir definitivt tuffare.)
Plattan säljer för övrigt bra och detta kanske genererar fler svenska texter. Hur som helst jullåten är på engelska och funkar fint ändå. Jerry Williams har f.ö bara sjungit två låtar på svenska "Vintersaga" och "Stena Olssons Companie".
På TPB kan du ladda ner duetten från tv-programmet Vinterkrysset - Öh, visst vill jag se Anders och Erik sjungande Falling in love (with Christmas time)
Jullycka
Kan man annat än att bli alldeles varm av denna fina tomte.
Dagens jullåt 18:e dec
Alla som läser min blogg vet att jag gillar hårdrock. Och vad passar då en dag som denna om inte låta hår(d)rock.
Naturligtvis skulle denna skiva släppts när banden låg på sin absoluta topp runt början av 90-talet. Men å andra sidan är det inne igen med glam/sleaze så...
Father Christmas med Warrant är plattans bästa spår. De lyckas få med alla ingredienser i jullåtsbakandet. Och som alla vet måste grunden i riktigt god glamrock stavas P-O-P.
En perfekt gladlåt att mota/möta denna kalla -8 (.. jämfört med +10) decembermåndag 2006.
Dagens jullåt 17:e dec
Att para ihop Darlene Love med The E Street Band för att göra en filmlåt och i detta specifika fall – en jullåt. Var inte annat än ett mästerdrag.
I Home Alone for Christmas följer Darlene Love upp den fantastiska insatsen på “A Christmas present for you”. The E Street Band låter som ett dignande julbord av ”Spectorskt” musik. Helt oemotståndligt.
Orden som blev omoderna
Solidaritet
Givmildhet
Humanist
Osjälvisk
Omtanke
Yrkesstolthet
Alternativ
Långsamt
Klasskamp
Långsiktigt
Och som Morry mycket riktigt påpekade.
Feminism. Vilket blev omodernt direkt efter Fi
Dags för årets julkort
Säga vad man vill om alliansen. Men konsekventa är de i att genomföra sin borgeliga politik.
Fast en bunt gamla(nya) sossar trodde tydligen på allt snack om "Det nya arbetarpartiet".
Borgarna hatar, fruktar och föraktar arbetare. De har alltid gjort det och tycker på sin höjd att arbetare är ett pittoreskt inslag i inkomstbilden. Och med lite tur kanske någon duktig arbetare belönas, av övermänniskan Sven Otto Littorin, genom att få låta sig visas upp på Skansen, det vill säga om han bockar med mössan i hand. Ja, ni vet väl att det ursvenska och kärnfamiljen uppfanns av överklassen som satt hemma och romatiserade (runkade) ihop hur det genuina Sverige såg ut. Att man sprangomkring i folkdräkt och att allt såg ut som en Carl Larsson målning. Därav en plats på Skansen.
Med andra ord. Blå Tågets text har inte ringt sannare än denna jul. Kanske man hinner avskaffa socialbidrag och bostadsbidrag också till nästa jul.
Fan, var finns 2000-talets Tage Danielsson?
Dagens jullåt 16:e dec
Last Christmas är en låt som jag verkligen har svårt för i originalversion. Kanske beror det på att jag ännu inte kunnat acceptera Wham. Att de fått klä skott för allt som var dåligt med 80-talet.
Manic Street Preachers däremot..ojoj.
1993 års debut är tillsammans med Wildhearts vs The Earth, 90-talets bästa rockplatta. Hade Oasis varit hälften så bra som Manics, tja då kanske jag hade ägt en platta med dem också.
Det var inte bara Manics energiurladdningar som Motown Junk, You love us och Slash & burn som var bra. Nej, de kunde verkligen göra starka lågmälda låtar. Något som de fortfarande lyckas med. Därför låter ”Last Christmas” som om den skulle ha varit skriven av James Dean Bradfield.
På the hype machine kan du lyssna och avgöra själv. Ja det ska jag – NU!
Eller om du hellre vill se JDB på YouTube – Ja, det är mycket bättre!
Var Aftonbladets bilagor bättre förr - del 1
Tja det får du själv avgöra!
Men visst har feminismen gått framåt tack vare sådana som Britney Spears.
Dagens jullåt 15:e dec
Kanske en av de sämsta (fast väldigt underhållande) filmer som har gjorts, men kanske DEN BÄSTA jullåts någonsin.
Sloopy Seconds gör Hooray for Santa Claus till en lär dig S-T-A-V-A med punkrock som grund. Detta var och är nog en av tidernas bästa coverlåt. Sonen tog den till sitt hjärta första gången han hårde den som 9-åring och vi har sjungit den mååånga gånger sedan dess.
Filmen har vistats på SVT. Vi såg den när den gick på Sci-Fi under 90-talet. Dålig, fånig, ful och rätt värdelös. Men ack så underhållande.
F n finns den attt ladda på nätet. Eller att köpa på DVD.
Annat var det när jag förgäves försökte få en ITV-kopia då den på 80-talet gick under vinjetten "The worst of Hollywoood", tillsammans med Plan 9, The Creeping terror, Billy the Kid vs Dracula och Terror of Tiny Town.
S-A-N-T-A C-L-A-U-S - Hooooray fooor Santa Claus!!!!
Dagens jullåt 14:e dec
Förra året gjorde en vital Billy Idol årets jullåt - Yelling at the christmas tree. I år har han lyssnat på sina (ekonomiska??)rådgivare och gjort en sur, traditionell och helt igenom barrlös julskiva. En skiva riktad till de som tycker att Rod Stewart är bättre nu än 1971 med Faces. Och som tycker att jul ska firas på traditionellt vis.
Dagens jullåt 13:e dec
Vad passar väl bättre denna Luciadag än lite queer-core med Pansy Division?
Homo Christmas kanske saknar bjällror i kompet, men har definitivt "kulor i grenen".
Och vad sägs om följande insiktsfulla rader:
"You'll probably get sweaters
Underwear and socks
But what you'd really like for Christmas
Is a nice hard cock"
Klart grabben ska vara Lucia!
Dagens jullåt 12:e dec
Rockfield Chorale – Jingle jangle är en brittisk Spector-wall-of-sond-jullåt.
Mannen som fick mig att upptäcka denna glömda pärla - Greg Shaw, och tillika hjärnan bakom underbara indiependentbolaget BOMP records, avled tidigare i år. Greg älskade låten till den milda grad att han påstod att han skulle promota låten varje jul tills den blev en hit.
Så dagens jullåt tillägnas Greg och hans musikaliska gärning.
Dagens jullåt 11:e dec
Lite passande julmusik för en blå (eller ska det vara grå?), regnig måndag. 13 dagar innan julafton.
Lars Bygdén släppte med 1000 dollar playboys denna alternativa jullåt 2001.
A very special christmas är bitterljuv julmellankoli. Det är riktig musik, med äkta känslor. Något som julcharlatanen Christer Sjögren aldrig kan förmedla.
Så strö lite glitter över din Southern Comfort och du ska se, det kommer att ordna sig till sist.
Dagens jullåt 10:e dec
Andra advent kräver något som är hårdare något som är tyngre... Och något som kan slakta den allomfattande CAROLA-TERROR som pågår just nu.
Tortured Conscience styckar Little Drummer Boy med en slö rasp.
Julens marodörer (Christer Sjögren, Carola mfl) möter här sitt predestinerade och decembermörka slut.
Om du höjer lite extra på volymen garaterar jag att du håller alla Carolaterrorister på ett behörigt avstånd till nästa schlagerfestival.
För detta är katarsis!
Så om du vill uppleva några minuters lugn i den totala julstressen ska du låta dej masseras (massakreras) av Tortured Conscience. Styckad, förpackad och med evig sinnesro kommer du ut på andra sidan jul.
Dagens jullåt 9:e dec
Den dåligt ritade pôjken har gjort en helt fenomenal jullåt - Donna and Blitzen.
Som en recension uttrycker det: "Donna and Blitzen is pure Phli-Spector-does-christman."
Detta är ett modernare komplement till Phil Spectors klassiska julskiva.
Då låten återfinns på soundtracket till den underbara "About a boy". Kan ni passa på att göra två flugor på smällen genom att se filmen ikväll.
Tålamod är värt respekt
Klart som fan att Nima har rätt! Kan bara tillägga att Nima är en insiktsfull hårdrockare med ett punkigt förflutet.
Men visst fan är Christer värd all respekt. I 14 år har han väntat.
Envetet.
Hur många andra kan skryta med att de håller fast vid sin övertygelse i 14 år?
Nej, det ska vara snabbaste vägen till framgång. Till fallksärmsmiljonerna eller till Nirvana. Max tre månader helst allt på en vecka eller femton minuter i TV.
Ingen, nej, ingen orkar vänta utom Christer!
Kanske identifierar jag mig med fågelsångaren. I tio år har jag hållit på med mitt Punktjafseri. Och inte är jag rik eller papparazzikänd. Men jag gör Punktjafs utifrån passion, kulturell övertygelse och den eviga kärleken till musiken.
Till skillnad mot Christer har jag redan lyft. Slobobans Undergång spelade ”Ta dej i röven” bara för; ”att Punktjafs tycker den är bra!” Detta garanterade en halv minuts ”svävande rymdprommenad” medan de spelade låten på galan Svensk Punk 25 år.
Nej, människor som håller fast vid sin dröm eller övertygelse är värd all respekt. Vindflöjlarna som likt nervösa kamelonter anpassar sig efter rådande trender borde få ståplats under rymfärjan för att lära sig att man måste ”brinna” för sin övertygelse.
Dagens jullåt 8:e dec
Det finns covers och så finns det covers.
Vrävarna är troligtvis det mest politiskt inkorrekta bandet vid sidan av Errol Hitler och Tunnan & Moroten man kan lyssna på. Barnsligt, infantilt och skitdåligt är vissa omdömen om gruppen.
Man kan tycka vad man vill om gruppens egna repertoar. Men då jag inte är en trendängslig musikjournalist med fingret i röven på andra likasinnade spelar jag gärna Vrävarna och då helst deras - ja, så är det... helt fenomenala cover på B-L-O-S-S-A.
Gör man en cover på en reklamjingel för glögg. Då har man rönt min respekt för all framtid. Ingen grisknullarlåt kan få någon skugga att falla över Vrävarna.
Så ni som inte tål traditionella jullåtar. Köp Äggets samling - En Helvetes Jul. Förutom Vrävarna så hittar du också bland andra The Kristet Utseende och Sänkta Claez. En platta för oss som skapar vår egen julstämning med en back Julmumma och några flarror BLOSSA.
Ni andra kan fortsätta hålla er till Christer Sjögren och Carola.
Dagens jullåt 7:e dec
Someday at christmas - Remy Zero.
Efter ett par gamla godingar gör vi ett skutt fram till 2000-talet. Dagens jullåt hittade jag på KROQs julsamling 2001, men den återfinns också på not another xmas album. Helt enkelt en låt för den som vill ha ett nyare "alternativ" i jultopplistan.
Dagens jullåt 6:e dec
Är en goding från 1983. Lite oväntat kändes det ändå när den kom. Men ack så bra det fungerade.
2000 miles med Pretenders passade lika bra julen -83 när jag var på väg att flytta, inte 2000 miles, snarare ca 25 mil, till Trollhättan. 23 år senare är jag (snart - juni 07) på väg att flytta igen. Denna gång 30 mil, till Bollnäs. Och det känns bra att slippa åka 2000 miles i jul för att komma till Hälsingland.
Dagens jullåt 5:e dec
Är inte en utan två.
Denna julsingel från tidningen Schlager står sig alltid lika fint i julfirandet.
Ebba Grön som framför "Nu släckas tusen människoliv" en låt som kan påminna om att det är bättre att giva än att få. Och då talar jag inte om tillfredställa kapitalismen, genom hysterisk julshopping.
Nä, ge ett bidrag till de som inte något har.
Anders F Rönnbloms "Det är inte snön som faller" ska inte heller glömmas. För övrigt gjordes dessutom en rätt fräck video till denna efterhängsna jullåt vill jag minnas. Finns den på YouTube måhända?
Dubblelsidig julmusik idag med andra ord.
Dagen jullåt 4:e dec
The Ravers - It´s gonna be a punkrock christmas this year.
Visst kommer det att bli det liksom alla tidigare år sedan denna goding släpptes till julen 1977.
Låten har varit en personlig favorit ända sedan Kaj Kindvall (åter denna Kaj) spelade den i sitt Discorama och om jag inte missmeinner mig (Kolla upp detta nu Dahlberg) tillsammans med The Adverts - Safety in numbers.
"What do you want for Christmas, little boy? I want 10 copies of 'God Save the Queen' with a picture sleeve!"
Dagens jullåt 3:e dec
Eftersom Nisse Landgren tillsammans med Johan Norberg framförde denna fantastiska låt i TV4s nyhetsmorgon måste jag bara rekommendera originalet - "Mabye this Christmas" med Ron Sexsmith från skivan med samma namn. Vackert, lågmält och alldeles underbart.
Dagens jullåt 2:a dec
Eftersom snön lyser med sin frånvaro passar "Super Sunny Christmas" med Redd Kross från samlingen Santa´s got a GTO! som en vante i decembervärmen.
Ingen kan som Redd Kross skriva härliga harmonier och popiga melodier.
Avnjutes med valfri sommardrink!
Rekordsug efter glögg
Aftonbladet meddelar att Blossa -06 samt Lucia Choklad snart är slutsålda.
"24 dagar till jul - och redan slut på glögg.
Årgångsglöggen Blossa 06 och Lucia choklad är snart slut i Systemets butiker.
Och nåt mer finns inte."
Hmmm. Det verkar som om svenska folket lärt sig att man INTE måste vänta till julveckan innan man får avsmaka denna exeptionellt goda dryck.
Dock säga att: "– Efter första januari avtar intresset för glögg väldigt drastiskt, säger Maria Snitting" det är ju först då de riktigt kalla dagarna kommer. Januari -och februarikylan är inte att leka med.
Min förhoppning är att folk lär sig att glögg är en åretrunt-dryck. Precis som öl. För tänk om man skulle säga: "- Va, dricker du öl. Nu!!! Det är ju vinter! Öl dricker man bara när det är varmt ute."
För som Bröderna Dal sa: "Glögg är sunt, året runt"
Dagens jullåt 1:a december
"Mary´s boy child" från plattan X-mas projekt med sång av Peavy Wagner från Rage.
Man ska inte vara rädd att börja julfirandet lite tyskt.
Och vad är väl mer politiskt inkorrekt än en dos tysk speed-metal från det snabba 80-talet?
Som en tysk pungspark rätt upp i julnötterna på ängsliga traditionalister.
Avlyssnas med tyskt Glühwein.
Han med örat
Läge kanske att låta den gamle Docenten få gästa Rockorkestern vid nästa Stockholmsbesök.